La campana de Barxell arriba a Alcoi
La campana gòtica de l’ermita de Barxell torna a estar a Alcoi, després que es recuperara l’any passat després d’una dotzena d’anys desapareguda. Des de fa dos divendres es troba en el dipòsit del Museu Arqueològic Camilo Visedo Moltó, i haurà de ser restaurada abans que puga ser exhibida en aquestes instal·lacions.
Aquesta peça patrimonial del segle XVI va ser sostreta en 2005 i recuperada l’any passat pel Grup de Patrimoni Històric de la Unitat de Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana. El trasllat a Alcoi s’ha efectuat després que la Direcció general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana emetera un informe on s’insta al fet que la campana s’incorpore als fons del Museu Arqueològic per a la seua restauració i posterior exhibició.
UNA ALTRA CAMPANA PER A BARXELL
El regidor de Cultura, Raül Llopis, explica que l’administració local ja ha iniciat els contactes amb diferents restauradors per a dotar a la campana de la seua aparença original. Els treballs, tal com arreplega l’informe de Patrimoni Històric, han de contemplar la soldadura de la peça, la reposició del jou de fusta, i la realització d’un suport que permeta la seua posada en valor dins del museu.
D’altra banda, l’Ajuntament haurà de dipositar en l’ermita de Barxell una nova campana, recuperant i revivint d’aquesta manera el seu patrimoni sonor. Encara que en l’informe no es fan constar els terminis, ni de restauració ni de reposició, Llopis puntualitza que els tràmits per part de l’administració local ja es troben en marxa.
VENUDA EN TRES OCASIONS
Aquesta és la número 36 de les 70 campanes sobre les quals la Conselleria de Cultura ha incoat un expedient de declaració de bé moble d’interès cultural. La campana, fosa en 1529, té la inscripció en minúscula gòtica: “sancta maria ora pro nobi”. També té una creu amb pedestal al mig i diversos cordons. El seu diàmetre és de 35 centímetres i el seu pes aproximat de 23 quilos.
Recordar que membres del cos policial encarregat de la recuperació van visitar Alcoi a l’inici de l’any per a presentar la peça. Segons les recerques la campana va ser venuda en tres ocasions fins a recalar a França, des d’on es va poder recuperar finalment. També va comparèixer públicament el director de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, qui al costat de l’alcalde, Toni Francés, va anunciar que la campana romandria en les dependències de la policia autonòmica fins a la resolució.