La Generalitat recolza la implantació del Grau Tèxtil en l’EPSA

La idea és que aquesta formació estiguera en marxa al costat de Química en el curs 2024-2025

La Generalitat recolza la implantació del Grau Tèxtil en l'EPSA
Reunió mantinguda sobre el Parc Científic i la implantació del Grau Tèxtil.

El procés d’ampliació d’estudis del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) segueix avant amb el tèxtil com a gran protagonista –però no únic–.

La setmana passada va tindre lloc una reunió amb la consellera d’Universitats, Innovació, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno, en la qual han sigut presents el director del citat Campus, Pau Bernabeu, a més del president d’AITEX, León Grau i el d’ATEVAL i el Consell intertèxtil Espanyol (CIE), Pepe Serna.

Els presents van exposar a Bueno la situació del tèxtil i li van oferir dades de l’ocupació en aquest sector, segons explica Bernabeu.

La conselleria d’Universitats ha mostrat el seu suport a la petició d’incorporar el Grau en Enginyeria Tèxtil, que s’oferiria al costat del Grau en Enginyeria Química inicialment, un suport que se suma al que ja s’ha aconseguit per part de la pròpia UPV.

Això suposa un nou avanç de cara al fet que la implantació d’aquesta formació siga una realitat en un futur pròxim.

NOUS PASSOS ADMINISTRATIUS
Bernabeu assenyala que el 2 de febrer està previst que el Consell de Govern de la UPV aprove aquesta petició, i des d’aqueix moment, haurà de termini fins al dia 28 del mateix mes per a remetre un informe a la conselleria d’Universitats, òrgan que hauria al seu torn de donar el vistiplau oficialment perquè des del Campus d’Alcoi de la UPV es presente tota la documentació sobre la titulació. Aquest últim termini comprendria de l’1 de setembre d’enguany al 15 de gener del 2024. Una vegada que això succeïra, començaria la tramitació de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) perquè aquests estudis pogueren implantar-se definitivament en el curs 2024-2025.

Pau Bernabeu posa èmfasi en tots els passos donats fins al moment però assenyala que “no cal llançar campanes al vol”, una cautela que també comparteix Pepe Serna.

De cara a l’elaboració del pla d’estudis, el director del Campus d’Alcoi de la UPV comenta que la intenció és que es treballe de manera conjunta amb els empresaris de la zona i amb AITEX, per a conéixer les necessitats.

Serna veu amb bons ulls la possible implantació d’aquests estudis: “és importantíssim per al nostre territori. Només hi ha una universitat que imparteix aquest Grau, la politècnica de Catalunya”, per la qual cosa es preveu que hi haja un repartiment dels futurs alumnes “de tota Espanya, i no sols de les comarques”. I és que, tant Serna com Bernabeu assenyalen que aquesta formació seria un atractiu per a persones del nord d’Àfrica i de Llatinoamèrica, a part de les procedents del territori espanyol.

De cara a un futur, es plantegen altres combinacions del Grau Tèxtil, o fins i tot impartir-lo exclusivament.

El president del CIE assenyala que el sector tèxtil “cada vegada necessita més preparació. És present el tema de l’economia circular, hi ha tecnologia nova i la normativa europea sobretot això és la més estricta que hi ha, i per a això necessitem gent qualificada”.

Per part seua, el president de l’Associació Comarcal Alcoià – Comtat d’Empresaris Tèxtils (ACETEX), José Martínez, remarca que la futura implantació del Grau Tèxtil “és una manera d’assegurar el futur de les nostres empreses, ja que es troben amb falta de personal qualificat sent tan necessari per a la innovació i desenvolupament dels seus productes. Moltes empreses es troben en un canvi generacional amb plantilles que necessiten un reemplaçament de garanties i professional”.

El regidor d’Empresa i Formació de l’Ajuntament d’Alcoi, Alberto Belda, apunta que aquests estudis, “una vegada que s’implanten, repercutiran directament en les empreses amb les pràctiques”.

Sobre el pla d’estudis, indica que “haurà d’estar adaptat a la realitat actual, amb assignatures i conceptes que vagen arranjament a les necessitats que té la indústria tèxtil, i que passen per l’economia circular o la sostenibilitat”.

MÀSTER EN COMPUTACIÓ
Una altra formació que possiblement s’implanta en el curs 24-25 és el Màster de Computació i Matemàtica Industrial, segons comenta Bernabeu, que també està previst que passe pròximament pels tràmits administratius necessaris. “Seria un màster d’intel·ligència artificial, en anglés i en línia, però amb seu al Campus d’Alcoi de la UPV”. Això suposaria “donar eixida professional als nostres graduats en Informàtica”.

Advertisements

Send this to a friend