La protecció del Molinar prohibeix 83 activitats industrials en La Canal

Basant-se en un estudi en el qual s'analitzava el perímetre i les limitacions

La protecció del Molinar prohibeix 83 activitats industrials en La Canal
Al fons, la nova zona plantejada en l’estudi de la Cambra de Comerç, que bufona ja amb el terme municipal d’Ibi. | ARXIU

El departament de Transició Ecològica de l’Ajuntament d’Alcoi va finalitzar fa dos anys el document tècnic que defineix el perímetre de protecció de l’aqüífer del Molinar. El regidor Jordi Silvestre, que abans d’entrar a formar part del govern municipal va ser membre actiu de Salvem l’Aqüífer del Molinar, va ser l’artífex que es duguera a terme aquest estudi, després de molts anys a voltes amb la polèmica sobre les limitacions que plantejaven en aquest sentit les diferents propostes de desenvolupament industrial que han anat sorgint en La Canal.

L’última, tal com s’ha vingut informant, arribava fa unes setmanes de la mà d’un estudi encarregat a la Cambra de Comerç per l’Ajuntament d’Alcoi i que ha localitzat una nova bossa de sòl empresarial en l’extrem que bufona amb Ibi, en el costat oposat a Alcoinnova. Per a aquesta zona, el perímetre de protecció del Molinar estableix una sèrie de restriccions i, segons el document al qual ha tingut accés aquest periòdic, existeixen un total de 83 tipus d’activitats industrials considerades “molt contaminants o amb gran producció d’aigües residuals, per la qual cosa en qualsevol cas no seran admissibles” d’implantar en aquesta zona en qüestió.

Entre elles, podem destacar la indústria agroalimentària, farmacèutica, fabricació de productes químics, construcció, metal·lúrgia, automoció, ferralla, gasolineres, etcètera. Serien “inacceptables”, marca l’estudi, abocaments d’aigües residuals, depurades o fins i tot aigües pluvials “procedents de focus potencials de contaminació a l’aqüífer”. Això significa que les empreses que s’implanten en aqueixa zona han de garantir l’anomenat ‘abocament zero’.

La protecció del Molinar prohibeix 83 activitats industrials en La Canal
Zonificació del perímetre. Marcats en roig, els terrenys proposats.

No obstant això, el propi document assenyala, en el seu apartat de mesures correctores i de prevenció d’abocaments, que les alternatives tecnològiques per a assegurar aquest abocament zero “són escasses i poc viables des del punt de vista pràctic i econòmic”. Precisament, en una entrevista recent, l’alcalde Toni Francés es pronunciava sobre aquest tema apuntant que l’avantatge d’aquesta nova bossa de sòl industrial, i que la diferència de les anteriors propostes durant dues dècades, és que està pegada a Ibi i d’aquesta manera les conduccions es podrien desviar cap a allí, atés que el punt conflictiu és el Barranc de la Batalla.

L’assumpte va eixir a debat la setmana passada durant el Ple municipal, davant preguntes plantejades per Guanyar sobre les restriccions que presenten els terrenys de l’estudi de la Cambra de cara a la protecció del Molinar. Jordi Martínez, portaveu socialista, remarca que “el principal interessat” en aquest sentit “és aquest govern”, ja que el 70% del consum d’aigua a Alcoi procedeix d’aquest brollador, tal com destaca el mateix Martínez.

D’altra banda, Guanyar i també el PP, es van interessar per possibles modificacions urbanístiques que foren necessàries per a implantar indústria en els citats terrenys. Sobre aquest tema, el govern va informar que encara no té definit l’instrument urbanístic adequat per a avançar en el desenvolupament de la futura àrea empresarial. Aquesta setmana hi havia prevista una reunió amb Conselleria, ja que ja es va anunciar que la intenció és oferir els terrenys i participar així en l’estratègia industrial valenciana.

Advertisements

Send this to a friend