La senda dels ibers en Mariola
El jaciment arqueològic iber-romà del Cabeçó de Mariola, situat en els termes municipals de Bocairent i Alfafara, ha sigut el centre de noves excavacions i investigacions, emmarcades en el Pla Nacional d’Investigacions sobre el període de la conquesta romana. L’exploració d’enguany, que ha comptat amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, suposa la 6a campanya d’excavacions des que s’iniciaren en 2013 i amb aquesta es tanca la fase de treball de camp que s’ha desenvolupat en els últims anys.
De la mà d’Ignasi Grau, professor de la Universitat d’Alacant, i Josep Segura, director del Museu d’Alcoi, vint estudiants i graduats de les universitats d’Alacant, Complutense de Madrid i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han excavat durant 4 setmanes, del 10 de juny al 5 de juliol, un sector del nord-est del poblat format per carrers i muralles.
L’exploració ha revelat la fortificació que es va construir en l’última fase d’habitació del poblat entre els segles II i I a. de C., en el començament de la presència de romans per la zona. La rellevància d’aquestes troballes recau en l’escassetat d’informació de la qual es disposa sobre aquest període de temps en la història comarcal. La regidor de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, ha destacat que les excavacions serviran per a “entendre d’on venim i saber una mica més d’aqueixos pobladors”.
Les excavacions han permés obtindre informació sobre la forma de vida dels últims ibers de la zona, des de les formes de les cases i l’alimentació, fins a l’agricultura i el comerç. Tancada la fase de treball de camp, el nou objectiu és l’anàlisi detallada de la documentació obtinguda i la seua difusió, així com la restauració de les troballes recuperades i la posada en valor d’aquest jaciment iber en la serra de Mariola, a la qual l’Ajuntament d’Alfafara ja ha batejat com “la senda dels ibers”.
Foto: Museu Arqueològic