La Cámara mostra el seu desacord pel preu de les màscaretes
El president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis d’Alcoi, Pablo de Gracia, ha mantingut una reunió telemàtica de treball amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la resta de presidents de les Cambres de la Comunitat Valenciana, en la qual li ha manifestat el malestar de l’empresariat per la decisió del Govern d’establir preus màxims de venda al públic de màscaretes quirúrgiques d’un sol ús i gels i solucions hidroalcohóliques. Productes que es fabriquen i es podrien fabricar en les indústries de les nostres comarques i que, “després d’aquesta intervenció pública, la seua producció queda lluny de l’abast de les nostres empreses”, sosté el president de la Cámara d’Alcoi.
De Gracia és ferm defensor de la regulació d’un sistema econòmic basat en el lliure comerç, sense intervenció directa de l’Estat per a regular-lo. “És en aquestes condicions de competitivitat, on les empreses aporten iniciatives de millora empresarial que fan que es diferencien els productes d’alt valor mitjançant I+D+i”, argumenta.
I és que, segons el parer del president de la Cámara d’Alcoi, “si alguna cosa s’ha aprés de les últimes crisis econòmiques és que una empresa ha de competir en diferenciació del producte, aportant qualitat, personalització i disseny. És un error competir amb preus, ja que les condicions laborals són molt diferents depenent de la zona en la qual ens trobem. Això ha portat a determinats sectors a deslocalitzar les produccions i per tant a perdre un preuat teixit industrial bàsic”.
De Gracia opina que per a garantir l’accés d’aquests productes al conjunt de la població, existeixen diferents eines que ho permeten “sense haver d’intervindre en el preu final del producte. Aquesta mesura atenta directament contra la lliure competència, quan és sabut que al final els preus es regulen atenent la llei de l’oferta i demanda. A més, aquesta mesura ha minat de manera directa la possibilitat de recuperació de les empreses que en el primer escenari havien tingut una forta baixada en la facturació i que veia com a única eixida la fabricació de màscaretes i solucions hidroalcòholiques”.
Amb la matèria primera adquirida, i amb uns processos de fabricació en vies de millora, aquesta decisió “cau com un pixer d’aigua gelada en aquestes empreses. També compromet la possibilitat de l’autoproveïment a mitjà o llarg termini, mitjançant una reconversió de la nostra capacitat productiva cap a aquesta mena de productes”, adverteix De Gracia, qui per a concloure remarca que en aquesta situació de crisi sanitària mundial “hem pogut comprovar com les empreses són capaces d’adaptar les seues capacitats productives a les necessitats de consum. Han mostrat rapidesa, eficiència i eficàcia”, incideix.
Foto: Pablo de Gracia, en una reunió virtual recent amb Ximo Puig.