La seqüela del Covid en els joves
Alcoi compta amb un servei d'atenció especialitzada per a ajudar a superar les seqüeles psicològiques provocades per la pandèmia
Més enllà de l’impacte que el Covid haja pogut tindre en les nostres vides a nivell socioeconòmic, i al marge de les conseqüències físiques en les persones que han patit la malaltia, és indiscutible que la pandèmia ha repercutit en tots, en major o menor mesura, des del punt de vista psicològic. “A part dels problemes derivats quant a ocupació, socialització i oci, la nostra salut mental s’ha vist afectada de manera inevitable i en algunes persones aquestes conseqüències necessiten ser tractades per un professional”, explica Ramón Álvarez, responsable del servei d’Assessoria Psicològica per a Joves (APSI) posat en marxa per la regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Alcoi.
Segons un estudi sobre l’impacte de la Covid-19 i la nova normalitat en la joventut valenciana, realitzat per l’Institut Valencià de la Joventut, per a aquest col·lectiu el confinament ha provocat més efectes sobre la salut mental que la física. El 43% dels joves enquestats considera que la pandèmia ha tingut conseqüències sobre el seu benestar psicològic, enfront del 49% que creu que la seua salut mental no s’ha vist afectada. La resta, no s’atreveix a fer una valoració encara. De fet, aquesta incertesa davant el què vindrà s’ha instal·lat en molts joves després de la crisi sanitària i “aquesta preocupació genera nombrosos casos d’ansietat”, remarca el psicòleg del APSI.
Sobre aquesta qüestió, l’estudi de la Generalitat revela que durant el confinament les persones enquestades van sentir de forma prolongada diferents estats d’ànim entre els quals destaquen la preocupació per no saber què anava passar (82,50%), l’avorriment (79,5%) i la tristesa (68,20%). A més, el 50,6% va sentir ansietat.
En canvi, en preguntar a la mostra sobre el seu estat d’ànim actual les respostes difereixen considerablement de les descrites per al confinament, si bé amb la nova normalitat, el 25,8% encara sent ansietat.
Durant la pandèmia la major part de la joventut s’ha mantingut informada sobre temes relacionats i, això, segons explica Ramón Álvarez, s’ha convertit en una arma de doble tall per a molts joves. “Les notícies, negatives en la majoria de casos, i l’impacte dels mitjans de comunicació, ha tingut efectes nocius per a molts joves. Després de l’aïllament domiciliari, hi ha gent que ha tingut vertadera por d’eixir al carrer i contagiar-se”, assegura el terapeuta, qui remarca que a pesar que en els últims mesos hem assistit a un degoteig d’informacions protagonitzades per joves saltant-se les restriccions imposades i “oferint una imatge de joventut irresponsable”, en el costat oposat es troben “casos als quals els preocupa quasi més contagiar a algú del seu entorn, que ells mateixos, i l’han passat molt malament, ho continuen passant malament, de fet”, destaca.
FALTA DE PSICÒLEGS
Tenint en compte les conclusions d’aquest informe elaborat per l’administració autonòmica i en base també a les necessitats que detecta el servei de salut mental del departament de salut de l’àrea, des de la regidoria de Joventut sorgeix la iniciativa de crear un servei d’assessorament psicològic dirigit a les persones d’entre 12 i 30 anys, recurs que a més complementa a la resta que s’ofereixen en el Espai Jove. “La problemàtica associada a la pandèmia era una cosa que es palpava a nivell social, després assistim a la presentació en línia de l’estudi i amb salut mental vam veure que hi havia hagut un fort repunt en la demanda de serveis d’atenció psicològica, per la qual cosa vam veure clar que era el moment de posar en marxa el APSI, que era un projecte en el qual ja treballàvem”, assenyala la regidora de Joventut, María Baca.
El servei en qüestió es presta en les instal·lacions del Espai Jove, situades en el Centre Cervantes Jove (CCJ), els dimecres i divendres, de 17 a 19 hores. La iniciativa ha començat a funcionar i de moment ja compta amb 14 usuaris.
Ramón Álvarez denuncia que el departament de salut d’Alcoi només compta amb dos psicòlegs per a donar cobertura a una àrea que abasta una població total entorn dels 140.000 habitants. A més, la pandèmia ha fet que augmenten els quadres d’ansietat i depressió, per la qual cosa la demanda creix mentre falten mans en salut mental. “La inversió en salut mental és lamentable. Una vergonya. La salut mental és el punt més feble del sistema sanitari”, alerta el psicòleg del APSI, que precisament ha sorgit per a donar resposta a aquesta necessitat en el col·lectiu de 12 a 30 anys.
No obstant això, “les conseqüències de la pandèmia les estem patint tots, gent de qualsevol edat, per la qual cosa els recursos públics existents actualment són sens dubte insuficients”, ressalta Álvarez, qui incideix a més en què l’atenció primària, presa d’una constant sobrecàrrega assistencial, pateix també les conseqüències d’aquesta pressió i per això considera que destinar més recursos a l’àrea de salut mental contribuiria, en conseqüència, a alleugerir els serveis d’atenció primària.
AUGMENTEN LES ADDICCIONS
Finalment, a l’hora de parlar de les seqüeles derivades del confinament en els joves, cal assenyalar que la Covid ha comportat un augment de les addiccions en aquest col·lectiu –sobretot alcohol i drogues, videojocs, internet i noves tecnologies– una circumstància que els experts atribueixen a la falta de socialització i d’alternatives d’oci. Per aquest motiu, des de la regidoria també es contempla treballar en aquest àmbit en col·laboració amb la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) d’Alcoi, igual que es preveu la posada en marxa de campanyes informatives en aquesta matèria.