Jesús Calleja i el seu “mes” a Alcoi

Jesús Calleja, en el centre de la imatge, al costat del seu germà Quique i l’alcoià Jordi Reig, en una de les seues recents visites a AlcoI

Les amistats més fortes en la vida moltes vegades sorgeixen de les casualitats, d’eixes trobades inesperades en el qual tot flueix i res torna a ser igual. Això va ser el que va succeir fa més d’una dècada entre el televisiu Jesús Calleja, tot un expert a polvoritzar audiències, i el nostre Jordi Reig, qui aquest estiu i ja als seus 50 ANYS, torna a Niça als “ironman”, una de les disciplines més dures de l’esport de resistència, en el seu moment un pioner com a professional de la fisioteràpia, sent un dels primers al nostre país que va començar a tractar als seus pacients amb la tècnica denominada EPI, consistent en l’aplicació de corrent galvànic a través d’una agulla, tota una novetat fa una dècada.

Tots dos han tornat a reunir-se una altra vegada, de nou a conseqüència de l’enèsima “avaria” del lleonés, però en el marc d’una amistat que va més enllà del professional, fins al punt que no dubten a assegurar que els ha canviat la vida aquesta relació.

A Jesús Calleja perquè té la tranquil·litat de “ser a les mans adequades”, en cas de lesió després d’una de les seues “moltes bogeries”. La coincidència va voler que en aquesta última “avaria” estigueren junts mentre esquiaven i tinguera un diagnòstic immediat, posant a l’instant la maquinària per a poder acurtar terminis i que fora intervingut en qüestió d’hores.

En el cas de Jordi Reig, el lleonés li va transmetre la seua passió per Àfrica i va ser el detonant perquè l’alcoià posara en marxa una ONG, primer a Etiòpia i després a Uganda, en la qual una vegada a l’any –ara ja són dues– forma a fisioterapeutes d’aquells països i a més aporta material esportiu als atletes d’allí.

L’origen: Nico Terol

Una amistat en la qual en els seus inicis va tindre molt a veure altre alcoià il·lustre: Nico Terol. Caldria remuntar-se a 2011, el pilot estava en plena lluita pel títol mundial i el lleonés és un gran aficionat a les motos. La casualitat va voler que tots dos es conegueren en l’aeroport de Malàisia, en un viatge en el qual Calleja tornava d’una de les seues múltiples aventures a Nepal. Es van parlar, van congeniar des del minut zero i van quedar a veure’s. Va ser llavors quan Nico Terol va convidar a Calleja a Brno, el GP de la República Txeca, al qual també va assistir com a convidat Jordi Reig, que en aquells dies s’encarregava de la posada a punt del pilot alcoià.

“Per aquella època –recorda Jesús Calleja– estava enganxat als ultramaratons. Era un obsés de l’esport i reconec que vaig creuar els meus límits. És una cosa que solc fer bastant sovint, però llavors més encara. Vaig generar una tendinitis en el tendó rotulià que no hi havia manera que s’anara. Vaig arribar a preocupar-me perquè les vaig passar de tots els colors. Anava d’un lloc a un altre sense trobar la solució i cada vegada estava pitjor. Va ser quan em van parlar de Jordi Reig, que en aquells dies estava introduint una tècnica nova de recuperació, era un pioner de l’EPI a Espanya. Vaig arribar a les seues mans com un pacient que tenia el perill de convertir la seua lesió en crònica. Amb ell vaig començar a veure la llum, va fer un vertader miracle amb mi”.

Així va ser com va visitar per primera vegada la nostra ciutat, fa d’això més d’una dècada. Amb boca xicoteta i un riure còmplice entre tots dos, conten la rocambolesca història que va acompanyar aquell moment, en el qual Jesús Calleja es va presentar a Alcoi amb el seu televisiu helicòpter, el qual va aterrar en els terrenys d’una empresa i durant la seua estada, va romandre “amagat” en una casa als afores de la ciutat per a no alçar sospites, evitant així que cap mitjà de comunicació s’assabentara que una figura emergent de la televisió, que ja en aquells dies movia a diversos milions de teleespectadors, estava lesionat i podria perillar el seu programa, llavors “Desafio Extremo”.

Aquest “matrimoni” ben avingut va tindre la seua presentació al gran públic en 2013, quan Jordi Reig es va convertir en la seua “ombra” en el capítol que Calleja va gravar comptant la seua preparació per a la Marató d’Awasa (Etiòpia): “Per a mi és la marató més exigent del món, perquè en ell corren els atletes amb millors marques del planeta. Llavors no anava cap blanc, nosaltres vam ser els dos primers”, precisa, “perquè saben que els donarien una bona “pallissa”.

Aquella estada va marcar per sempre a Jordi Reig, qui es va proposar ajudar a aquells atletes sense recursos, afegint un altre valor, la d’aconseguir material i aparells de fisioteràpia i formar al seu torn als ‘fisios’ d’aquell país, ja que una lesió a Etiòpia significa deixar de córrer i perdre la possibilitat d’eixir de la pobresa. “És una ONG que secunde totalment i em consta de la seua gran utilitat, perquè he vist cues d’espera perquè pogueren ser tractats. Als ‘fisios’ locals se’ls entrega material molt car, alhora que reben la formació per a la seua utilització. Resulta fascinant tot el que fa en les dues setmanes que estan a Àfrica”, reconeix.

