La història escrita dels Moros Nous de Banyeres
Plasmada en un llibre de quasi 600 pàgines
La filà de Moros Nous de Banyeres ha presentat un llibre sobre la seua història. L’acte va tindre lloc en el maset de la filà en presència d’autoritats, Comissió de Festes, Confraria de Sant Jordi i representants de filaes i festers.
El volum, de quasi 600 pàgines, és el resultat d’un intens treball de recerca desenvolupat per un equip de redacció format per Jorge Enrique Esteve Romero, Julio Justo Garrido Aracil, Mª Luisa Albero Calaguig i Jorge Berenguer Valls, i el suport d’un grup de col·laboradors integrat per Manuel Ferre, Jordi Ribera, Eloina Garrido, Mª Carmen Sanchís, Antonio Ribera, Carmen francés i María Ángeles Calabuig. Entre tota la informació que recull destaca l’obtinguda del testimoniatge dels festers més veterans, la qual cosa ha permés incloure costums, anècdotes i fets contats pels seus propis protagonistes. Està estructurat en vint-i-tres capítols i inclou 1.060 fotografies, la qual cosa contribueix al fet que la lectura resulte molt més amena.
INICI DE LES FESTES
Les seues primeres pàgines recullen una introducció en la qual s’ofereixen dades geogràfiques i històriques de Banyeres i referències sobre els orígens i l’inici de les festes de Moros i Cristians. A continuació aborda la devoció al Patró, amb referències a l’origen del fervor per Sant Jordi, la vinculació entre els Moros Nous i la Confraria de Sant Jordi, i els festers de la filà que han ocupat la presidència de la Confraria.
També parla dels orígens de la filà, secció en la qual es refereixen dades sobre la seua fundació, els estatuts, el reglament intern, els òrgans de govern, els presidents i sergents que ha tingut i els festers que han format part de la junta de la Comissió de Festes. Així mateix tracta els símbols, detallant en una secció específica els escuts que ha tingut, la bandera, la banderola de la Comissió de Festes i l’himne, amb detall de la lletra, la música i la biografia del seu compositor, Juan José Pérez.
El maset compta amb un apartat especial. S’ofereix informació dels primers masets, amb detall del que es trobava en l’Aljubet, del de la Plaça i, finalment, del Maset Nou, amb explicació dels processos constructius i decoratius duts a terme.
La uniformitat i l’armament integren un nou capítol. Es descriuen el vestit, el turbant, el mocador, la camisa, el jupetí, els pantalons i la resta d’elements. Es mostren imatges de la indumentària que s’utilitza en els diferents actes i s’especifiquen també les peces d’armament utilitzades al llarg del temps, així com la característica barba, el davantal de pell i els altres components que formen l’abillament de l’esquadra oficial.
Pot llegir l’article complet en l’edició de El Nostre Ciutat del dissabte 25 de setembre de 2021.