La masculinitat tradicional, tema a abordar en la programació del 25N

Per als dies 27 i 28 de novembre hi ha organitzades unes jornades amb la participació de diversos experts

La masculinitat tradicional, tema a abordar en la programació del 25N
Inauguració de l’exposició dels cartells i el guanyador.

El 25 de novembre és el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. En aquest context, s’ha organitzat un programa d’actes per a commemorar aquest dia per part de la regidoria d’Igualtat i diversos col·lectius i associacions, com ACOVIFA.

Enguany el tema triat per a la commemoració és la masculinitat tradicional, abordada des de la perspectiva que “treballant eixa masculinitat es pot parar i trencar amb les violències masclistes”, va explicar la tècnica d’Igualtat, Alicia López, en la presentació de la programació.

A més, aquest assumpte també és la imatge de la campanya, simulant una targeta de crèdit de ‘Privilegi masculí’ amb un 0% d’implicació, una targeta que dona accés il·limitat a assetjar, controlar, manipular, insistir i tindre sempre la raó, donant pas a la reflexió que els homes poden renunciar a aquests privilegis.

Aquest assumpte també serà el protagonista de les jornades que s’han preparat per al dilluns 27 i dimarts 28 de novembre en l’IVAM CADA, en les quals participaran diversos experts: sociòlegs, psicòlegs i filòsofs.

La masculinitat tradicional, tema a abordar en la programació del 25N
Taula informativa d’ACOVIFA, la setmana passada.

Les conferències i taules redones que hi ha previstes són: ‘La reacció patriarcal i com els discursos penetren en col·lectius específics’; ‘La importància de treballar entre homes per a construir la masculinitat’; ‘Patriarcat i afectes: misogínia, homofòbia i porno’; i ‘La construcció de la masculinitat tòxica: competència, control i violència’.

Assenyalar que totes les activitats organitzades són lliures i gratuïtes, encara que algunes requereixen d’inscripció prèvia, tal com es detalla en la programació de baix.

Les activitats i actes van començar a principis d’aquest mes de novembre, amb el VIII Concurs de Dibuix per a escolars d’ACOVIFA que va guanyar Claudia Carrasco García, estudiant del José Arnauda, i el dibuix del qual és el cartell oficial que acompanyarà a la citada entitat en els diversos actes dels pròxims mesos, com per exemple, la gala de dansa, i també apareix en els fullets informatius d’ACOVIFA.

Precisament la setmana passada es va inaugurar en el Centre Comercial Alzamora una exposició amb els dibuixos participants, que es podrà veure fins al 26 de novembre.

Abans d’això, i amb la idea d’incidir en la masculinitat tradicional, també va haver-hi una ponència dirigida especialment als homes impartida pel psicòleg i terapeuta perinatal, Javier de Domingo, sota el títol ‘Masculinitat cuidadora: eines per a una criança present’. D’altra banda, organitzat pel Col·lectiu 8M i La Carrasca, va tindre lloc una ponència ecofeminista, primer per als centres educatius, i després amb una altra sessió per al públic en general.

Tant divendres passat com el dissabte va haver-hi taules informatives d’ACOVIFA en els mercats de Sant Roc i Zona Nord .

La següent activitat serà demà amb el cinefòrum, en ACOVIFA.

COMMEMORACIÓ DEL 25N
Pel que respecta a la pròpia commemoració del 25N, està prevista per a aquest divendres 24, en la plaça d’Espanya.

A partir de les 10’30 hi haurà una altra taula d’ACOVIFA, es comptarà amb una performance a càrrec de la companyia ‘Ruido rosa’ titulada ‘Surrender’ a les 11’30 hores i mitja hora més tard serà el torn de la lectura del manifest a càrrec de la vicepresidenta d’ACOVIFA, María Teresa García, i de l’homenatge a les víctimes assassinades per violència de gènere al llarg d’enguany.

Eixe dia, a la vesprada, es projectarà el documental ‘Parir’ en el Centre Social de la Zona Nord, des de les 17’30 hores, i a partir de les 20’30 hores, en la Glorieta, es podrà veure un mural-exposició organitzat per la fotògrafa Lirios G Yeste i la Musicoterapeuta Mamen Vercet, on es pretenen reflectir els diferents tipus de violència masclista.

Tota aquesta programació, i la que continuarà durant els següents dies –que es pot veure en el quadre de baix– va ser presentada pel vicealcalde i regidor d’Igualtat i polítiques LGTBI, Àlex Cerradelo, qui va destacar la importància de “visibilitzar totes les violències masclistes, i en moments com aquests, en els quals des d’algunes institucions s’estan negant aquestes violències”. També van acudir les tècniques d’Igualtat Alicia López i Ruth Tomás, i el president d’ACOVIFA, Gabriel Aura.

La masculinitat tradicional, tema a abordar en la programació del 25N

Send this to a friend