Joyper desenvolupa un teixit a partir de plàstic reciclat

En el projecte col·labora Aitex i és finançat per la Generalitat a través de fons europeus

Joyper desenvolupa un teixit a partir de plàstic reciclat
Estand de Joyper en l’última edició de la fira Home Textiles Premium by Textilhogar, celebrada al setembre de 2023. ARXIU

L’empresa situada a Cocentaina, Textiles Joyper –dedicada a la fabricació de teixits per a la decoració de la llar–, lidera el projecte Totaltex, que consisteix en el desenvolupament d’un nou teixit sostenible, polivalent i amb propietats millorades, que està fabricat a partir de plàstic reciclat, concretament PET reciclat, que és un tipus de plàstic d’ús habitual en envasos alimentaris.

Després de dos anys de treball, aquest teixit multifuncional que tindrà capacitat d’adaptar-se a diferents camps d’aplicació, es troba en la fase d’optimització final. L’institut tecnològic tèxtil, Aitex, ha col·laborat en aquest projecte, el qual compta amb finançament de la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), en el marc del programa Comunitat Valenciana Feder –fons europeus–.

Precisament des de la Generalitat s’indica que l’objectiu d’aquesta iniciativa “és obtindre un producte versàtil i sostenible, amb propietats tècniques millorades, a través de la combinació de diferents matèries, del desenvolupament d’estructures tèxtils avançades i de la implementació de processos de teixiduria”.

Així mateix, s’indica que la idea també és potenciar l’economia circular en la indústria tèxtil, encara que assenyalen que l’avantatge diferencial radica en l’obtenció d’un teixit polivalent que és capaç d’adaptar-se a diferents tipologies d’ús sense necessitat de modificar les seues característiques.

Per a això se sotmet al citat PET reciclat a diferents processos que transformen aquest material en un teixit sintètic al qual se li confereixen propietats avançades com són l’alta resistència, sostenibilitat, suavitat, estabilitat, transpiració i solidesa. La Generalitat apunta que “el resultat és un producte d’alt valor afegit al qual es distingeix per la seua qualitat i versatilitat enfront d’altres alternatives ja existents en el mercat”.

S’ha emprat una metodologia de desenvolupament repetitiva per a optimitzar els atributs d’aquest teixit. Aquesta metodologia comprén proves experimentals i anàlisis quantitatives per a identificar les configuracions de matèries i processos més eficaços per a aconseguir les propietats desitjades.

Des de la Generalitat s’argumenta que “és precisament la combinació d’aquestes característiques tècniques la que possibilita que el teixit resultant oferisca un rendiment superior i versàtil en diverses aplicacions industrials i comercials”.

FASE FINAL DE DESENVOLUPAMENT
Tal com s’ha indicat prèviament, el projecte es troba en la fase final de desenvolupament per a acabar de cohesionar les diferents característiques tècniques de manera adequada. En aquesta fase també es determinarà si el producte compleix amb tots els objectius establits en l’inici del projecte.

Quant a la col·laboració d’Aitex, aquest centre ha aportat la seua experiència en el desenvolupament de projecte, a més de la seua capacitat per a realitzar proves a escala de laboratori, el que redueix la quantitat de matèries preval i recursos invertits en el procés de R+D+I.

Així, la seua participació ha abastat tasques com el texturat de fils, el desenvolupament de millores en les estructures tèxtils empleades, la realització de proves de teixiduria de calada i caracteritzacions sobre matèries i teixits.

Send this to a friend