La Mare de Déu tornarà a somriure a Agres
Els dies més esperats arribaran aquest cap de setmana
Agres, localitat de visita obligada, es prepara per a gaudir de les seues festes patronals, dedicades a la Mare de Déu. Seran nombrosos actes, religiosos i lúdics, els que es duran a terme als carrers d’un municipi que viu amb passió els dies més grans de l’any.
Des del passat cap de setmana, el municipi ha gaudit de diferents actes, com la representació de la Mare de Déu del Castell o el Dia de la Vinguda, així com l’ofrena de flors, entre altres.
Els dies més esperats a Agres arribaran aquest cap de setmana, iniciant-se el divendres, 1 de setembre, Dia del Farolet, amb volteig de campanes tant a l’alba com al migdia per a gaudir de tots els xiquets i xiquetes.
A continuació, inici oficial dels festes des del balcó de l’ajuntament, cant de l’Himne dels Pastorets i Festa del Farolet, acompanyats pels Cabots, grup de dansa, dolçainers i tabaleters de l’Enxancamallà i l’Unió Musical d’Agres. Música de l’orquestra Gravity per a amenitzar la resta de la nit.
El dissabte 2 serà el Dia del Pastoret, que s’inicia bé prompte amb missa en memòria als difunts i despertà per part de la filà dels Pastorets. Al matí pujada, on finalitzarà l’Ambaixada amb el cant de la Salve Regina.
En finalitzar, trasllat de la Mare de Déu al poble, on serà rebuda amb la dansà d’Agres i el cant de l’Himne dels Pastorets. Li seguirà un cercavila protagonitzat per la banda local, missa i, a la vesprada, solemne processó i cant de la Salve Regina. Orquestra Platino a partir de les 0.30 hores.
DIA DE LA MARE DE DÉU
Dia gran el diumenge 3 de setembre, en honor a la Mare de Déu, amb missa al matí i trasllat de la verge al santuari acte seguit, abans del canvi de capità de la filà dels Pastorets, enguany Anselmo Pascual Miró. En finalitzar, baixada en romeria cap a la localitat.
A la vesprada, sobre les 19 hores, concert de la Brass Academy a la plaça de l’Assut i, una hora més tard, diversió de la mà de la cavalcada de disfresses. Discomòbil de DJ Nacho Martínez per a acabar la nit.
Les festes d’Agres finalitzaran una jornada més tard, el dilluns 4, el Dia d’Acció de Gràcies, amb solemne eucaristia a l’església, cercavila i paelles populars. A la vesprada, festa Holly, des de les 18 hores.
MARÍA GARCÍA, LA NOVA ALCALDESSA
La flamant nova alcaldessa d’Agres, María García, va exposar que el municipi ja està plenament preparat per a l’inici de les festes patronals, dedicades com tots els anys a la Mare de Déu. “L’ambient és molt bo, ja des de finals de juliol, quan es van iniciar les activitats en el municipi”, va expressar.
Respecte als actes que ja s’han celebrat, “han anat molt bé, amb molta participació de la gent”. Alguns han sigut subvencionats, mentre unes altres han estat organitzades per les nombroses associacions que “tenim en el municipi”.
L’alcaldessa va confessar tot seguit que, una vegada passades les festes, es posaran amb les reformes necessàries a Agres, com els comptadors de l’aigua i una rehabilitació en l’edifici històric de l’ajuntament. “Fins al moment no s’han pogut fer, perquè s’ha ajuntat tot, eleccions i seguidament vacances”.
Sí ha sigut un èxit l’Agres l’estiu, tant l’escoleta -amb la presència d’uns 50 xiquets- i la piscina, amb plens dies, “a causa de la forta calor que ha fet s’han venut molts bons i entrades”.
Preguntada per què visitar Agres, García es va sincerar en recalcar que el seu poble és una meravella, en el qual s’ha de passejar per a conéixer els xicotets racons. “Ara venen les festes i cal aprofitar per a viure els actes que se celebraran”.
El recorregut per Agres pot començar en el safareig municipal, del segle XIX i un dels més grans que es conserven a la província d’Alacant. És una zona molt ben adequada perquè el visitant puga realitzar una parada i relaxar-se amb el singular so de l’aigua.
Altres reclams són el Santuari de la Mare de Déu del Castell –de gran bellesa natural i centre de devoció mariana–, la Torre Talaia, Bé d’Interés Cultural, i les huit fonts, entre elles la del Mitjà, la Fonteta, de Barxeta, del Raval o del Convent.
Però per damunt de tots ells, la Cava Gran, pou de neu i emblema del Parc Natural de la Serra Mariola. És del segle XVIII, sent a més un dels més grans i millor conservats dels situats en les serres d’Aitana, la Carrasqueta i Mariola.