Joventut i il·lusió en la quarta generació de Miralles

Gema Cerdá Miralles està al capdavant del negoci que va iniciar el seu besavi matern, ara anomenat Cucaeta, una carnisseria que uneix la tradició amb les demandes de la clientela

Joventut i il·lusió en la quarta generació de Miralles
D’esquerra a dreta, Miriam Marcos, Gema Cerdà Miralles i Rosa Mari Miralles. QUIQUE REIG

Si s’uneix la tradició amb la il·lusió i l’adaptació es té com a resultat Cucaeta, una carnisseria situada en el Mercat de Sant Roc, que és la quarta generació de Miralles. En l’actualitat és Gema Cerdá Miralles la que està al capdavant del negoci que va iniciar el seu besavi matern, Rafael Miralles, que va seguir el seu avi, amb el mateix nom, per a després passar a la mare de Gema, Rosa Mari.

Gema va prendre les regnes en 2022 després de la jubilació de la seua mare, qui encara va de tant en tant: “la meua mare ve com pujava el meu avi a l’obrador, com una distracció”, apunta. Abans d’assumir la responsabilitat de portar la carnisseria, Gema portava al voltant de 15 anys en el negoci, per la qual cosa el coneixia a la perfecció.

Des de fa diversos anys la carnisseria Miralles compta amb una renovada imatge i també nom: “vaig voler mantindre un poc el color i la forma corporativa, a més de no llevar el Miralles, perquè és d’on vinc. Crec que era necessari que es vera un poc més modern”.

I així es veu en la parada que tenen en Sant Roc, on estan des que es va inaugurar el mercat, en 1959. La carnisseria, fundada en 1947, va estar també en el Mercat de Sant Mateu i en l’Alameda, amb diverses ubicacions al mateix temps, fins a quedar-se únicament en Sant Roc, en 1999.

La reforma realitzada va incloure incorporar l’obrador a la pròpia parada del mercat –abans estava en una altra ubicació–, en la qual elaboren els productes, mantenint a més “les mateixes receptes” amb les quals va començar la família Miralles en aquest negoci, encara que es van fent unes certes modificacions, com per exemple “reduir la sal per salut. Abans es posava molta sal per a conservar, però ara els nivells els hem reduït”.

L’elaboració pròpia dels seus productes és un dels seus punts forts: “tot l’embotit, la llonganissa, la sobrassada, el pernil ‘york’…tot això ho elaborem nosaltres”. A tot això se li suma que “ara també fem altres coses diferents, adaptant-nos al que demana el client, com a coses per a fer a la planxa, molt menys per a fregir”.

Gema, que va incorporar fa un any a Miriam Marcos a la carnisseria –una decisió sobre la qual es mostra “molt contenta”– apunta als productes tradicionals com els més demandats i venuts, assenyalant especialment a “la llonganissa i les pilotes d’olla” com a “productes estrela”.

Comprar en aquesta mena de comerços suposa tindre una major proximitat amb el client: “la gent ens pregunta receptes, o quins ingredients acompanyen a un cert producte, i nosaltres ens preocupem per com li agrada o per a què l’utilitzarà, per a poder assessorar i orientar-li”. A tot això ‘Cucaeta’ també ha incorporat fer productes més elaborats, com per exemple tapes que el client sol haja de calfar en arribar a casa. “Nosaltres ens hem de diferenciar, hem de donar tan extra com necessite la gent i adaptar-nos als gustos”, assenyala Gema sobre el valor afegit que ha d’oferir el mercat.

Sobre estar al capdavant del negoci i el futur que està per davant, assenyala que l’assumeix “amb il·lusió”, encara que mostra una certa preocupació perquè considera que “al mercat li falta un poc de vida. Hi ha molta gent que es jubila i em fa un poc de por el relleu generacional. Està venint gent jove, però fa falta que vinga més”. A més, es mostra convençuda del potencial del mercat i dels diferents negocis que es podrien situar en ell.

Advertisements

Send this to a friend