La monumental música simfònica de Mahler torna a la ciutat
Després de més de 40 anys tornarà a sonar en el concert d'Amigos de la Música el pròxim dia 24
L’Associació d’Amigos de la Música d’Alcoi (AAMA) viurà una de les seues vetlades més intenses i emotives amb la Simfonia núm. 2 en do menor ‘Resurrecció’ de Gustav Mahler (1860-1911).
El quaranta aniversari de l’entitat alcoiana aconsegueix un dels seus punts més àlgids amb la interpretació d’aquesta colossal obra simfònic-coral per a la qual es necessita una gran orquestra simfònica i un gran cor mixt, a més d’una mezzosoprano i una soprano. Més de 140 intèrprets donaran vida el pròxim 24 de febrer en el Teatre Calderón a l’obra de Mahler més estimada pel gran públic, on s’entremesclen qüestions filosòfiques, religioses i existencials al llarg de cinc moviments que es tradueixen en una hora i mitja ininterrompuda d’excelsa música, la qual des del principi, va calant en qui l’escolta fins a arribar al seu gegantesc final, on Mahler aconsegueix que l’impacte en l’oient siga d’absolut èxtasi, aconseguit a través d’un poderós i gloriós clímax amb les solistes i el cor cantant a “tutto voce” extractes d’una cançó popular alemanya, així com d’un poema de F. G. Klopstock revisat i completat pel mateix Mahler: “tot el que naix ha de perir; i tot el que mor, ressuscitarà”; “moriré per a viure”.
El genial compositor austríac, que va ser també un destacat director d’orquestra, és considerat, al costat d’Anton Bruckner i Richard Strauss, com el màxim exponent del ‘sinfonisme’ postromàntic, continuador del gran ‘sinfonisme’ centreeuropeu del XIX que, influenciat per Haydn i Mozart, començaria amb Beethoven i Schubert, per a prosseguir amb Mendelssohn, Brahms, Schumann i Dvorak. La influència que exercirien Richard Wagner i Bruckner sobre Gustav Mahler és constatable. En els tres es troba la mateixa força orquestral, amplificada per l’ús massiu dels metalls, així com una amplitud compartida, un gust pels silencis i les frases llargues sostingudes per la corda, a més d’un cromatisme recurrent extraordinàriament expressiu.
La música simfònica de Gustav Mahler no s’escolta a Alcoi des de fa més de quaranta anys. El 28 de gener de 1982 l’Orquestra Municipal de València dirigida Werner Torkanowsky va interpretar la trepidant Simfonia núm. 1 “Titán”; i el 10 de desembre de 1980 l’Orquestra de la RTV de l’URSS dirigida per Vladimir Fedoséyev, la bellíssima Simfonia núm. 4, concerts que es van oferir en el Teatre Calderón organitzats per l’Ajuntament, sent Josep Sanus i Tormo, alcalde, i Vicente Boronat Vercet, regidor de cultura. La Simfonia “Resurrecció” de Mahler, estrenada en 1895 a Viena i Berlín amb direcció del propi compositor, estarà interpretada per la St. George Symphony Orchestra, l’Orfeó Crevillentí, la mezzo segoviana Cristina del Barrio i la soprano de Badajoz, Mar Morán, tots sota la direcció de Francesc Estévez; tot un repte.
DUES DEDICATÒRIES MOLT ESPECIALS
L’Associació d’Amigos de la Música d’Alcoi, en el seu quaranta aniversari, ha volgut dedicar aquesta singular simfonia repleta de significats, al record de dues persones molt apreciades per l’entitat. A José Vicente Botella Cantó (1947-2004), director del periòdic Ciudad d’Alcoi en el moment de la fundació de l’AAMA i entusiasta de la música simfònica, especialment la de Mahler. José Vicente va ser clau en la consolidació de l’associació des de la direcció de Ciutat, pel seu ferm suport; ell i tota la redacció. L’AAMA va nomenar Soci d’Honor a Ciutat al novembre de 2004. El concert estarà dedicat també a la memòria de José Luis Arques Vercet (1960-2023), fundador d’Amigos de la Música al costat d’altres joves melòmans i primer secretari de l’associació. La labor de José Luis va ser incansable i fonamental des del minut un, sent un gran apassionat de la música de Mahler, particularment de les seues simfonies números 2 i 4. Händel, Bach, Beethoven, Wagner, Puccini i Sibelius, també formaven part de les seues predileccions.