Jordi Martínez: “Convertir en zona de vianants no és una decisió del PSOE, és un model de ciutat”

El pròxim 29 de març començarà a posar-se en pràctica i un total de vint carrers deixaran de tindre trànsit

Jordi Martínez: “Convertir en zona de vianants no és una decisió del PSOE, és un model de ciutat”
Martínez és conscient del rebuig social cap a la mesura, però confia en el benefici a mitjà termini | Xavi Terol

En poc més de dues setmanes la conversió en zona de vianants del Centre serà una realitat. Una iniciativa que el govern municipal socialista té en cartera des de l’anterior legislatura, malgrat tractar-se d’un projecte polèmic que compta a Alcoi amb no pocs detractors. Així i tot, des de la regidoria de Mobilitat es va plantejar la conversió en zona de vianants com una prioritat i després d’un any intens de treball, el pròxim 29 de març començarà a posar-se en pràctica i un total de vint carrers deixaran de tindre trànsit.

–Finalment han aconseguit que la conversió en zona de vianants del Centre tire avant. Estaven obstinats que ho fera per tots els mitjans, com alguns creuen?
–Jo no he escoltat a ningú que no vulga la conversió en zona de vianants, si et dic la veritat. Poden queixar-se que no són maneres o que tenen un problema puntual amb la nova normativa, però el que no es pot negar és que totes les ciutats estan aplicant aquest model i amb bons resultats. Els qui viuen o treballen en el Centre hauran d’acostumar-se a fer-lo d’una altra manera a com ho han fet sempre. També et dic que estic segur que la majoria de gent que critica no coneix el projecte en profunditat i ni s’ha preocupat a llegir l’ordenança.

–I quina part de responsabilitat té l’Ajuntament en aqueixa falta d’informació que denuncia la ciutadania?
–Pense que el problema de la desinformació té molt a veure amb una circumstància que es dona en aquest consistori, i és que a causa del funcionament del Ple municipal i el fet que aquest govern no té majoria suficient per a aprovar els projectes amb folgança, moltes vegades ens veiem obligats a negociar amb els grups polítics fins a última hora, en aquest cas concret, va anar fil per randa i incorporant en la mesura que siga possible les esmenes i propostes que ens han anat presentant. Hi ha partits que ens van demanar que deixàrem per a més tard la conversió en zona de vianants de Sant Nicolau, i s’ha fet. L’oposició va fer un document conjunt amb una bateria de propostes que es van acceptar, i tampoc van donar el seu suport a l’ordenança en el Ple. No podem obligar als grups al fet que voten a favor, però per a què volen consensuar el document llavors?

–El PP, de fet, va reconéixer en el Ple de l’aprovació definitiva de l’ordenança que gran part del text era “seu” i malgrat això, va acabar rebutjant el document de nou.
–Per a mi el PP ha comés un error no volent pujar-se’n al carro de la conversió en zona de vianants ara. Perquè no és una decisió d’aquest govern, del PSOE, és una decisió de ciutat, respon a un model de ciutat. Quan un governa ha d’esperar crítiques, però alguns, sense governar, han atribuït el problema de la pressió social, volen agradar a tots i això no pot ser. En aquest tema, al PP li ha passat factura l’opinió en les xarxes socials i a l’hora de votar en contra, simplement van buscar una excusa perquè la gent no se li tirara damunt. I és una vertadera llàstima, perquè hem tingut en compte totes i cadascuna de les qüestions plantejades i sempre sota una justificació tècnica han pogut ser incorporades. El PP, si algun dia aspira a governar, ha de saber que hi ha decisions que a la gent no li agradaran d’entrada, encara que després el temps et vaja a donar la raó.

–Tornant al projecte de conversió en zona de vianants, quin ha sigut el camí per a arribar fins ací?
–Res més començar la legislatura teníem clar que la conversió en zona de vianants anava ser un dels projectes clau i quan irromp la pandèmia, a principis de l’any passat, vam aprofitar la necessitat del distanciament social i el fet de donar facilitats als hostalers per a instal·lar les seues terrasses, per a posar en pràctica les primeres experiències i tancar al trànsit alguns carrers els caps de setmana. Teníem estudis previs sobre el tema i el pla de mobilitat. A partir d’ací se’ls planteja als grups polítics i se’ls entrega un primer esborrany de l’ordenança, que comencem a treballar més profundament a l’octubre, conjuntament amb entitats veïnals i associacions de comerciants, que van fent aportacions.

