La Covid ha agreujat els casos de trastorns alimentaris
El confinament, la incertesa i la falta de control ha accelerat el procés en la població de risc
Les conseqüències de la Covid-19 s’estan donant en nombrosos àmbits, entre ells, la salut mental, ja siga en l’augment dels nivells d’estrés o fins i tot en casos de depressió. Així ho afirma una de les psicòlogues que conforma la Unitat de Salut Mental (USM) d’Alcoi, Elsa Navarro, que precisament va ser contractada arran de la pandèmia per a tractar de cobrir “la falta de personal i l’agreujament de la situació en salut mental”, però que a més, és l’encarregada de portar un grup de Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA).
Navarro explica que s’està contemplant un augment dels casos en salut mental relacionats amb patologies com “l’ansietat i l’estrés d’una forma directa amb la Covid, i també en la hipocondria en població sana en aquest aspecte”, és a dir, que no eren pacients previs que presentaven aquestes característiques.
Respecte als TCA, la psicòloga comenta que es presenten dos escenaris: d’una banda, el “empitjorament en aquells pacients que ja tenien aquesta patologia”, ja que a més de les dificultats d’accés al tractament per la situació sanitària, “se suma la por a la pròpia malaltia i la incertesa”. Navarro afirma que “en molts casos, els TCA tenen un component de control. En una situació com la que ha generat la Covid, la qual cosa prima és la pèrdua de control, per la qual cosa molts dels pacients han représ conductes de control a través del menjar, deixant de menjar novament i augmentant les conductes compensatòries com la pràctica d’exercici”.
I per l’altre, que en aquella població que ja era de risc, que ja mostrava preocupació per la seua imatge o havia començat a restringir algun tipus d’aliment, però que encara no havia desenvolupat la malaltia, s’ha accelerat el procés.
El fet de fer massa exercici a casa també forma part de l’equació.
Poden llegir el reportatge complet en l’edició en paper del dissabte 16 de gener de El Nostre Ciutat.