El Trail Solidari: la prova de la igualtat de gènere

L’onzena edició del Trail Solidari Ciutat d’Alcoi serà una realitat en unes poques hores. Aquesta vesprada, des de les 17 fins a les 21 hores, es realitze el lliurament de dorsals en el pavelló Georgina Blanes de l’EPSA. Seran l’alcalde Toni Francés i l’investigador valencià, Jacobo Martínez, els qui s’encarreguen de donar el tret d’eixida el dissabte a les 8 del matí a una prova que ha marcat un abans i un després en les carreres de muntanya.

Un moment de màxima emocionar que estarà acompanyat per la Colla de Campaners d’Alcoi que faran sonar al mateix temps les campanes de Santa María. Des de pràcticament una hora abans, la bullícia serà enorme al voltant de la Plaça d’Espanya. L’organització del Trail Solidari va incorporar en la passada edició a dos personatges molt arrelats a les nostres tradicions, com són Roger de Llúria i Na Saurina d’Entença, que s’encarregaran de donar la benvinguda als participants amb la seua presència.

Nova coreografia

Els participants seran cridats mitja hora abans de l’inici de la prova perquè accedisquen al parc tancat, situat en la Plaça de Dins. La Colla La Carrasca s’encarregarà d’interpretar “Serra de Mariola” i es tornarà a escoltar l’himne del Trail, que porta el títol de “Vull ser lliure”, amb lletra d’Ana Valor, estrenant-se, a mode de novetat, la coreografia de la cançó, amb la presència en l’escenari del ballet d’Ana Botella.

La dedicatòria està dirigida a les xiquetes i xiquets que pateixen càncer, per a això, des de +mésqueuntrail, l’organitzadora de la prova, ha demanat a tots els participants que acudisquen amb peluix, que després es depositaran en uns contenidors i la intenció és que després es repartisquen entre aquells xiquetes i xiquets, siguen o no malalts de càncer, que estan ingressats en els departaments de pediatria dels hospitals de la zona.

Lectura del manifest

La lectura del manifesta serà un altre dels moments àlgids de la prèvia del Trail Solidari. En aquesta edició les persones triades han sigut Diego Segura, Carmen Belmar i Jacobo Martínez.El primer és un veterinari alcoià especialitzat en cirurgia maxil·lofacial, que resideix a Escòcia i ha participat en el Trail des de la seua primera edició; la segona és una participant en el Mig Trail, discapacitada visual, amb una visió inferior al 5% i que des de 2016 competeix en el circuit de carreres de muntanya organitzat per la Federació Espanyola d’Esports per a Cecs, mentre que el tercer és un científic valencià que actualment és el director de la *Trobada d’*Investigadors i Investigadors en Càncer Ciutat d’Alcoi.

Serà l’edició amb menys canvis en el recorregut. Només hi ha una xicoteta modificació en el Trail de 43 km al seu pas per Mariola. La carrera seguirà per Mas de Capellans, Mes del Pla, Cassets de Mariola, Cassets de Cocons i Més de Vilaplana. Un canvi que no implica una pèrdua de desnivell en el recorregut i es guanya un tram amb més terreny per a córrer. La prova manté els 2.000 participants en els quals s’ha estabilitzat des de fa diverses edicions. En concret prendran part 1.265 homes (62%) per 759 dones (37%).

Protagonisme progressiu
És cridaner precisament aquesta última dada, ja que la participació femenina ha anat guanyant protagonisme progressivament en les últimes edicions, de fet en la modalitat de marxa de caminants (22km), que és a més la que més inscripció registra (808), les dones (497) superen als homes (311). En el Mig Trail, amb 708 inscrits, l’equitat de gènere cada vegada és més evident, i encara que la bretxa existeix, no és tan pronunciada com fa un temps, amb 200 dones per 508 homes. Les majors diferències entre sexe, les trobem en el Trail de 44km, en el qual dels 496 participants, 434 són homes i 62 dones. En el Jove Trail (17km), amb tres equips en aquesta edició, els seus 12 participants són homes.

Advertisements

Send this to a friend