“La falta de mitjans en els jutjats és flagrant”
Ricardo de l'Encarnació ha sigut nomenat president de la Subcomissió d'Organització Judicial i del Ministeri Fiscal del Consell General de l'Advocacia Espanyola
Dins del nou organigrama del Consell General de l’Advocacia Espanyola, naix la Subcomissió d’Organització Judicial i del Ministeri Fiscal, adscrita a la CRAJ (Comissió de Relacions amb l’Administració de Justícia), de la presidència de la qual s’encarregarà l’alcoià Ricardo de la Encarnación, degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats d’Alcoi des de l’any 2017, si bé amb anterioritat va ocupar el càrrec de secretari de la Junta de Govern des del 2000, i pertany a la institució des de 1993.
– Què suposa entrar a formar part de la cúpula de l’advocacia espanyola?
– Primer que res, tot degà és membre nat del Consell Valencià de l’Advocacia i del Consell General de l’Advocacia Espanyola, i una vegada formes part, tu pots adscriure’t a les diferents comissions que hi ha. Jo, de sempre, he estat en comissions del Consell Valencià, presidisc la comissió de deontologia del Col·legi d’Alcoi, i ja estava en aquesta comissió de Madrid, quasi des del primer dia. De fet, ja vaig participar en el seu moment en l’elaboració del codi deontològic de l’Advocacia Espanyola. L’anterior presidenta em va demanar que estiguera en algunes comissions de treball, però si tindre un càrrec directiu, diguem. És a dir, ja portava temps vinculat a la institució, però a la presidència accedisc al juliol, arran de que es renovara l’estructura del Consell General.
– Quines funcions té aquesta subcomissió que presideix?
– En la CRAJ el treball és bastant ardu i la subcomissió en la qual estic jo es va crear precisament per a descarregar-la. Quant a les seues funcions, atendre possibles incidències que es produïsquen, a vegades, buscar convenis de col·laboració amb l’administració de justícia o altres com a Policia Nacional o Guàrdia Civil, la signatura de protocols amb els jutjats… És un treball que moltes vegades no es veu però que cal posar en el seu just lloc, un treball discret que intenta que hi haja millores en el funcionament professional de l’advocacia. Un exemple, en el pla d’igualtat, des de fa un temps es contempla la possibilitat de suspensió de vistes perquè l’advocada estiga embarassada i es trobe indisposada el dia fixat, això abans era impensable. A poc a poc les condicions laborals van canviant i és gràcies al treball de la CRAJ i de les subcomissions.
– Com està la situació a Alcoi?, quins problemes té el partit judicial en l’actualitat?
– Els problemes que ha tingut sempre, en alguns casos multiplicats. Alcoi és una plaça que, mai he entés bé per què, però estem un poc oblidats de la mà de Déu, és una plaça que tampoc resulta atractiva per a determinat tipus de funcionari de classe A, vull dir, per a LAJ (lletrat de l’Administració de Justícia, la qual cosa abans es coneixia com a secretari judicial), per a fiscals, per a jutges… i el no disposar de cinc o sis jutjats, que faria que els jutges es transformaren en magistrats, que això és una cantarella que porte fent anys i segueix igual. Hi ha hagut temporades llarguíssimes en què només hi havia dues LAJ per als quatre jutjats, en el seu moment es van realitzar actuacions per part meua, coordinat amb el jutge del número 4, que no tenia LAJ, vam fer tots els escrits possibles per a intentar que se solucionara la situació. Hui dia, s’ha millorat un poc, però clar, hi ha els mateixos funcionaris de sempre amb el triple de procediments, la falta de mitjans és flagrant, falten funcionaris de tota mena, falten més jutjats que, al seu torn, han de ser dotats de jutges, de LAJ, de fiscals… i quan falta gent, és com si una fàbrica ha de traure una producció amb una tercera part dels treballadors que serien necessaris.
– És la creació del cinqué jutjat la solució a aquest dèficit estructural que arrossega Alcoi?
– S’ha sol·licitat per activa i per passiva, des del Col·legi d’Advocats de manera contínua, sent jo degà i amb els degans anteriors, hem comptat amb el suport de jutges d’Alcoi, fiscals, un munt de gent de l’administració de justícia on estem tots… ixen les lleis de planta i demarcació judicial, que són les que fixen la creació de nous jutjats, i segueix sense aparéixer el cinqué jutjat d’Alcoi, ja siga perquè no complim la ràtio d’habitants, que crec que en el partit judicial hi haja cent mil, o que el nombre de casos, que també hi ha una ràtio, malgrat que semble que tenim tants procediments, perquè segons sembla hi ha altres llocs on la ràtio ens supera i van adjudicant-los en eixos llocs i no a Alcoi. Estant encara l’anterior consellera Gabriela Bravo, hi havia un pla en el qual s’anaven creant jutjats únics de violència de gènere, que anava a ser interessant per a Alcoi, que té el jutjat número 1 totalment col·lapsat amb casos de violència de gènere, però també té procediments d’un altre tipus, amb la qual cosa els funcionaris d’aquest jutjat ja no donen proveïment.
Pot llegir l’entrevista completa en l’edició de El Nostre del divendres 4 d’octubre de 2024