La reforma de l’autobús, en el mes d’octubre
Aquesta mateixa setmana s’ha presentat a representants de les associacions veïnals de la ciutat i als grups de l’oposició el projecte de reestructuració del Servei de Transport Urbà d’Alcoi. Les previsions tant de l’empresa com del Departament de Mobilitat Urbana Sostenible de l’Ajuntament d’Alcoi apunten a que a partir del mes d’octubre podran posar-se en marxa els canvis, tot incidint en què es portarà a terme una campanya informativa prèviament a l’inici dels nous serveis.
Tal com recorda el regidor de Mobilitat Jordi Martínez, la proposta naix d’un estudi elaborat per la Universitat Politècnica de València, si bé posteriorment s’han afegit algunes consideracions i aportacions dels propis professionals que treballen a l’empresa encarregada del servei: “Hem volgut incorporar el màxim de criteris possibles, amb valuoses aportacions per part dels usuaris mitjançant enquestes i entrevistes, però també volíem conèixer el criteri de les persones que més hores passen a l’autobús i millor coneixen el dia a dia del servei, que no són altres que els conductors. També és important l’opinió dels veïns, per això els hem presentat els canvis proposats en una reunió a l’Ajuntament aquesta mateixa setmana, i també hem traslladat les propostes a l’oposició i hem iniciat converses amb la pròpia empresa”.
Martínez assenyala que el projecte té tres objectius fonamentals: “Primer, millorar el servei per als diferents barris, de forma que tots estiguen comunicats entre ells i també amb els serveis de la ciutat com centres de salut o d’ensenyament; segon, reduir el cost econòmic que té per a l’Ajuntament per a fer el servei sostenible, ja que actualment no el podem mantindre en els paràmetres que ara per ara té; i tercer, que la reestructuració no afecte als treballadors en el sentit d’haver d’acomiadar professionals, per això estem buscant fórmules per a que ningú es quede al carrer”.
Així, el regidor de Mobilitat subratlla que el nou model acompleix aquests objectius implementant mesures com la reducció de vehicles en ús gràcies a crear uns recorreguts més raonables i també a que començaran a circular més tard, ja que actualment el servei arrenca a les 5 de la matinada sense pràcticament usuaris.
Martínez, a més, assenyala altres aspectes que també milloraran: “Es redueixen en un 18% els quilòmetres recorreguts, en un 20% les hores de circulació, i per tant podem parlar d’un estalvi anual estimat de vora 800.000 euros. Una quantitat molt important si tenim en compte que cada any ens costa 2,4 milions d’euros el servei. Per tant, estem parlant d’una fórmula molt més sostenible que a més estem estudiant que revertisca en bonificacions a les tarifes per a que a determinats grups d’usuaris el transport els siga més barat. En conjunt, tindrem un servei que s’ajustarà més a les necessitats i a l’ús del transport urbà, atenent a les dades de l’estudi i a les opinions dels propis usuaris, amb menys diners, menys consum, menys contaminació i major eficiència horària”.
En aquest sentit, Jordi Martínez explica que l’estudi marca una freqüència de 20 minuts de pas de cada línia, unificant així les freqüències a tot el servei: “Fins ara hi havia molta disparitat de freqûències: cada línia tenia la seua. A partir d’ara, tindrà una freqûència regular, cosa que facilitarà la informació als usuaris, amb l’afegit de que es posaran en marxa les pantalles informatives que indiquen quant de temps falta per a que arriben els vehicles a les parades”.
Els canvis implicaran alguns ajustos també a la circulació viària, “però són canvis puntuals que no implicaran cap maldecap important. Estem estudiant que hi haja algunes vies que passaran de 3 a 2 carrils, com Góngora o el Pont de Sant Jordi, a algun punt de la Zona Nord existirà algun tram nou de carril sols per a bus, i s’establirà una reducció de velocitat a alguna zona determinada. Però en general la circulació continuarà igual a tot el nucli urbà, amb la novetat que el pont Francisco Aura entre Viaducte i Zona Nord segur que introduirà nous fluxos en la circulació de la ciutat, oferint més possibilitats de connexió també al transport urbà”, subratlla Jordi Martínez.
En conjunt, el regidor destaca que l’autobús urbà amb aquesta reestructuració “s’ajustarà més al que ens demanen els usuaris i els veïns, i a més serà més sostenible per a les arques municipals: la circulació a Alcoi ha canviat molt durant els últims anys, i pràcticament teníem les mateixes línies d’autobús des de fa 30 anys. Per tant, redimensionar el servei i reajustar-lo era una necessitat, i res millor que atendre als criteris científics de la UPV i a les aportacions dels professionals i els usuaris. Esperem veure molt prompte els autobusos plens d’usuaris: serà la millor prova de que els canvis hauran funcionat”.