La culpabilitat, un sentiment que segueix molt present en les víctimes de violència de gènere

Al llarg d'aquest 2023 hi ha hagut menys noves usuàries d'ACOVIFA, però han pujat les atencions

La culpabilitat, un sentiment que segueix molt present en les víctimes de violència de gènere
El president, la criminòloga i la vicepresidenta d’ACOVIFA.

“No sé si per sort o per desgràcia, però cada vegada som més conscients que hui dia fins i tot hi ha violència de gènere. Malgrat que hi ha dones que tenen consciència que hi ha situacions que no s’han de permetre, arriba un moment en el qual es plantegen coses com ‘amb el caràcter que jo he tingut o que tinc, amb els objectius que he aconseguit, com és possible que seguisca fins i tot sense saber identificar unes certes situacions, poder defensar-me o demanar ajuda’…es continuen qüestionant”. Aquesta és una de les conclusions a les quals arriba la criminòloga Mayra Ordóñez, que forma part d’ACOVIFA: “fins i tot continuen qüestionant-se i adquireixen una responsabilitat, com que estan o han estat en eixa situació perquè ho han decidit”, afig.

ACOVIFA és una associació que treballa per a prestar assessorament, suport psicològic i també jurídic a les víctimes de la violència de gènere, encara que també assisteixen casos de violència familiar, assetjament laboral i escolar.

Des de l’entitat, Ordóñez, i també el president de l’associació, Gabriel Aura, i la vicepresidenta, María Teresa García, indiquen que atenen usuàries de fora d’Alcoi i de les comarques i que això es deu a “la vergonya” que senten, i que busquen suport fora de la seua població d’origen per a evitar que les puguen relacionar amb la violència de gènere.

De fet, la criminòloga assenyala que, al llarg d’aquest 2023, i a diferència de l’any passat, “la majoria dels contactes han sigut per part d’una amiga, una germana, un fill o filla, que ens criden per a preguntar si l’amiga, germana o mare que està en eixa situació pot rebre ajuda”. Afig que “en 2022 la majoria que contactaven amb nosaltres eren elles mateixes”.

Eixe qüestionament o fins i tot culpabilitat també es dona en casos en els quals “les usuàries ens diuen que, especialment els seus fills, tenen mal comportament amb elles, que no les valoren, no les respecten, i encara que siguen majors d’edat els exigeixen que es continuen fent càrrec d’ells, dient que ‘tu m’has parit’, ‘jo no he decidit nàixer’…Hi ha un moment en el qual elles assumeixen això, dient que és cert, que va ser ella la que va decidir tindre-ho”. Comenta que una preocupació afegida per a eixes mares és “quan els seus fills tinguen parella o si la tenen i observen comportaments inadequats amb ella”.

AUGMENT D’ATENCIONS
Sobre els casos i atencions que fins a aquesta mateixa setmana ha realitzat ACOVIFA, Ordóñez apunta que “entre gener i novembre de 2022 vam atendre 132 dones, de les quals, 64 eren noves usuàries. Enguany, han sigut 126 dones, 53 d’elles, noves usuàries”. Malgrat que la xifra total és inferior aquest 2023, aclareix que, les atencions han augmentat, passant de 648 a 663.

La majoria de les usuàries actuals d’ACOVIFA tenen entre 20 i 45 anys, encara que també tenen dos casos de menors d’edat: “per part d’altres usuaris tenim coneixement que hi ha més xiques menors que estan patint violència de gènere però que de moment no volen agafar l’ajuda que se’ls ofereix per part d’amics o de familiars”.

Les usuàries de més edat enguany tenen 74 anys, a diferència de 2022, quan va haver-hi casos de dones de fins a 84 anys.

RECURSOS I DERIVACIONS
ACOVIFA actualment està format per Ordóñez, Aura, García i també per l’administrativa Cristina, la tresorera, María Iluminada, i la promotora d’igualtat, Estela.

Aquesta associació compta amb recursos propis, com la realització de la primera atenció a les usuàries que necessiten la seua ajuda per part de Mayra Ordóñez, però disposa de diversos voluntaris i connexió amb altres associacions, entitats o administracions a les quals derivar a les usuàries en cas de ser necessari.

“Les usuàries ens diuen que ací se senten molt a gust, que quan entren per la porta se senten tranquil·les, lliures i que són capaces de dir tot el que pensen”, assenyala la criminòloga.

Quant a les citades derivacions i voluntaris, compten amb el psicòleg Ramón Alvárez, del Centre Connecta –les despeses del qual són a càrrec d’ACOVIFA– i els advocats José Ferrándiz i Laia Santamaría: “la primera derivació la fan gratuïta”.

Des d’ACOVIFA fan una crida a comptar amb més socis i a tindre a Alcoi un Centre Dona 24 hores, una demanda d’anys arrere.

Advertisements

Send this to a friend