José Antonio Pons: “Si hem avançat en els últims 500 anys ha sigut per la ciència”
El científic alcoià ha rebut un premi que reconeix la seua trajectòria en el camp de la investigació
José Antonio Pons, professor en la Universitat d’Alacant, i investigador en astrofísica relativista, ha guanyat recentment el premi que atorga la Fundación Alexander von Humboldt d’Alemanya. Aquest científic alcoià compte que aquest reconeixement es dona a tota una trajectòria científica: “La Fundación Alexander von Humboldt, és una fundació en honor a aquest naturalista alemany, era com el Darwin alemany de l’època. Ell va muntar una fundació i va posar diners, igual que va fer Nobel, i la idea principal era promoure la investigació científica i en qualsevol altre àmbit, perquè també es donen a altres camps com el Dret o Humanitats, així que no és exclusiu a ciències pures. També té un altre objectiu: promoure la cultura alemanya, així que donen premis a gent de fora, perquè a més del premi, també porta la invitació a passar un temps al país, i col·laborar amb diferents institucions alemanyes per a establir relacions entre estrangers i alemanys. Jo sempre he tingut molts col·laboradors internacionals, i un d’ells, professor a Frankfurt, em va proposar nominar-me fa un parell d’anys i va eixir bé”.
La notícia que finalment ell havia sigut reconegut per aquesta fundació li va arribar a través d’email a l’octubre de 2020, però desgraciadament, per culpa de la situació sanitària no s’ha pogut dur a terme cap cerimònia com en edicions anteriors: “De normal es fa una recepció amb els guanyadors, en la qual sol acudir el President de la República Federal Alemanya, i es fa una recepció de gala; però clar, l’any passat estàvem tots mig confinats, així que es va fer en línia. És el que ens ha tocat viure… La gala s’haguera hagut de celebrar en la primavera de 2021, que a més va coincidir que vaig anar a viure una temporada a Alemanya, també pensant una mica en això, en què, si es donava l’oportunitat, de si era presencial poder acudir”.
I és que, Pons compta amb una carrera professional molt àmplia ja que ha treballat en universitats a Nova York, Roma, Califòrnia, o València, i, a més, recorre el món donant conferències. Actualment, és professor en la Universitat d’Alacant, encara que no deixa de costat la investigació: “jo em considere més investigador que professor. Sempre he estat molt actiu, i he intentat mantindre les meues col·laboracions en diversos projectes internacionals. Ara mateix tenim diversos projectes europeus relativament grans, amb col·laboracions d’uns 15 països. El meu tema d’investigació és astrofísica relativista, i les estreles de neutrons, són quasi sempre la part central de les meues investigacions. Dins d’aqueixos temes continu actiu, fent projectes nous, investigant i aprenent, perquè són temes que sempre hi ha marge per a continuar treballant”.
El treballar a Alacant li ha permés tornar a viure a Alcoi, alguna cosa que com el físic confessa, no haguera imaginat mai: “Jo vaig estudiar a València, i em vaig doctorar allí i encara que vivia a prop, ja vivia fora de casa. Després el meu primer contracte post doctoral va ser als Estats Units, i em vaig anar ‘convencidísimo’ que no anava a tornar. El mateix que li succeeix ara als que acaben els estudis, que no hi ha mercat, en aquella època estava igual. Vaig estar uns anys per Europa, i al final passa la vida i resulta que hi ha oportunitats, i em va eixir aquesta de tornar, estabilitzar-me ací, prop de casa, una oportunitat perfecta per a viure on sempre, perquè la terra tira molt, i l’apuntar-me i veure el Barranc del Cint i pujar amb bici a la Carrasqueta o la Font Roja, també és important”.
Pot llegir l’article complet en l’edició de El Nostre Ciutat del dissabte 5 de febrer de 2022.