La Policia Nacional recomana desconfiar de les ‘gangues’ en lloguers vacacionals

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una xarxa d’estafadors que operava en tota Espanya i que suposadament haurien obtingut uns 250.000 € valent-se d’anuncis falsos de lloguers vacacionals. Han sigut detingudes cinc persones a Alacant per delictes d’integració en grup criminal, estafa i usurpació d’estat civil.

Captaven a les seues víctimes mitjançant anuncis en webs de lloguers immobiliaris que resultaven ser falsos. Obtenien els seus beneficis del cobrament de quantitats en concepte de reserva, així com de donar d’alta targetes bancàries prepagament fent ús de la documentació que també sol·licitaven per a suplantar les identitats dels perjudicats.

Els qui queien en aquest engany no sols patien un perjudici econòmic sinó que, com que l’oferta vacacional era falsa, es generava una situació especialment onerosa per a les víctimes, que acabaven acudint al suposat lloc de vacances reservat on finalment s’adonaven que havien sigut estafats.

Fins al moment s’ha acreditat documentalment un benefici aproximat de 250.000€, directament obtinguts amb aquesta modalitat delictiva, de la qual s’han detectat al voltant de 100 víctimes. No obstant això, s’estima que aquesta quantitat puga augmentar pel fet que s’està examinant el material informàtic confiscat. L’operació ha culminat amb la detenció de 5 persones a Alacant, possibilitant el desmantellament de l’entramat criminal.

Consells preventius

Davant l’arribada de l’estiu, la Policia Nacional reforça el ciberpatrullatge en la xarxa per a detectar ofertes estiuenques d’habitatges que, realment, són estafes. Els agents especialitzats de la Unitat Central de Ciberdelinqüència, d’acord amb les recomanacions de l’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) i de l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), ofereixen una sèrie de recomanacions claus a tindre en compte per a intentar evitar aquest tipus de frau:

— Posar especial atenció en les ofertes massa atractives i amb preus molt inferiors als habituals. Els delinqüents busquen atraure a les víctimes amb ofertes suculentes i difícils d’obviar.

— Comprovar les dates de publicació dels anuncis i la duració d’aquests, ja que solen ser canviats sovint. No deixar-se portar per la primera impressió i oferta, sense consultar tots els detalls d’aquest.

— La redacció dels anuncis i les descripcions solen ser deficients, tenint nombroses faltes d’ortografia o estan mal redactats, solent estar realitzats amb pressa.

— Posar cura en els pagaments per endavant, comprovant l’autenticitat del pagament en hotels.

— Observar que l’excessiva complicació de les transaccions, com a canvis de comptes bancaris, canvis de correus electrònics, telèfons des d’on es posen en contacte o fins i tot des de números ocults, dificultats en la posada en contacte directa, solen indicar que són mesurades adoptades pels delinqüents per a evitar la seua localització i poden estar darrere de l’intent d’estafa.

— Comprovar l’autenticitat del denunciant i de l’existència del propi immoble. Exigir dades fiables sobre la filiació i sobre la ubicació d’aquest. Cal tindre en compte que tals dades haurien d’anar en el contracte que s’ha de realitzar.

— Prendre les corresponents mesures de seguretat a l’hora de la utilització de mètodes de pagament fiables. Mai facilitar les dades financeres o de targetes bancàries.

— Desconfiar d’incoherències entre l’idioma dels propietaris o clients, les seues nacionalitats, zones de residència, prefixos de telèfon, etc.

— Utilitzar el comparador d’imatges de què disposen els principals els motors de cerca d’Internet, i comprovar si les imatges corresponen amb diferents lloguers situats en diferents zones geogràfiques.

— Finalment, en totes les gestions utilitzar el sentit comú sol ser l’arma més eficaç per a lluitar contra el frau i evitar que aquest es produïsca: si alguna cosa és gratis o molt atractiu, és molt probable que el producte siguem nosaltres mateixos.

En el cas de tindre sospites de què hem sigut víctimes d’aquest mena d’estafes, s’ha de denunciar la falsa oferta als responsables de les plataformes on s’insereixen, a través dels serveis de reclamació que solen ser habilitats. És molt interessant que es recopilen i documenten totes les evidències o proves que puguen sobre l’estafa, i totes aquelles dades sobre l’anunciant i/o defraudador, per a posar-ho en coneixement de les autoritats pertinents mitjançant la corresponent denúncia davant la Policia Nacional.

En cas de tindre coneixement d’alguna activitat delictiva, com la inserció d’aquest mena d’anuncis fraudulents, encara que no s’haja sigut víctima, es poden posar en coneixement dels fets a través de la pàgina web www.policia.es -en l’apartat de Participació Ciutadana-, mitjançant l’enviament d’un formulari sobre Delictes Informàtics que es troba situada en aquesta.

Send this to a friend