Jesús Calleja parla d’una “connexió molt bonica” la relació que manté amb Jordi Reig i que s’estén a l’equip de la Clínica Dexeus amb el doctor Xavier Mir al capdavant –en aquesta ocasió ha sigut intervingut pel doctor Joan Carles Monllau–, que també es va encarregar d’operar a Nico Terol, Rafa Valls o Rubén Plaza. “Sé que no tinc ‘vintipico’ anys, que l’11 d’abril complisc 58, però jo em considere un esportista professional, per actitud i dedicació, que és màxima. Per això comptar amb un equip amb algú com Jordi Reig suposa una gran tranquil·litat per a mi. Sé que tindré una recuperació molt professional i quan torne fins i tot estaré en millors condicions”.

Èxit televisiu

Tirant la vista arrere, tot va començar per a Jesús Calleja en 2007, quan Cuatro s’interessa pel seu projecte d’aconseguir les Set Cimeres, que dona llum a “Desafio Extremo”, programa amb el qual es presenta davant el gran públic. Un any després, el llavors president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, accedeix a gravar un capítol en els Pics d’Europa. El programa s’emet fins a 2014, any en què comença “Planeta Calleja”, que encara hui dia segueix en antena, el qual compagina des de 2015 amb “Volando Voy”.

Assegura que no té la fórmula de l’èxit, que la seua única veritat és “ser jo mateix. Qui em coneix sap que la meua manera de ser no canvia molt davant d’una càmera respecte al meu dia a dia. Jo no em “personalitze”. Continue tenint els mateixos amics que amb 31 anys, quan la gent va començar a conéixer-me. Perfectament podria estar vivint a Madrid, però seguisc en el mateix poble xicotet als afores de Lleó. Per a mi és molt important continuar tocant de peus a terra i l’única manera d’aconseguir-ho és envoltar-me dels meus. No hi ha un personatge darrere, ni una dualitat, davant les cambres em mostre igual com soc en la meua vida real”, alguna cosa que bé constata qui li coneix de prop.

Fa dues setmanes es va emetre l’últim capítol de la novena temporada de “Planeta Calleja”, amb la cantant Ana Mena com a protagonista convidada en un viatge a Tailàndia, coincidint amb l’Any del Conill, l’any nou xinés, amb el qual ha tornat a polvoritzar rècords d’audiència: “És un motivació que 19 anys després encara continuem tenint uns resultats extraordinaris. M’anima a continuar estimulant a la gent amb històries diferents. Tots tenim problemes, el món està descontrolat amb una guerra a Europa, i el que volem és quan posem la tele, oblidar-nos de tot i estar entretinguts. En el meu programa han passat personatges que perfectament podrien pagar-se dels seus diners una aventura en qualsevol lloc del món amb tot el luxe que volgueren. Nosaltres evitem tot això, busquem viatges únics, en llocs perduts que no trobes en cap agència de viatges. Durant deu dies convivim durant les 24 hores, som ell i jo, això et fa conéixer a la persona i deixar a un costat el personatge. Aquest canvi acaba traslladant-se al teleespectador, que el detecta de seguida”.

En “Volando Voy”, la fórmula és totalment oposada, és viatjar a l’Espanya rural, conviure amb les seues gents, escoltar els seus problemes. “Sempre estarem en deute amb ells. És la gent que mai ix en els mitjans de comunicació. Personalment tinc una atracció especial cap a ells. Jo em considere de poble, m’agrada estar amb ells, parlar de les seues coses. Veure que pots fer alguna cosa, com que vegen la mar per primera vegada, per a mi és una enorme satisfacció”, esgrimeix.

Viatge a l’espai

No obstant això, Jesús Calleja no para d’innovar, d’imaginar nous formats d’entreteniment, l’últim que té entre mans i del qual es va saber fa poc, és que es convertirà en el primer espanyol no astronauta a viatjar a l’espai i gravar una sèrie documental.

Al desembre passat es va fer públic l’acord entre l’empresa de viatges espacials, Blu Origin, propietat de Jeff Brezos, amb Mediaset i Amazon Prime Vídeo, del qual eixirà un documental que s’emetrà en totes dues plataformes. “És una idea que em fascina. Per primera vegada un presentador de televisió podrà explicar com és l’espai per a les televisions. És una cosa increïble, d’aquí ve que 2023 siga un any molt important per a mi. La idea no és només projectar imatges de l’espai, sinó donar a conéixer tot, des dels preparatius, el llançament i el retorn a la terra. Que Amazon siga present en el projecte garanteix que després puga veure’s en tots els idiomes”, explica el lleonés, que té un any per a preparar un viatge fora de l’atmosfera del nostre planeta que durarà sobre un quart d’hora. Mentre arriba aqueix moment encara per definir, Jesús Calleja continua acumulant dies a la nostra ciutat, a la qual, segons confessa, “em sent molt unit”, des de fa més d’una dècada. L’aventurer calcula que almenys un mes a l’any, entre anades i vingudes, el  passa a Alcoi. Després de la seua “última avaria”, segurament seran bastants més vegades i dies.

Advertisements

Send this to a friend