La dependència de les xarxes i els videojocs segueix en augment

La UPCCA d'Alcoi va atendre l'any passat un total de 78 consultes i va treballar de la mà de 18 famílies

La dependència de les xarxes i els videojocs segueix en augment
Saray Juan, coordinadora de la UPCCA, i Alicia Becerro, educadora social i tècnica d’addiccions. | QUIQUE REIG

Un de cada tres adolescents realitza un ús compulsiu de les xarxes socials, i un de cada cinc podria estar enganxat als videojocs. Segons els experts, els mòbils s’usen cada vegada amb més freqüència en edats més primerenques, la qual cosa a vegades pot arribar a convertir-se en una autèntica addicció a les pantalles.

Aquests són dades a nivell nacional, però que fàcilment poden ser extrapolats al cas d’Alcoi, on es constata que l’abús dels dispositius electrònics per part dels més joves, manté una tendència a l’alça.

Alicia Becerro, educadora social que treballa com a tècnica de la UPCCA, la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives, confirma que el boom de les xarxes socials i dels videojocs entre la població menor, segueix una evolució creixent i que, per tant, constitueix un motiu d’alarma en el si de les famílies i les comunitats educatives i que, per tant, representa una part important de l’àmbit d’actuació dels serveis socials municipals. “Estem detectant més casos, cada vegada més prompte i per això el nostre treball ha de centrar-se en la prevenció”, assenyala Becerro.

Els joves, fins i tot molts xiquets, viuen pegats a les seues pantalles quasi les 24 hores del dia. Les famílies són un factor clau en el control i el fre d’aquesta mena d’addiccions a les pantalles. Ja que els pares poden regular el consum de telèfons mòbils i els ordinadors.

Saray Juan, treballadora social coordinadora de la UPCCA, adverteix que els pares “moltes vegades no dimensionen el problema, no són conscients, el veuen com una cosa normal, per això és tan important incidir en el paper de les famílies de cara al bon ús de les noves tecnologies”. D’aquí ve que es considere fonamental “no esperar que sorgisca el problema, observar els riscos que poden portar problemes associats i actuar, el primer, buscant consell dels especialistes”, destaca la tècnica.

En línies generals, es recomana limitar el temps de connexió a la xarxa dels menors, col·locar els ordinadors en llocs comuns a la casa, ja que l’aïllament a les seues habitacions pot desembocar en l’ús descontrolat dels mòbils i les consoles. Una altra qüestió necessària és el control parental dels continguts visualitzats pels menors, com també buscar alternatives a l’ús d’Internet potenciant en els nostres fills activitats d’oci saludable.

Un senyal d’alarma és quan “no es respecten les hores d’estudi, somni i menjar, i això desemboca en baix rendiment acadèmic, pèrdua de relació amb amics o familiars, o tots dos; irascibilitat i canvis d’humor, no accepten els límits que els volen imposar els pares perquè arriben tard”, indiquen des de la UPPCA, on l’any passat van atendre 78 consultes, la majoria relacionades amb problemes d’aquest tipus.

Així mateix, es va treballar amb 18 famílies amb menors amb diferents addiccions, però l’abús de les pantalles segueix prevalent.

ALTRES ADDICCIONS
A més de l’alcohol, el tabac també és una de les substàncies més consumides. Seguides del ‘cánabis’, menys freqüent però amb majors efectes perjudicials. En el cas d’aquestes drogodependències, la UPCCA alcoiana ha detectat un estancament de les estadístiques, de manera que “d’alguna manera la situació està més controlada, diguem, que referent a les noves tecnologies”, afirmen.

Problemes d’autoestima o problemes socials són els culpables d’aquestes conductes en les quals el consum d’estupefaents sembla la solució, encara que no ho siga. Per això les accions de prevenció van encaminades a conscienciar sobre els riscos i disposar d’eines per a evitar caure en elles.

Advertisements

Send this to a friend