“La necessitat després de la DANA és tanta que podrem comptar poc amb la Generalitat”

Entrevista a l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, com a balanç de 2024 i acompte de l'any 2025

“La necessitat després de la DANA és tanta que podrem comptar poc amb la Generalitat”
Toni Francés vaticina que Rodes serà un dels motors econòmics en els pròxims anys. | ALDEMAR

El passat octubre, després de tres anys d’obres, tirava a caminar el que ha sigut el vaixell almirall del govern socialista d’Alcoi en les últimes legislatures. Més de tretze milions d’euros d’inversió han sigut necessaris per a greixar la maquinària de l’extinta fosa de Rodes i retornar-la a la vida com a centre d’innovació i parc tecnològic. Un enclavament que ha servit com a escenari per a l’entrevista a Toni Francés.

–Quin balanç fa del 2024?
– Crec que ha sigut un any molt positiu per a Alcoi. Hem vist com hem millorat des de tots els punts de vista com a ciutat. La tendència de reducció de l’atur ha continuat i l’augment d’afiliats a la seguretat social. Hi ha més alcoians treballant que en els últims 15 anys. Hem avançat a reduir les desigualtats, som de les ciutats de la Comunitat Valenciana amb més oportunitats per a totes i tots. Hui mateix hem comunicat la dada l’INE respecte a l’augment de la població, no sols superem els 60.000 habitants, si no que recuperem posicions a la província, estàvem en el seté lloc i passem a la sisena posició, superant a Sant Vicent del Raspeig.

Tot el treball dels últims anys, que ha sigut molt difícil i molt dur perquè eren projectes importants, estan veient la llum; un projecte tan esperat com aquest, Rodes, que serà un dels grans motors de l’economia en els pròxims anys i que transformarà la ciutat d’Alcoi. Altres projectes estan a punt de materialitzar-se, com l’Andreu Sempere, que ara al gener començaran les obres; el Pare Vitòria, que també estem licitant el projecte, però sobretot, la ciutat en el seu conjunt ha millorat en tots els aspectes.

– Rodes ja ha entrat en marxa, però la part de les empreses, quan començarà a rodar?
– A l’inici de l’any, tenim una trentena d’empreses interessades, hem convocat el Consell Econòmic i Social i un dels punts a tractar són les normes de funcionament de Rodes, perquè siga, com ha sigut sempre, un projecte compartit amb el teixit econòmic i social de la ciutat, i a partir d’ací ja aprovarem les ordenances que regulen aquest funcionament i podrem llançar la convocatòria per a acollir a les empreses.

– Quin ha sigut la fórmula que s’ha triat per a gestionar aquest gegant?
– És una fórmula mixta. Ací a Rodes es traslladaran tots els departaments vinculats a la promoció econòmica, a la innovació, continuaran prestant els serveis que ja prestàvem com a ajuntament, i també a través d’una empresa especialitzada. Traurem una licitació per als serveis d’alt valor afegit, d’acompanyament, d’assessorament, de suport a les empreses. Amb eixa doble faceta és com podrem impulsar el parc de Rodes.

– Ha parlat de projectes ja finalitzats, del Museu de Camilo Sesto fa temps que no se sap res.
– Les obres de rehabilitació finalitzen aquesta setmana i ara falta el projecte museístic. Costarà uns 200.000 euros i en el pressupost de 2025 és una de les partides que hi ha, del Museu i la pinacoteca municipal, perquè després de l’estiu estiguen en marxa els dos.

– Quins diria que són els projectes que marcaran el 2025?
– A part de Rodes i els museus, projectes com la millora del tren Alcoi-Xàtiva, unes obres que transformaran la mobilitat a la nostra comarca després de tantes dècades de reivindicació. L’Andreu Sempere, esperem que també l’ampliació de l’hospital i la rehabilitació del centre de salut La Bassa estiguen en marxa en 2025, i la finalització dels fons europeus. Igual que recuperar una zona verda que mai hauríem d’haver perdut, com és La Rosaleda, que està previst que acabe al març.

Pot llegir l’entrevista completa en El Nostre del 28 de desembre de 2024.

Advertisements

Send this to a friend