La brossa pujarà però hi haurà rebaixa per reciclar l’orgànica
El motiu no és un altre que el fort increment dels costos que genera el servei
Després de diversos exercicis amb els principals impostos i taxes congelades, o anys en què la pujada ha sigut molt moderada, com una mesura anti crisi del govern municipal, Alcoi preveu un notable increment del rebut de la brossa de cara a 2025, motivat per l’important augment dels costos de recollida i tractament de residus en els últims anys. La regidora de Medi Ambient, Tere Sanjuán, estima que la pujada serà de l’ordre d’un 25% per a les famílies, passant dels 96 euros actuals a uns 120, un preu que la ciutadania pot abaratir reciclant les restes orgàniques.
Sanjuán adverteix que l’import és encara orientatiu, ja que ha de decidir-se al costat de la resta d’ordenances fiscals i preus públics, cosa en la qual treballa en aquests moments el departament d’Hisenda de cara a la seua necessària aprovació abans que finalitze l’any. També l’edil de Medi Ambient ha volgut restar gravetat a aquest encariment de la taxa de la brossa, comparant-lo amb altres municipis com Benidorm, on els veïns han passat de pagar, ja en aquest 2024, 112,74 euros a l’any a 193,72 euros, prop de 81 euros més per habitatge.
D’igual forma, convé recordar que la nova llei de residus estatal ha implementat un altre impost de dipòsit en abocador al qual han de fer front tots els Ajuntaments d’Espanya, que en el cas d’Alcoi, va anar de 216.000 euros més en 2023. Per aquest motiu, Sanjuán remarca que el cost del servei és molt superior al que paga la ciutadania, de #ací la “necessitat” d’augmentar el rebut i “encara així, no és suficient per a cobrir despeses”.
Amb tot, l’increment anirà acompanyat d’una campanya per a fomentar la separació de residus orgànics, un sistema amb el qual les famílies podran estalviar i així compensar en part aquest increment de la taxa. Calculen que la bonificació podria fregar els 20 euros i per a obtindre-la les llars hauran de justificar un mínim de 60 usos del contenidor marró, que passarà a ser d’obertura mitjançant un dispositiu (clauer) electrònic connectat a una app mòbil –actualment es fa manual, amb una clau–.
Des que Alcoi va implantar la recollida de restes orgàniques en 2020, ja són més de 1.200 persones usuàries –a penes un 2% de la població– registrades que fan ús del contenidor marró i l’objectiu d’aquest nou incentiu econòmic seria, segons Sanjuán, arribar al 20% de les famílies. A això se sumen els considerats grans productors, com a residències de majors, mercats, bars i restaurants, supermercats o menjadors escolars, que també es podran beneficiar d’una rebaixa que anirà d’acord amb l’augment de la taxa, que serà major per a ells lògicament.