La importància de l’oci com a espai d’inserció social

L'Ajuntament d'Alcoi duu a terme un programa dirigit a persones en risc d'exclusió

La importància de l'oci
Ruta guiada pel cementeri d’Alcoi.

Una de les principals conseqüències de la situació d’exclusió social que pateixen algunes persones és la de l’aïllament, la falta d’oci actiu i la dificultat d’accés als recursos socialitzadors per excel·lència –culturals i esportius–. Aquesta situació, a més, s’ha vist acrescuda amb la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Per això, des de la regidoria de Serveis Socials, de manera transversal entre l’equip tècnic de diversos programes, s’ha treballat per a crear i plantejar un pla d’oci dirigit al col·lectiu de persones en risc d’exclusió.

Des del departament remarquen que les persones “per a tindre una vida el més completa possible, no sols requereixen d’un treball i una remuneració econòmica, sinó també necessiten realitzar activitats que els aporten entreteniment, en les quals compartir temps amb persones amb les mateixes inquietuds, per a establir relacions socials, el conéixer i gaudir de l’entorn en el qual viuen, el tindre accés a la cultura i el poder realitzar activitat física”.

Per a l’elaboració del citat pla d’oci, l’equip tècnic no ha treballat només, sinó que ha comptat amb la col·laboració de diverses regidories com són Participació Ciutadana, Turisme, Esports i Medi Ambient, entre altres. El treball conjunt ha facilitat tindre una visió completa de totes les possibilitats que ofereix el municipi d’Alcoi i poder plantejar així les activitats que conformen el programa. De pas, a més, aquests departaments han pogut enfortir les relacions entre un equip interdisciplinari de cara a continuar treballant i col·laborar en futures accions.

El programa ha permés plantejar i desenvolupar una sèrie d’activitats, pensades específicament per a cadascun dels grups. Aquests grups estan formats per un nombre delimitat de persones, provinents de diversos programes de Serveis Socials, i estan pensats per a facilitar l’establiment de relacions socials, però tenint en compte, a més, la situació socio sanitària actual i les restriccions vigents.

Entre les activitats realitzades en el primer semestre de l’any es troben una visita teatralitzada al cementeri d’Alcoi, un taller sobre com gestionar l’alimentació en els xiquets, una ruta a l’Alcoi en temps de guerra, i un taller de menjar real i sostenible. Per a la segona part de l’any queden pendents de realitzar una ruta per la via verda, una visita al Muboma, una ruta modernista, així com una visita al complex esportiu Eduardo Latorre, entre altres.

Per a totes les activitats que requereixen comptar amb personal específic o especialitzat, s’ha col·laborat amb empreses d’Alcoi que han vist com la seua activitat laboral es veia minvada per la situació Covid, per la qual cosa “aquest pla també aporta el seu granet d’arena per a secundar i facilitar la recuperació d’empreses alcoianes de sectors com el turístic o el de la nutrició, entre altres”, han assenyalat des del departament.

Indicar que el pla d’oci és sufragat pel Programa d’Itineraris d’Inserció Sociolaboral de Persones en situació o risc d’exclusió social, cofinançat per la Unió Europea i la Conselleria d’Igualtat i Benestar Social. Aquest programa té com a objectiu principal la millora de l’ocupabilitat dels participants, tant realitzant sessions individuals com cursos i tallers, tot això plantejat des d’un itinerari personalitzat individual que es duu a terme amb cadascun dels usuaris. L’any passat van formar part del programa un total de 176 persones i dotze d’elles van poder obtindre ocupació després de la finalització del seu itinerari d’inserció laboral.

Advertisements

Send this to a friend