“La idea a llarg termini és que la figura d’Agent d’Innovació es consolide als ajuntaments”
Joan Gisbert ocupa el càrrec des de març de 2022 a l'Ajuntament d'Alcoi, una figura que cofinança el Ministeri de Ciència i Innovació
El d’Alcoi és un dels 90 ajuntaments que formen part de la Red Innpulso, la Xarxa de Ciutats i Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya.
És precisament a través de la citada xarxa que el consistori compta, des de març de 2022 amb la figura de l’Agent d’Innovació, ja que el ministeri cofinança al 75% el cost d’aquesta a través d’una subvenció que es renova anualment.
Joan Gisbert, Llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració i amb un Màster en Direcció Internacional d’Empreses, exerceix eixe càrrec després d’optar a ell a través d’un procés de selecció.
Gisbert, que és l’única persona encarregada d’aquests assumptes, està directament a càrrec de l’alcalde, Toni Francés, que és el regidor d’Innovació.
– En què consisteix la Red Innpulso i l’Agent d’Innovació?
– És una xarxa municipalista, i dins dels treballs d’aquesta es proposa una figura molt important a l’hora de dur a terme projectes d’innovació, tindre un recurs humà als ajuntaments dedicat a això.
La figura de l’Agent d’Innovació té com a funció principal impulsar projectes que fomenten el desenvolupament tecnològic, econòmic i social del territori.
– Quines altres funcions té aquesta figura?
– Per àmbits, un és la digitalització, sobretot a nivell intern de l’ajuntament i també de cara al ciutadà, per a millorar el servei públic.
L’objectiu de qualsevol treballador de l’administració pública és millorar la qualitat de vida del ciutadà, i en el meu cas, amb la digitalització, que siga més fàcil la relació electrònica o digital.
Un altre bloc és tot el relacionat amb la sostenibilitat, sent el ventall molt ampli: gestió de residus, energies…Per a qualsevol projecte o solució que responga al repte de la sostenibilitat, estic jo al càrrec.
També està la gestió de subvencions o recursos públics per a finançar els projectes, la captació de fons, i l’últim bloc és l’emprenedoria tecnològica.
Tal com entenc jo aquesta figura, el que pretén és també tractar d’eliminar uns certs processos administratius que sempre s’han fet així, buscar organitzacions més horitzontals i en la informació ha d’haver-hi molta més transparència.
– Pot comentar algun projecte en concret?
– En 2024 vam posar en pràctica reunir-nos una vegada al mes l’Agent d’Innovació que la UPV té a Alcoi i el de la UA. La idea era crear una xarxa entre nosaltres per a poder compartir la informació que tinguem sobre subvencions, esdeveniments, projectes…
L’Ajuntament compta amb el Sandbox Urbano, i gràcies a aquestes reunions, s’aconsegueix que aquestes universitats facen de portaveus per a explicar als grups d’investigació que existeix eixa oportunitat, i també em nodrisc un poc del llistat d’eixos grups, de detectar empreses amb alguna necessitat, i podem buscar solucions a través d’eixa coordinació.
– Per què va decidir presentar-se al càrrec?
– Vaig iniciar la meua trajectòria professional amb pràctiques en una fintech orientada al sector públic, des d’on vaig fer el salt a consultores, participant en projectes de gestió de digitalització i R+D a nivell europeu. Per a optar a aquest càrrec, es requereix experiència en gestió de projectes innovadors i formació específica que permeta connectar les necessitats locals amb les oportunitats tecnològiques i de finançament supranacional.
Em vaig assabentar per una amiga, i en eixe moment jo estava preparant oposicions per a tècnic de la Generalitat.
Cada ajuntament de la Red Innpulso dissenya un poc els seus criteris segons el context de la ciutat, i en el cas d’Alcoi es buscava un perfil més transversal, que la persona haguera treballat en projectes de digitalització, i el meu perfil encaixava perfectament.
Vaig quedar en segon lloc. El primer, que va renunciar, va sumar més punts perquè tenia el càrrec d’Agent d’Innovació de la Universitat d’Alacant.
Això era una cosa molt nova i es desconeixia el seu futur.
Pot llegir l’entrevista completa en El Nostre del 4 de gener.