La Fira de Fires recupera tota la seua esplendor després de la pandèmia
Ximo Puig ha presidit la inauguració del certamen, que es prolongarà fins dimarts que ve
El miracle s’ha tornat a obrar i els carrers de Cocentaina s’han transformat per complet per a albergar l’oferta expositiva de la 676 edició de la Fira de Tots Sants, un certamen que es duu a terme en aquest 2022 entre el 29 d’octubre i l’1 de novembre. El president de la Generalitat, Ximo Puig, al costat de l’alcaldessa Mireia Estepa, han inaugurat aquest dissabte la Fira de Fires amb la tradicional lectura del Priviegi.
Han hagut de passar pràcticament tres anys, i una pandèmia per davant, perquè aquesta gran festa de les nostres comarques recupere tot la seua esplendor amb el format habitual d’antany i després de dues cites experimentals que tant en 2020 com en 2021 van aconseguir que no es detinguera la maquinària de la Fira malgrat les circumstàncies que havia portat la crisi del coronavirus.
L’empresari Rafael Pascual ha sigut l’encarregat de donar lectura al Privilegi, el document amb el qual el rei Pere IV El Cerimoniós va autoritzar a Cocentaina en 1346 a la celebració d’una fira amb caràcter anual. Cada any es busca que una persona rellevant, de diferents àmbits, siga l’encarregada d’assumir aquesta responsabilitat i en aquesta ocasió el protagonista triat ha sigut l’industrial.
Prèviament ha tingut lloc el tradicional passeig d’autoritats des del Pla de la Font fins al Palau, i ja allí, i després de la lectura del pregó, l’alcaldessa ha donat per inaugurada la Fira i s’ha procedit al moment dels discursos institucionals, a l’interior del Palau. Mireia Estepa ha agraït la presència d’una nodrida representació del Consell, inclòs el president de Les Corts, Enric Morera, alhora que ha lamentat la falta de suport en aquest sentit per part de la Diputació Provincial.
Estepa s’ha mostrat confiada que la present edició del certamen deixarà «molt bones xifres de visitants i negoci», mentre per part del cap del Consell, ha expressat l’«enorme satisfacció» que suposa poder tornar a Cocentaina amb motiu de la Fira de Tots Sants, la qual considera que representa «un dels trets de la nostra identitat com a valencians» després de segles d’història. «La Fira és un espai de retrobament, de convivència i de concòrdia», ha conclòs Puig.
VISITANTS I NOVETATS
Més de 500.000 persones van passar per la Vila Comtal en la passada edició -en la present s’espera superar la xifra, atés que a més de recuperar la plena normalitat les previsions meteorològiques són excepcionals-, i es van establir les bases d’uns canvis en la distribució de l’oferta expositiva que han vingut per a quedar-se. Aquest és precisament el nou salt de qualitat que dona ara un esdeveniment que data de l’any 1346, que també és Bé d’Interés Cultural (BIC) des de 2018 i que en 2019 va aconseguir l’anhelada declaració de Festa d’Interés Turístic Internacional.
La Fira de Tots Sants, sempre fidel als seus orígens agrícoles i ramaders, es reinventa amb més distància entre expositors, una clara aposta per les noves tecnologies en iniciatives com la reserva prèvia d’aparcament en línia per a visitants, mesures d’estalvi energètic, sostenibilitat i inclusió perquè tots tinguen cabuda en aquest icònic espai de sensacions.