La Setmana de la Ciència, un repte espacial
El certamen tindrà lloc entre el 18 i el 29 de novembre
El Saló de Graus Roberto García Payá del Campus d’Alcoi de la UPV acollirà des del 18 de novembre la XXI edició de la Setmana de la Ciència, que tornarà a atraure als apassionats d’aquest segment. Aquesta mateixa jornada podrem assistir a la primera conferència, ‘La nova economia al voltant de l’espai’, en la qual Alfons Crespo, catedràtic de la Universitat Politècnica de València, ens parlarà entre altres aspectes del terme ‘New Space’, què està passant?
Això serà a les 19’30 hores, i mitja hora abans serà la inauguració. Es preveu que acudisca el rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capella, l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, i finalment, el director del Campus, Pau Bernabeu.
“La Setmana de la Ciència, que és gratuïta per a tota mena de públic, és una activitat que es realitza en tota Europa al mateix temps”, apunta el seu director, Vicente Díez, partint de les quatre missions que té cada universitat: docència, investigació, tecnologia i difusió de la ciència. Es va mostrar així mateix orgullós de comptar “amb un públic fidel que repeteix tots els anys”.
Per al dimarts 19, el carismàtic Luis Rojas Marcos, expresident executiu del Sistema de Sanitat i Hospitals Públics de Nova York, debatrà sobre un tema candent en el seu ‘Com millorar la salut mental dels espanyols?’, en un estat de benestar mental que permet a les persones fer front als moments d’estrés de la vida, desenvolupar totes les seues habilitats, poder aprendre i treballar adequadament.
El director del certamen considera necessària una major educació per a combatre els problemes de salut mental. “També incorporant més psicòlegs clínics en els centres de salut, com assenyalen tots els informes”, sosté.
L’endemà assistirem a ‘La batalla de la història’, liderada per Ángel Viñas Martín, catedràtic emèrit de la Universitat Complutense de Madrid. La xarrada se centrarà en desmuntar faules, fal·làcies i invencions de polítics i historiadors del passat i del present. Díez reconeix la pressió per repetir una Setmana de la Ciència que triomfa any rere any. “Tindre reptes sempre és bo”, precisa, amb el desig de sorprendre i innovar, amb “temes trencadors i beneficis per a la societat”.
MATEMÀTIQUES I L’HOME
Clara Grima Ruiz, divulgadora i professora de Matemàtica Aplicada de la Universitat de Sevilla, ens revelarà amb el seu estil clar en ‘Matemàtiques i evolució humana’ que la teoria de l’evolució, com qualsevol teoria científica, admet formulacions quantitatives en nombrosos aspectes i es presta a l’intent d’una modelització matemàtica.
El torn per al divendres 22 de novembre serà per a ‘Seguretat de la informació o ciberseguretat’, amb els precisos comentaris de Santiago Escobar Román, catedràtic de la Universitat Politècnica de València. Sens dubte, tots els matins ens despertem “alerta” amb no un, sinó diversos ciberatacs en les notícies.
“Tots estem envoltats de correus o trucades telefòniques que ens intenten enganyar”, expressa Díez. És com el peu a la porta, quan l’intrús no ens deixa tancar la nostra pròpia casa, “perquè el cervell funciona a través de falsos positius”.
Per al dissabte quedarà ‘Entre pedres i vi: una degustació d’arqueologia i viticultura’, ponència d’Ignacio Grau Mira, una eminència en la matèria, a més de catedràtic d’universitat. Durant l’activitat es realitzarà una visita arqueològica a un lloc emblemàtic de la Cultura Ibèrica i a una dels cellers més reconeguts de l’àmbit valencià.
La segona setmana arrancaran amb ‘Dades i intel·ligència artificial: com ens afecten?’, amb Ángel A. Juan, catedràtic d’Universitat Politècnica de València, perquè vivim en una era on la intel·ligència artificial (IA) està canviant ràpidament el nostre entorn. Però, què hi ha darrere d’aquest fenomen? Les IA, recorda el director, ja es va tractar l’any passat, de la mà d’Humberto Bustince. “La utilitat d’aquesta nova tecnologia a les empreses és tan gran…”, vaticina. Es tracta de crear aquesta expectativa.
UNA GENERACIÓ EGOISTA
La primera de les quatre últimes classes magistrals serà el dimarts 26, en la qual gaudirem de ‘Era d’idiotes: crítica a una generació que va preferir el jo al nosaltres’, amb David Pastor Vico, que no ens dirà que l’avenir és brillant, ni que anem encaminats a una vida de felicitat i prosperitat.
Una jornada més tard, ‘A la conquesta de l’espai’, on Giovanni Lucca Carollo, program manager de PLD Space, aclarirà que la seua és una empresa del sector espacial, pionera i referent a Europa en el desenvolupament de coets reutilitzables.
Per a la penúltima conferència, ‘Mart, l’última frontera’, amb protagonisme d’Ignacio Arruego Rodríguez, director del Departament de Càrregues Útils Espacials de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA). En un moment que la Terra s’enfronta al col·lapse derivat de l’expansió humana, la idea d’enviar missions tripulades a Mart i establir colònies en el planeta roig ha cobrat un gran impuls.
Finalitzarà la XXI Setmana de la Ciència amb ‘La salut de la humanitat’, amb Fernando Valladares Ros, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques. Es qüestionarà sobre la salut del nostre planeta, lligada a la nostra pròpia salut.