La primera esquadra especial mixta tindrà sabor andalús

Jordi Sellés és el dissenyador, que ha pensant en un "conjunt, sense diferenciar home o dona"

La primera escuadra especial mixta tendrá sabor andaluz
L’esquadra pràcticament al complet, acompanyada pel dissenyador Jordi Sellés (acatxat, primer per l’esquerra), durant la presentació de l’heràldica. | JORGE MASANET

No volen protagonisme, ni molt menys ser exemple de res. Fugen de la paraula integració, ja que, per als components de l’esquadra especial de la filà Andalusos, que ostenta la ‘alferecía’ en 2025, ser la primera que comptarà entre les seues files amb dues dones, festeres de ple dret, és simplement una cosa “anecdòtica”, asseguren. “Preferim veure-ho com la normalitat, al final no vas pensant si al costat portes de company a un home o una dona”, afirma un dels esquadrers.

Encara que és inevitable pensar que Paqui Yepes i Macu Ribas faran història el pròxim 3 de maig, quan baixen per Sant Nicolau protagonitzant la primera esquadra de negres mixta de les Festes alcoianes. Han hagut de passar quasi 30 anys perquè aquestes dues festeres –Contrabandistes des de fa set– vegen satisfetes les seues aspiracions, que no són unes altres que complir en obligacions i obtindre els mateixos drets que els seus companys homes. “La Festa ha arribat, per fi, on havia d’haver estat des de fa temps”, comenta Paqui en referència a l’evolució experimentada en els últims anys.

Arrere ha quedat aquella època en què anaven a assajos i se sentien com “un bitxo raro”. “La filà també ha canviat molt en aquest aspecte, jo tinc dues filles i ara és impensable que en un futur no puguen fer el mateix que els xics”, expressa un altre dels integrants de l’esquadra, que opina que una qüestió clau per a aconseguir la normalitat en les filaes és el disseny oficial: “Si hi ha un tratge únic, ja no hi ha problema”, remarca.

I parlant del tratge, expliquen que el dissenyador de l’esquadra, Jordi Sellés, ha concebut el disseny “pensant en un conjunt, sense diferenciar home o dona, jo crec que, eixe dia, ni es veurà a primera vista que hi ha dones en l’esquadra, cal tindre en compte que aquesta vegada també hi ha acompanyants masculins darrere, que tradicionalment són dones tocant, però és que fins a això li hem donat total normalitat”, incideixen.

Cada membre de l’esquadra va tindre una motivació especial a l’hora de decidir-se a fer el pas, per a alguns és la primera, però que vaja a representar un fet insòlit per a la Festa, sens dubte li confereix un caire il·lusionant. “Eixe dia ens emocionarem, segur, tindre a aquestes dones entre nosaltres serà una cosa històrica, pionera en les festes de moros i cristians d’Alcoi”, reconeixen.

Una esquadra mixta que no és altra cosa que la punta de llança d’un procés de transformació que estan vivint moltes filaes en els últims anys i que en el cas dels Andalusos ha portat al fet que les dones ja representen el 20% dels festers de fulla majors de 18 anys. I una dada curiosa: en el cas dels menors, les xiquetes ja són majoria en aquesta filà.

Per això, Paqui i Macu senten que, més enllà de la rellevància que adquireix enguany la participació en les Festes de la primera esquadra de negres mixta, consideren que ambdues estan obrint-li el camí a futures generacions de festeres, que d’ací a uns anys fins veuran amb estranyesa que en 2024 se li donara tanta importància a això.

Send this to a friend