La biblioteca del Casal, on es custodia la història de la Festa
Camilo Blanquer és l'encarregat de gestionar aquesta part de la Asociació de Sant Jordi per a molts desconeguda
Llibres i llibres de festes, revistes, publicacions de periòdics, i infinitat d’informació està guardada a la biblioteca del Casal de Sant Jordi.
Segurament per a molts, festers i no festers, és un lloc desconegut. Fins a l’encarregat d’organitzar-la, Camilo Blanquer, reconeix, que abans de ser el bibliotecari de la Asociació de Sant Jordi no la coneixia: “És cert que és una cosa que no coneix la gent. Jo, fins abans d’haver d’encarregar-me d’aquesta part del Casal, no sabia de la seua importància, i he sigut fester de la filà Magenta des dels quatre anys. Sabia que hi havia una biblioteca, però pensava que hi hauria el típic, uns quants llibres de festes i revistes, però quan et fiques, veus que hi ha moltíssimes coses… no m’esperava el que em vaig trobar”. De fet, com ens informa Blanquer: “És una de les biblioteques més importants de la Comunitat Valenciana. Cal tindre en compte que quan va deixar d’existir el Monte de Pietat, la xicoteta biblioteca que tenien va ser entregada al Casal”.
“Hi haurà més de 4.000 exemplars. Hi ha moltes relacionades amb les festes, com a sainets, escriptures a mà, llibres antics, revistes de festes d’altres pobles, també tenim llibres sobre la història d’Alcoi…”, però el mateix bibliotecari reconeix que: “La biblioteca ha sigut una mica l’oblidada, hi ha molt per a arreglar, ordenar i organitzar. S’està intentant informatitzar tot, però la pandèmia ha paralitzat aquest projecte”. I és que, encara que es puga pensar que han pogut guanyar temps, no ha sigut així: “es va arribar a parlar amb la persona que anava a organitzar-ho tot, però al no haver-hi festes no hi ha hagut ingressos, i per tant el que hi ha és per a continuar mantenint les festes. Quan falta diners s’ha de decidir en què es gasta, i ara hi ha altres prioritats”. Blanquer és optimista davant la situació, i encara que aquest procés siga més lent, indica que “a poc a poc s’han anat millorant coses”.
I entre tanta informació, segur que hi ha dades curioses de les nostres festes de Moros i Cristians, i per això, Blanquer destaca que: “Tot em sembla curiós, però aprofitant el Centenari de l’Església de Sant Jordi, estic buscant informació sobre ella, i he trobat la data de reconstrucció, la qual cosa van ficar en un cofre per a enterrar-lo en el sòl de l’Església, que hi ha hagut diversos San Jorges abans d’aquest… Vas aprenent moltes coses”.
Com ja s’ha dit anteriorment, a més de la biblioteca, també està la part de l’arxiu, del qual també s’encarrega Camilo Blanquer, i en aquests moments, compaginant el seu treball, s’està dedicant a organitzar totes les fotografies que hi ha: “Jo vaig arribar ací fa cinc anys, i fins ara he aconseguit organitzar les fotos fins a quasi el 2000. Cada any intente deixar ordenats dos anys més. Si no passa res, en aquest espere poder fer l’any 1999”.
Per a aquest membre de la Associació la seua labor a la biblioteca “és molt bonica”, ja que “veus actes de finals del segle XIX, i veus com eren les coses, i al·lucines, perquè han canviat moltíssim les festes des d’aquell moment fins ara. I les maneres de fer les coses en les filaes i l’Associació”. Amb totes aquestes dades que descobreix gràcies a la biblioteca conta que: “Vaig apuntant tot, i intentaré fer una recopilació abans de deixar aquest lloc perquè la gent ja sàpia coses que he trobat, perquè és increïble la de dades que hi ha”.
VISTADA PER ESTUDIOSOS
Encara que no reba moltes visites, i no siga molt coneguda per la gent, el bibliotecari ens explica que la gent que es rep són: “estudiosos d’Alcoi, de la Universitat d’Alacant i de València, i fins i tot de fora de la Comunitat per a consultar temes curiosos. Això sol passar unes poques vegades a l’any, el normal és que vinguen de les filaes a fer consultes, com per exemple per a confirmar dates d’aniversaris. Ara també, amb el tema de la restauració de Sant Jordi, s’ha buscat informació per a saber més sobre l’escultura”.
És per això, que anima a la gent a acudir i que visite aquestes instal·lacions, perquè a més de visitar la biblioteca, i veure la quantitat de material que conté, també pot aprofitar i veure l’immens arxiu que posseeix la Associació, en el qual hi ha moltíssimes fotografies, documents, actes, i fins i tot videoteca. “Pot vindre qualsevol persona, no fa falta ser fester, simplement cridar al Casal, seguir les indicacions que se li donen i ja concretar una cita”, convida aquest fester de la filà Magenta.