La línia Alcoi-Xàtiva mantindrà les reduïdes freqüències

‘Indignats amb Renfe’ afirma que el Ministeri continua al·legant poca demanda per a no augmentar-les

Renfe estación Alcoy
Les freqüències horàries de la línia han passat de set a dos – Arxiu

Al llarg de la setmana passada han sigut diverses les informacions que s’han conegut sobre la línia ferroviària entre Alcoi-Xàtiva, relacionades tant amb les freqüències horàries com amb l’adjudicació del projecte de renovació entre les estacions d’Ontinyent i Alcoi anunciada per Adif.

Les reclamacions sobre aquesta línia es porten produint durant anys, igual que els anuncis d’actuacions rellevants en ella per a tractar de renovar-la i millorar-la. A més, en aquest trajecte, igual que en molts altres de rodalia i també de llarga distància, es van reduir les freqüències horàries amb motiu de la crisi sanitària de la Covid-19. No obstant això, a diferència d’altres línies, la d’Alcoi-Xàtiva no ha recuperat tots els horaris que hi havien abans de la pandèmia.

SUPORT DEL SENAT
Aquest tema ha arribat al Senat a través del senador de Compromís Carles Mulet, qui ha presentat aquesta setmana en la comissió de Transports algunes propostes, que van aconseguir el suport quasi unànime dels presents. Aquestes peticions van relacionades amb major inversió en les línies ferroviàries i incrementar les freqüències. Entre les suposades beneficiades en el segon aspecte està la línia Alcoi-Xàtiva, no obstant això, des de ‘Indignats amb Renfe’, el seu portaveu Samuel Martínez ha afirmat a aquest periòdic que el Ministeri de Transports no té la intenció d’augmentar les freqüències al·legant “que els usuaris han baixat a la meitat i que no hi ha demanda”. Referent a això, Martínez respon que “és lògic que si hi ha la meitat d’horaris, els usuaris es reduïsquen a la meitat”, però que, realment “sí que hi ha demanda” per part dels usuaris, motiu pel qual reclamen aqueix increment de freqüències, i més tenint en compte que ja ha donat principi el curs 2020-2021 i que aquesta limitació afecta els “alumnes universitaris del Campus d’Alcoi i d’Ontinyent”, ja que els horaris existents són difícils de combinar amb la jornada universitària.

Referent als horaris, segons un quadre elaborat per ‘Indignats amb Renfe’ abans de la pandèmia, existien set freqüències per sentit, és a dir, set des d’Alcoi cap a València i altres al contrari, encara que algunes d’elles només anaren per als divendres o els diumenges. Ara, tan sols hi ha dos horaris per a l’anada i altres dues per a la volta: a les 6’12 i a les 14’34 hores des d’Alcoi i a les 11’50 i a les 17’07 hores des de València. Això es tradueix en “una reducció de quasi el 75%”, segons expliquen des de la plataforma.

CONVOCATÒRIA AJUNTAMENTS
A fi de fer pressió i de continuar lluitant per la millora i el manteniment d’aquesta via, el portaveu de ‘Indignats amb Renfe’ anuncia que s’està preparant una convocatòria amb els ajuntaments de totes les localitats que conformen aquesta línia “per a exposar la problemàtica i fer pressió a la Generalitat i al Ministeri” i que aquesta trobada es preveu per a les pròximes setmanes. Així, entre les localitats que es pretén que siguen presents es troben Alcoi, Cocentaina o Ontinyent, entre moltes altres.
I és que, des d’aquesta plataforma es té la sensació que “qualsevol excusa és bona” per a no donar suport a aquesta línia.

TRAM ONTINYENT-ALCOI
D’altra banda, i referent a l’anunci de l’adjudicació de la redacció del projecte de renovació de via entre les estacions d’Ontinyent i Alcoi per valor de 568.344 euros, Martínez indica que “si no dónes servei, no té sentit la inversió” i apunta que des de fa molt temps es van anunciant intervencions i actuacions que no s’acaben de dur a terme o que es retarden, per la qual cosa “fins que no veja que es materialitza no me’l crec, sempre estem igual”.

El projecte, la redacció del qual ha sigut adjudicat, consistirà en la renovació de la via esmentada que comprén 25,5 quilòmetres i té com a intenció augmentar els paràmetres de fiabilitat de la infraestructura, buscant així un “benefici per al servei”, segons apunta Adif en una nota de premsa. El tram d’actuació compta amb 4 passos a nivell, 2 ponts metàl·lics, 10 túnels i un apedregat, a més de les mateixes estacions d’Ontinyent i Alcoi. El termini d’execució del contracte és de 12 mesos.

L’adjudicació d’aquest projecte se suma a les obres que actualment s’estan executant i que consisteixen en la dotació de noves instal·lacions de seguretat en tota la línia d’ample convencional Xàtiva-Alcoi amb un import que supera els 7 milions d’inversió. D’altra banda, segons informa Adif, es troba en licitació el projecte de renovació de via del tram Xàtiva-Ontinyent per 1.026.503 euros.

Advertisements

Send this to a friend