La pandèmia econòmica

L’emergència sanitària que ha deslligat a Espanya el coronavirus Covid-19 ha paralitzat el país, posant a prova no sols el sistema sanitari sinó generant una crisi econòmica les conseqüències de la qual són encara incalculables, però bastant predictibles i, sobretot, ja estan sent palpables en diferents àmbits socioeconòmics. L’estat d’alarma ha deixat a casa tant a treballadors com consumidors, generant un formidable efecte va dominar en tota l’economia.

Per un temps la duració del qual encara és incerta, l’activitat global es veurà immensament reduïda, alguna cosa que posa en risc la supervivència d’innombrables ocupacions i empreses, així com la subsistència diària de milions de treballadors autònoms. Per això, la prioritat ara és la gent. A diferència del 2008, en aquesta crisi el centre de gravetat no està en els mercats financers sinó en l’economia real, en aqueixa sort de majoria productiva que són les pimes i els treballadors.

Amb tot, des dels diferents agents socials i econòmics s’insisteix que la prioritat ha de ser solucionar la crisi sanitària generada per la pandèmia del coronavirus, de cara a “minimitzar” els efectes sobre l’economia. Així ho considera Enrique Jorge Rico, director general d’Unión Alcoyana Seguros, qui destaca la necessitat de “donar prioritat absoluta a la salut, especialment en aquells sectors més vulnerables”, remarca, per a demanar després “mesures actives” que ajuden a reconstruir l’economia.

A l’hora de valorar l’actual conjuntura, encara que opina que “és una situació tan nova per a tots que les conseqüències són difícils de predir”, Rico considera que el resultat de la pandèmia des del punt de vista de l’economia pot ser nefast. “Ací no es lliura ningú, perdrem tots”, lamenta, alhora que adverteix sobre els problemes de liquiditat de pimes i autònoms.

Una qüestió sobre la qual repara també Consuelo Vaquer, CEO de Nirvel, qui pronostica que si l’alerta sanitària “s’allarga molt, això serà complicat de solucionar” sobretot per a xicotets negocis dels quals depenen moltes empreses com la seua, dedicada en aquest cas a la fabricació i distribució de productes cosmètics i de perruqueria. L’empresària demana al Govern rebaixes a nivell fiscal, per a pimes, autònoms i particulars. I mesures econòmiques, amb subvencions, préstecs amb diversos anys de manca i interessos molt, molt baixos”.

Send this to a friend