La plataforma SAMEDEM llança un projecte de prevenció del suïcidi

Es posarà en marxa després de l'estiu i ja compta amb les autoritzacions pertinents

Presentación de la plataforma SAMEDEM. | LUCIO ABAD

Amb l’objectiu de donar-li veu a la salut mental i de treballar en pro d’ella, així com d’erradicar l’estigma associat a les malalties mentals, conscienciar sobre les necessitats de salut mental en el nostre entorn més pròxim i treballar per a millorar l’accés als serveis de salut mental naix la plataforma SAMEDEM, conformada en l’actualitat pel Departament de Salut d’Alcoi i per nombroses entitats i associacions de la nostra ciutat i de la comarca.

SAMEDEM està recolzada pel Rotary Club Alcoi i s’ha constituït oficialment aquesta setmana, a l’hospital Verge dels Lliris d’Alcoi, en un acte en el qual a més també s’han presentat els projectes que inicialment es volen dur a terme, havent-hi un d’ells ja molt avançat.

Aquest últim és una iniciativa de prevenció del suïcidi que ja compta amb les autoritzacions necessàries, entre elles, de la conselleria de Sanitat i del comité ètic del citat hospital que l’ha validat, segons va indicar el gerent de l’àrea de Salut, Alfredo Rizo.

La seua posada en marxa està prevista per a després de l’estiu i consistirà en una App (aplicació) en la qual es respondran diverses preguntes, mitjançant les quals s’efectuarà el cribratge determinant el risc existent sobre la base de l’anàlisi realitzada pels professionals segons les respostes oferides pels usuaris.

És una aplicació gratuïta, que estarà disponible per a totes les persones.

Tant personal sanitari com educatiu i també de la Policia estarà vinculat amb aquest projecte, i des d’ara, fins a la posada en marxa de l’App es durà a terme una formació per a totes aquestes persones implicades en aquesta matèria.

El doctor Cristian Molina, especialista en Psiquiatria, va remarcar en la presentació de la plataforma i dels projectes el “problema greu” que hi ha en l’actualitat amb el suïcidi: “la prevalença ha augmentat en més de dos punts en persones de 15 a 29 anys, i el segon grup de risc són les persones majors de 65 anys”.

Aquest projecte es publicitarà i es donarà a conéixer en els centres educatius, amb l’objectiu d’arribar al màxim nombre de persones possibles.

La plataforma SAMEDEM també contempla altres dos projectes. Un d’ells és emprendre atenció integral a les persones i familiars amb diagnòstics de demència, intentant importar models d’èxit d’altres països, i que seria pioner tant en la Comunitat Valenciana com a Espanya.

El tercer, estaria plenament dirigit als centres educatius, és a dir, la salut mental en els col·legis, abordant temes com el bullying o l’alimentació, entre altres.

Santiago Llopis és el responsable de la plataforma SAMEDEM.

Send this to a friend