La cara més guerrera i nassarita de Kiko Cano
L'alferes moro de la filà Abencerrajes ha tancat l'entrada del bàndol de la mitja lluna
L’alferes moro, Kiko Cano, de la filà Abencerrajes, ha posat el punt i final a l’entrada de les festes de Moros i Cristians.
El fil argumental d’aquest càrrec, molt guerrer i nassarita, fa al·lusió al retorn a la muntanya des de Granada en representació de l’auxili i la defensa de l’Islam que realitzarien els Abencerrajes davant la sol·licitud de ‘la Muntanya’.
Cano ha fet referència a la seua filà a través dels dissenys de Santi Carbonell i de Víctor Ferrer, que s’han encarregat de tota la ‘alferesia’ –a excepció de l’esquadra de negres–.
Abril, la filla menor de l’alferes ha sigut la favorita, mentre que la dona, Mar Francés, ha sigut una de les dames i la filla major, María, ha aparegut representant a la princesa Amira.
Kiko Cano ha representat a Yusuf ibn al-Sarray (L’espasa a la mà d’Al·là), i ha estat acompanyat de 29 mujahidins nassarites i les seues 24 dames, a més de multitud de familiars i amics en el seu Guàrdia.
La part musical ha sigut determinant en el càrrec, especialment en el ‘boato’, i Cano ha confiat en Saül Gómez i Soler, ja que totes les marxes que han sonat han sigut d’ell, incloses dues noves ‘Banu Sarray’ (Abencerraje en àrab) i la marxa mora ‘Qal’at Aryuna’ (Taifa d’Arjona –segon cognom de l’alferes moro–). La segona d’elles ha acompanyat a la carrossa dels cavallers i del propi alferes, interpretada per A. m. Santa Cecilia de Castalla.
El ballet de Carmina Nadal amb ‘Dansa dels Somnis’ i amb ‘Guardianes de la Nit’ ha sigut l’encarregat de la part del ball en el càrrec fester.
L’esquadra especial ha tancat aquesta ‘alferesia’ mora, que ha sigut a càrrec de El Trencat, tant en disseny com en confecció.