La conversió en zona de vianants aconsegueix un menor impacte en els desviaments de trànsit

L'afluència de cotxes per Casablanca i Sant Jaume ha sigut menor de la prevista, segons mesuraments de l'ajuntament

La conversió en zona de vianants aconsegueix un menor impacte en els desviaments de trànsit
Al carrer Sant Jaume, la repercussió que contemplaven els estudis de trànsit previs, ha sigut encara menor que a Casablanca | XAVI TEROL

Des que a la fi de març es posara en marxa la conversió en zona de vianants del Centre, en el departament de Mobilitat s’ha estat fent un seguiment per a comprovar que s’està complint amb els objectius, i de moment els resultats són positius tant a nivell de reducció de la contaminació, com pel que fa als fluxos de trànsit pels carrers per on ha sigut desviat, circumdants a l’àmbit de la conversió en zona de vianants. En aquest cas, l’impacte ha sigut menor del qual s’havia previst en els estudis de trànsit que es van realitzar prèviament, tal com posa de manifest un informe al qual ha tingut accés aquest periòdic.

Quant al descens de la contaminació, on més s’aprecia és en el mesurador situat en el Cantó Pinyó, on la mitjana diària de CO és d’aproximadament 210-220 micrograms per metre cúbic el mes de març, i arran de tancar al trànsit els carrers del Centre, els mesuraments baixen fins a valors d’entorn de 130 micrograms. Mentrestant, en País Valencià (Centre Cultural) es va arribar a quasi 180 micrograms per metre cúbic al març i ara la mitjana diària se situa sobre 110.

A més, des del departament rebutgen que aquesta reducció en el Centre per la conversió en zona de vianants haja comportat que la contaminació es trasllade i augmente en altres barris. De fet, les emissions detectades en els sensors ambientals de les zones externes, situats als carrers Oliver i Juan Gil Albert, es mantenen dins de la tendència anterior al tancament dels carrers de la conversió en zona de vianants. “No s’observa cap increment”, ha precisat el regidor Jordi Martínez.

Quant a l’evolució del trànsit després de redirigir-lo per altres vies secundàries del Centre, això és, els carrers Sant Jaume i Casablanca, l’edil també es mostra satisfet amb el resultat dels canvis després de les primeres setmanes de funcionament. El control de pas de vehicles realitzat en aquest temps confirma un “fort increment” del trànsit rodat a Casablanca, assumeix Martínez, qui incideix no obstant això en què “ha sigut molt menys del que havíem calculat en els estudis previs”.

Segons les dades aportades, la mitjana de pas de vehicles per Casablanca en un dia laborable a l’hora en què hi ha més trànsit (17 hores) és de 271 cotxes, quan la previsió en l’estudi inicial era d’un màxim de 377 vehicles. I la diferència en el cas del trànsit del carrer Sant Jaume és encara major, amb una mitjana de 258 vehicles registrats a les 20 hores (màxim), mentre que l’estudi previ n’havien calculat 658, molt més del doble. “És indubtable que la conversió en zona de vianants ha tingut un efecte dissuasiu que era el buscat, no volem trànsit de pas en el centre històric de la ciutat, aquest és el que cal reduir, i fomentar que la gent vinga a peu”, destaca el responsable municipal.

EMPADRONAMENT I PERMISOS
En la web de l’Ajuntament, dins de l’apartat dedicat a la conversió en zona de vianants, figura un espai que recull les preguntes freqüents de la ciutadania, i una de les qüestions que més dubtes genera és el tema de si es necessita estar empadronat en l’àmbit de la conversió en zona de vianants per a poder obtenir un permís de càrrega i descàrrega. El PP considera que l’ordenança “penalitza” als propietaris que no estan empadronats en el Centre, i especialment els que disposen d’una segona residència. “Els propietaris que no estan empadronats no tenen dret a tindre permisos”, es queixa el seu portaveu, Quique Ruiz.

En primer lloc, segons la normativa, qualsevol plaça de garatge (llogada o en propietat) podrà obtenir autorització d’accés a l’àmbit per als vianants sense necessitat d’estar empadronat, i cal recordar que no tenen un horari marcat. Respecte al tema de la càrrega i descàrrega, cal puntualitzar dos aspectes. El primer és que abans de la conversió en zona de vianants estava prohibit parar i estacionar en la majoria de carrers de la zona, com Sant Nicolau, Sant Francesc, El Tap, Santa Rita o San Mauro, entre altres, i per tant, qualsevol persona que parara en aquests carrers s’exposava a la corresponent sanció.

La segona puntualització es refereix a un altre dubte molt plantejat i és la de les persones majors que no tenen vehicle. En l’ordenança s’especifica que aquests veïns poden demanar el permís per als seus familiars, fins a dos vehicles per habitatge, d’aquesta manera podran parar en els voltants del seu domicili dins de l’horari acordat, mentre que amb anterioritat a la conversió en zona de vianants no estava permés.

Advertisements

Send this to a friend