La llista d’espera de traumatologia de l’Hospital supera els 1.300 pacients

Setanta metges denuncien una situació que s'agreuja a l'estiu per la falta de personal

La llista d'espera de traumatologia de l'Hospital supera els 1.300 pacients
Gent eixint de l’hospital Verge dels Lliris d’Alcoi. | XAVI TEROL

La passada setmana el sindicat CSIF (Central Sindical Independent i de Funcionaris) va informar i va denunciar que “un estiu més” seran els metges especialistes de l’hospital Verge dels Lliris els que reforcen el servei d’Urgències durant juliol i agost. Afirmen que des de Gerència s’ha comunicat als diferents serveis del centre que un dels seus facultatius “llisque la seua jornada laboral a l’horari de 15 a 22 hores per a prestar servei en Urgències durant tots els dies laborables dels mesos de juliol i agost del present any. L’activitat a realitzar serà la d’un servei d’urgències delimitada a la qual inicialment poguera relacionar-se amb patologies de la seua especialitat”.

“BASTA” DELS METGES
Enfront d’aquesta situació, al voltant de 70 metges de l’hospital situat a Alcoi –cardiòlegs, nefròlegs, cirurgians, traumatòlegs, digestius, pneumòlegs, endocrins, oncòlegs, internista, uròlegs, al·lergòlegs, etc–, s’han adherit a una carta (que poden llegir al complet en la pàgina 4 de l’edició de El Nostre del dissabte 26 de juny) en la qual han mostrat el seu desacord amb aquesta decisió i a més, han relatat la situació que viuen a nivell laboral, la resposta obtinguda per part de la Gerència, a més de donar xifres sobre llistes d’espera i la gestió que s’està realitzant.

En la carta, expliquen que el fet que els especialistes reforcen Urgències s’ha donat durant els últims anys, “però enguany ha sigut diferent per a tots i hem decidit dir basta”. Afigen que “el sentiment actual dels companys és de maltractament i humiliació. Al cap d’un any on tants professionals han estat a l’altura de les circumstàncies, col·laborant activament amb els serveis més afectats a costa d’un desgast físic i psicològic notori, seguim sense sentir-nos respectats”.

Asseguren que “la resposta de la gerència a la reticència per part de molts de nosaltres a cobrir vacants d’un servei diferent al propi, deixant, és clar, de cobrir les teues pròpies funcions, ha sigut l’amenaça. L’amenaça de sanció mitjançant obertura d’expedient (…)”.

Així mateix, comenten que des del servei d’Urgències es va plantejar a l’abril, “mitjançant carta amb registre d’entrada, la urgent necessitat de personal per a estiu, amb la finalitat d’evitar de nou el mateix problema. Saben quina va ser la resposta del gerent? Cap. Silenci”.

LLISTA D’ESPERA DE DOS ANYS
D’altra banda, denuncien a nivell general la “política de la direcció”, la qual afirmen que “ens ha portat a molts especialistes a la frustració professional, impedint el nostre desenvolupament com a cirurgià i enfocant-nos en tasques que els serveixen per a maquillar la seua gestió. Hui dia, el servei de traumatologia té una llista d’espera quirúrgica de més de dos anys”.

Relaten que a l’hospital, dels 7 quiròfans dels quals té operatius, “només funcionen actualment tres o quatre diàriament”, però que no obstant això el dèficit crònic d’anestesistes comporta el retard en les intervencions.

En la carta s’afirma que, únicament en traumatologia, hi ha “més de mil tres-cents pacients en llista d’espera”.

DEMORA EN ALTRES SERVEIS
Indiquen que aquesta situació es dóna també en la resta de serveis ja que “pateixen la mateixa demora”, una demora que previsiblement augmentarà perquè “el desplaçament de professionals d’hospitalització a Urgències suposarà suspendre diàriament l’activitat de cada professional”.

RESPOSTA DE GERÈNCIA
El Nostre ha contactat amb l’actual gerent del departament de Salut d’Alcoi, Enrique Barbeito, qui explica que aquesta situació s’ha derivat principalment per tindre “una plantilla molt ajustada” inicialment i perquè “no hi ha metges” que pogueren ampliar-la a través de contractes *Covid o de guàrdia. Assegura que porten diversos mesos tractant de trobar altres solucions i realitzant ofertes, però que “la bossa està buida”.

Barbeito confirma que la plantilla ja li va traslladar a l’abril la situació que vivien, i assegura que sap “que suposa un esforç”, però que ha “de donar vacances i hem d’estar coordinats i organitzats”.

Afig que en els mesos de juliol i agost minora el treball de determinats serveis, també a causa que hi ha pocs quiròfans en funcionament. “Hi ha menys activitat quirúrgica”, per la qual cosa s’ha recorregut als “serveis més grans”, com ara “medicina interna, traumatologia i cirurgia general” per a demanar que un dels seus metges treballe a la vesprada en Urgències. “Cal diluir esforços”. Explica que també hi haurà dos residents en Urgències.

Finalment, anticipa que al setembre es tornarà a la normalitat i comenta que actualment “està acudint moltíssima gent a Urgències”, la qual cosa està provocant “una certa saturació”.

Send this to a friend