Interfabrics, Montibello i Kimera, guanyadors dels Premis AITEX

S'ha celebrat la quarta edició d'aquests guardons, amb l'import econòmic més elevat fins hui

Interfabrics, Montibello i Kimera, guanyadors dels Premis AITEX
Tots els guardonats en els Premis Empresarials AITEX 2022 al costat de León Grau. | XAVI TEROL

Els Premis Empresarials AITEX 2022 ja tenen guanyadors, després de l’acte de lliurament realitzat aquest dijous en l’IVAM CADA Alcoi.

Aquests guardons, que han aconseguit la seua quarta edició, van nàixer l’any 2018 amb el propòsit de fomentar la dinamització del teixit empresarial. Al principi, estaven dirigits al sector tèxtil i cosmètic, encara que en aquesta edició hi ha hagut una tercera i nova modalitat, que reconeix projectes d’emprenedoria de qualsevol sector.

En total, l’institut tecnològic tèxtil ha repartit 90.000 euros en premis, la quantitat econòmica més alta des del naixement d’aquests guardons, els quals a més, s’han consolidat a nivell nacional, ja que al voltant del 60% de les propostes presentades són de fora de la Comunitat Valenciana. Així mateix, s’ha batut rècord de participació amb un total de 73 projectes.

PONÈNCIA PRÈVIA
L’acte va comptar amb l’assistència d’unes 200 persones, entre finalistes, premiats, empresaris i autoritats locals, provincials i autonòmiques. A més, va ser present la Directora General de Desenvolupament de Negoci i Sostenibilitat i Membre del Comité de Direcció d’IKEA, Laura Durán, que va oferir una ponència sobre expansió de negoci, sostenibilitat i disseny de producte d’IKEA.

Així mateix, la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat, Rebeca Torró, va realitzar la intervenció inaugural.

LLIURAMENT DE PREMIS
El lliurament de premis va ser l’últim dels passos d’aquest acte, en el qual, es va presentar a cadascun dels cinc guanyadors de les tres modalitats d’aquesta edició en un vídeo i finalment, es va conéixer el nom dels guanyadors.

Assenyalar que, en les diferents categories, es va atorgar un primer i segon premi, a excepció del ‘Premi AITEX a la millor iniciativa emprenedora’, en el qual va haver-hi dos segons premis després d’haver-hi un empat, i repartir-se els 10.000 euros amb els quals està dotada aquesta segona posició –el primer premi és de 20.000 euros–.

Així, Interfabrics va guanyar el ‘Premi AITEX a la sostenibilitat i/o innovació en tèxtil’ per un projecte basat en una estratègia de sostenibilitat integral, que manté la línia del seu compromís amb el medi ambient, el qual ha propiciat la innovació que actualment tenen en processos, productes i gestió de persones, esforç pel qual ha reduït un 33% la seua petjada de carboni.

El segon premi va ser per a Jenealogía, que és una empresa de solucions tèxtils sostenibles que utilitza una tecnologia de neteja amb la qual es redueix notablement l’ús d’aigua, productes químics i emissions de petjada de carboni.

En el cas dels guardons per al sector cosmètic, el primer premi va ser per a Montibello, pel desenvolupament d’una coloració demipermanente de pH àcid que transforma el color en un tractament.

El segon premi va ser per a Babaria, dins de la seua innovadora línia de gelatines ‘bronceadoras’, ja que és l’única del mercat desenvolupada amb un alt valor de protecció solar.

I finalment, en la nova modalitat a la millor iniciativa emprenedora de qualsevol sector, el primer premi va recaure en Kimera Technologies, que ha llançat un programari de Computer Vision basat en la intel·ligència artificial capaç d’ajudar a les empreses en la gestió i creació de contingut multimèdia.

I tal com s’ha indicat prèviament, va haver-hi dos segons premis. D’una banda, Mediterranean Algae Technologies, empresa que es dedica al cultiu intensiu i a l’extracció de principis actius de macroalgues autòctones de la mar Mediterrània. I per l’altre, Recovo Lab, una startup que ha desenvolupat una plataforma que serveix com a punt de trobada perquè les empreses del sector puguen comprar i vendre els seus residus tèxtils.

Els guanyadors van agrair a AITEX la realització d’aquests premis, i en el cas de la nova modalitat d’emprenedoria, l’impuls que suposaran aquests guardons per a continuar avant amb els seus projectes.

VALORACIÓ D’AUTORITATS
El president d’AITEX, León Grau, va ser l’encarregat de tancar l’acte de lliurament de premis, i va destacar l’alt nivell dels projectes presentats: “cada vegada hi ha més qualitat, més participació” i va afegir que “estem molt orgullosos també perquè passem a ser un premi totalment nacional”. Així mateix va remarcar la rellevància de la creació de la nova modalitat, ja que “està una mica fora del que són els nostres sectors, el tèxtil i la cosmètica”.

Grau va aprofitar aquest acte per a reclamar i incidir en la necessitat de tindre sòl industrial de qualitat a la ciutat: “passa un any, un altre, i estem en la mateixa situació, i això és el que acaba preocupant”.

Sobre això, l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, va respondre que en les pròximes setmanes es coneixerà el resultat de l’estudi encarregat de possibles ubicacions de sòl industrial després del conveni signat amb la Cambra de Comerç. “Una vegada tinguem els resultats els compartirem amb els empresaris, amb el sector econòmic i social de la ciutat i podrem començar a treballar en aquesta necessitat”, va comentar el primer edil, al mateix temps que va assenyalar que l’aprovació del Pla General Estructural “que esperem que siga prompte” també suposarà un avanç en aquest tema.

Sobre els premis, Francés va destacar la importància que AITEX estiga situat a la nostra ciutat.

Finalment, el Director General d’AITEX, Vicente Blanes, va assenyalar que “el per a què” de l’institut tèxtil són les empreses i que en el cas del tèxtil i la cosmètica hi ha moltes sinergies comunes de “tota la part química, i entenem que som un centre tecnològic molt apropiat per a donar el servei que necessiten i que moltes vegades no trobes les empreses cosmètiques de la Comunitat Valenciana i de tota Espanya”.

Send this to a friend