–No obstant això, el projecte ha rebut des del principi una forta contestació social.
–En totes les ciutats on s’ha posat en marxa un procés de conversió en zona de vianants, sempre ha comptat amb una oposició frontal dels mateixos veïns que seran els més beneficiats, juntament amb els comerços. Al final del que es tracta és de canviar els costums i hàbits de la gent i això mai és fàcil. A tots ens agrada viure en la comoditat del dia a dia, i que ens la trastoquen ens resulta problemàtic, això és així. Però estem parlant que l’estudi de trànsit previ ha detectat curiositats com que hi ha vehicles que venen de fora i travessen el centre de la ciutat per a anar a Cocentaina, per exemple. Això és un cas puntual, però parla de com les persones ens habituem a alguna cosa i si no ens canvien la nostra rutina, seguim amb els mateixos costums, encara que estiguem contribuint a augmentar el trànsit, contaminar més… Hui dia els barris antics de les ciutats estan destinats a ser per als vianants, les lleis europees van en aquesta línia, no és que ho diga aquest govern. Però sí el nostre convenciment està en el fet que la conversió en zona de vianants millorarà les oportunitats del Centre a tots els nivells.

–Quin preveuen que serà el resultat?, com afectaran el trànsit les noves mesures?
–Amb l’experiència que hem estat tenint aquests mesos, ha quedat demostrat que per al vianant és més còmode anar per un Sant Llorenç tancat al trànsit, o un Sant Francesc, que per Sant Nicolau, i també les obres de reurbanització del carrer Sant Francesc han impulsat la creació de nous models de negoci i representa una oportunitat per al comerç de la zona. En el sector hi ha gent en contra, però també hi ha gent a favor, que han vist com han augmentat els seus clients gràcies a la conversió en zona de vianants. I a nivell de trànsit de vehicles, el que passarà és que la gent que venia utilitzant el Centre com a zona de pas, perquè ja no ho farà, i això serà beneficiós per a tots. L’estudi de trànsit previ va demostrar que arriben a passar 11.000 vehicles per la Plaça d’Espanya diaris, això és una barbaritat per a una ciutat com Alcoi. Hem d’acostumar-nos al transport públic, a anar a peu o a les opcions de trànsit alternatives, no hi ha més.

–Quins municipis han sigut referents a l’hora de planificar la conversió en zona de vianants del Centre d’Alcoi?
–Osca o Pamplona, però especialment ens ha sigut de molta ajuda l’experiència de Gandia. No tindria molt sentit comparar-nos amb ciutats com València, per grandària, però al final els objectius són els mateixos: treballar en un model de ciutat on el centre històric siga un lloc més amable per al vianant, per al resident o per al qual ve a comprar.

–I quines solucions plantegen al problema de l’aparcament, que centra moltes de les queixes dels comerciants sobretot?
–L’aparcament és deficitari en el Centre però no sempre, sinó a determinades hores. Per això, es tracta de fer ús de les cambres i la informació que registren per a habilitar sistemes rotatoris o aparcament destinat a residents, segons horari. Estudiarem perquè i com s’utilitzen els aparcaments que hi ha en el Centre i així optimitzar les places existents, amb independència de la creació de noves zones d’estacionament.

–Finalment, l’ordenança no se cenyeix només a l’àmbit del barri antic, sinó que estableix una normativa general i regula aquesta qüestió obrint la porta a convertir en zona de vianants altres zones de la ciutat. Què serà el pròxim?
–Primer hem de demostrar que la conversió en zona de vianants funciona en el Centre i després serà la mateixa ciutadania, o comerciants, els que vagen demandant que es convertisquen en zona de vianants altres espais de la ciutat. Estic convençut que això passarà tard o d’hora.

Send this to a friend