Ivace+i Energia destina 3,2 milions d’euros per a secundar 229 projectes d’autoconsum energètic
La seua posada en marxa permetrà la instal·lació de 15,7 megavats de potència d’origen renovable i evitarà l’emissió de més de 8.000 tones de diòxid de carboni a l’atmosfera
L’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i), dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha aprovat la concessió de 3,6 milions d’euros per a donar suport a un lot de 229 projectes d’autoconsum energètic en empreses del sector servicis de la Comunitat Valenciana.
La consellera d’Innovació, Nuria Montes, ha destacat la importància d’impulsar la utilització de fonts d’energia renovables en un “sector fonamental” de l’economia valenciana, a on el seu ús “permet disminuir la factura energètica i amb això guanyar en competitivitat i alhora en sostenibilitat, reduir l’emissió de gasos contaminants i contribuir a la descarbonització.
Per a la realització d’estos projectes, les empreses tenen prevista una inversió superior a 13 milions d’euros i la seua posada en marxa aportarà una potència instal·lada superior 15,6 megavats (MW). Gràcies a l’execució d’estes instal·lacions es podran generar anualment prop de 21,5 milions de quilowatts hora (KWh), de manera renovable, la qual cosa evitarà l’emissió de prop de 8.200 tones de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera.
Estos incentius, tal com ha explicat el director general d’Energia i Mines, Manuel Argüelles, procedixen dels fons Next Generation, que gestiona Ivace+i i s’emmarquen en el programa de foment a les instal·lacions d’autoconsum amb fonts d’energia renovable, tant en el sector servicis com en altres sectors productius de la Comunitat Valenciana.
Quant a la distribució provincial, Argüelles ha detallat que dels projectes aprovats en este lot, un total de 107 se situen en la província de València, 90 en la d’Alacant i 32 en la província de Castelló.
Poden accedir a este programa les persones jurídiques i agrupacions d’empreses o de persones físiques, amb personalitat jurídica o sense, que realitzen una activitat econòmica inclosos els gestors de polígons industrials, de naturalesa pública o privada, les empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’actuacions en l’àmbit de l’energia i les empreses de servicis energètics (ESE). També poden accedir a estes ajudes les comunitats d’energies renovables.
Suports de fins al 65 % del cost del projecte
Quant a la quantia de les subvencions, el percentatge i ajuda depenen tant del beneficiari com de la tipologia, potència i tecnologia del projecte. Així doncs, per als projectes d’autoconsum presentats, el percentatge d’ajuda previst és del 15 % al 50 %, en funció de si es tracta de gran empresa, pime o xicoteta empresa, de si la tecnologia utilitzada és solar fotovoltaica o eòlica i de la potència instada. Si la instal·lació compta a més amb sistemes d’emmagatzematge (bateries), el percentatge pot arribar al 65 %.
A més, estes ajudes poden augmentar el seu percentatge aplicable sobre el cost subvencionable en 5 punts percentuals quan les instal·lacions subvencionades se situen en municipis de fins a 5.000 habitants, o municipis no urbans de fins a 20.000 habitants els nuclis dels quals tinguen una població inferior o igual a 5.000 habitants.
Per als projectes consistents en la incorporació de sistemes d’emmagatzematge en instal·lacions d’autoconsum ja existents en el sector servicis i altres sectors productius, els percentatges d’ajuda oscil·len entre el 45 % i el 65 % del cost.