La Covid i la saturació sanitària ha retardat diagnòstics de càncer en l’àrea
Així ho afirmen des de Solc, tant la psico-Oncòloga, Beatriz Cortés, com la treballadora social, Reyes Cortés
Des de fa anys, Solc, a través d’un conveni amb la conselleria de Sanitat, és l’entitat encarregada de l’atenció psico-oncològica que es realitza a l’hospital Verge dels Lliris d’Alcoi als pacients de càncer.
Beatriz Cortés, la psicòloga d’aquest servei, detalla que aquesta atenció engloba “des del diagnòstic, fins que la persona es recupera, o fins que mor, perquè inclou el tractament del duel del familiar”.
Cortés explica que el pacient pot arribar a aquest servei en qualsevol moment del procés. “Hi ha persones que arriben per derivació de l’oncòleg, unes altres que fins i tot el pregunten directament. Al final, és quan la persona o el familiar té aqueixa necessitat i demanen ajuda. La demanda es pot fer en qualsevol moment”.
També és possible que, un malalt o familiar acudisca a Solc, i des d’allí se li explique els serveis dels quals disposen i requerisca d’aquesta atenció concreta.
Segons la presidenta de Solc, María José Grau, el citat servei psico-oncològic “és el principal punt que oferim, ja que a més, no existeix en la sanitat pública i és una part importantíssima”, que es complementa amb altres activitats, però que funciona com un dels eixos d’aquesta associació comarcal.
FUNCIONAMENT DEL SERVEI
Quant al propi funcionament d’aquesta atenció, Beatriz Cortés relata que, en el context de la pandèmia, “en l’ona en la qual l’hospital Verge dels Lliris va estar col·lapsat –entre desembre de 2020 i gener-febrer de 2021–, l’Hospital de Dia va ser un dels pocs serveis que no va parar, estava actiu, perquè la quimioteràpia no es pot ajornar. En aquest cas, jo atenia els malalts el dia que anaven a posar-se el tractament perquè no hagueren de desplaçar-se en més ocasions, i encara ho faig amb alguns malalts”.
Si bé el citat Hospital de Dia va continuar en marxa, Cortés, coincidint a més amb la treballadora social de Solc, Reyes Cortés, assegura que, a causa d’aquesta saturació en la sanitat, “va haver-hi diagnòstics que es van retardar. Persones que es trobaven malament i no podien acudir al metge, o que amb l’atenció telefònica d’Atenció Primària alguns símptomes estaven com emmascarats o que passaven desapercebuts. Finalment, quan els van poder atendre presencialment després de l’ona forta de Covid-19 estaven en fases més avançades”.
D’aquesta manera, “els tractaments han estat retardats perquè a l’Hospital de Dia els pacients arriben després de tindre un diagnòstic dels especialistes o a través d’Atenció Primària”.
Així, actualment el ritme ja és l’habitual i s’ha recuperat la normalitat “però l’estat en el qual estan molts dels pacients ja és avançat”.