La Protectora aconsegueix reduir un 80% el cens de l’alberg caní
L'Ajuntament ha presentat les tres campanyes d'informació i conscienciació municipals
Corren bons temps per a la Societat Protectora d’Animals d’Alcoi, després que fa anys s’arribara a col·lapsar l’alberg municipal degut a l’entrada massiva de gossos i gats abandonats. En l’actualitat, les xifres han descendit de manera significativa i el motiu no és un altre que l’èxit de les campanyes informatives i de conscienciació que organitza l’Ajuntament en col·laboració amb la pròpia entitat animalista.
Sobre aquest tema hi ha diverses iniciatives en marxa i una d’elles és la campanya de prevenció de l’abandó, que es fa coincidir amb l’arribada de l’estiu perquè és el període estival el més propens al fet que es produïsquen. No obstant això, les dades referents a l’abandó d’animals en 2020 són summament esperançadors, registrant-se un reducció del 33% respecte a l’any anterior en gossos, i en gats, un 36%.
“Per lògica, també s’observa una disminució en les adopcions, atés que el cens de l’alberg municipal és cada vegada menor i que un alt percentatge dels animals que queden són els que tenen menys adoptabilitat, per dir-ho així, bé perquè són majors, bé perquè tenen problemes de sociabilitat, o corresponen a les denominades races potencialment perilloses”, afegeix Daniel Pérez, president de la Protectora, qui avança que per a la campanya contra l’abandó d’aquesta anualitat hi ha preparats al voltant de 200 cartells amb el lema ‘No l’abandones, ell no ho faria mai’, que es distribuiran per edificis públics, botigues i perruqueries de mascotes, veterinaris, opis i xarxes socials.
D’altra banda, des d’aquest mes de juny i fins a novembre aproximadament, es durà a terme una campanya per a informar a peu de carrer als propietaris de mascotes sobre les normes de tinença i convivència dels animals de companyia, d’acord amb l’Ordenança municipal. El projecte és a càrrec de voluntaris de la Protectora que recorren els barris degudament equipats i identificats, de cara a informar la ciutadania sobre la citada normativa i incidir en qüestions com l’obligatorietat d’implantar el xip als gossos, recollir els excrements de la via pública, tindre en regla les vacunes, com també tot el relacionat amb les infraccions i sancions que poden correspondre en cas d’incompliment.
“Cada vegada hi ha més famílies que tenen animals a casa i és important que coneguen tota la informació perquè hi haja una correcta convivència i no sorgisquen problemes”, remarca el regidor de Salut Pública, Miguel Juan Reig.
També el responsable de la Protectora repara en què en l’últim any “arran del confinament, s’ha detectat un increment d’animals de companyia, per això en aquesta ocasió és més important encara si cap aquesta campanya, per a posar l’accent que aquestes persones ho tinguen tot en regla”.
Importància de l’esterilització
La tercera i última campanya que realitzen conjuntament Ajuntament i Protectora és la dirigida a sensibilitzar a la població propietària de mascotes sobre la importància de l’esterilització. “Relacionat amb l’abandó està sens dubte l’existència de ventrades indesitjades i a més la ciutadania ha de saber que amb l’esterilització s’eviten algunes malalties i comportaments problemàtics”, assenyala Daniel Pérez, per a qui resulta necessari bandejar mites en aquest sentit, com que “els canvia el caràcter”, que l’animal “engreixa”, o que “és car”. “A la llarga aporta més beneficis i estalvi que una altra cosa”, recalca.
Amb tot, des de la Protectora reconeixen que la responsabilitat ciutadana en aquesta qüestió ha anat en augment en els últims anys de cara a evitar ventrades que acaben sent abandonades, i prova d’això és la bona evolució de les dades que ve registrant l’alberg quant a entrades i capacitat. Segons explica el responsable de la Protectora, en l’actualitat “estem en 40 animals quan hem arribat a tindre més de 200, amb una diferència de només cinc o sis anys”, subratlla.
Un descens del 80% en el cens de mascotes de l’alberg que ve motivat directament per una reducció dràstica de les entrades de gossos i gats, passant de 355 animals recollits en 2017 als 117 de l’any passat. “De tot això podem deduir la gran efectivitat de les campanyes que es duen a terme i dels projectes destinats a conscienciar sobre el respecte als animals i la tinença responsable de mascotes”, conclou Daniel Pérez.