Insten a “complir les normes” i a evitar el “excés de lluïment” en la Festa

Paco García va insistir sobre la necessitat de respectar la imatge tradicional dels balcons festers

Insten a “complir les normes” i a evitar el “excés de lluïment” en la Festa
Vespra d’Abril.

“Un dia de reconeixement als premiats, als festers i als qui treballen per la Festa”. Així definia Paco García, president de l’Associació de Sant Jordi (ASJ), la Vespra d’Abril, celebrada aquest dimarts en el Teatre Calderón d’Alcoi. Una nit d’homenatges en la qual es van entregar premis a les millors obres artístiques, es va rendir tribut tant a figures clau com a persones que treballen per la Festa, i es van posar sobre la taula els reptes que afronten les celebracions en els pròxims anys.
Els primers reconeixements van ser per als càrrecs festers de 2024, així com per als ex primers trons i l’anterior junta directiva de l’ASJ, amb una menció especial a Juanjo Olcina, president durant els últims huit anys.
La creativitat festera va ser reconeguda en diverses disciplines. El Premi del Concurs de Pasdobles va ser per al Gamell d’Albaida, mentre que el Premi de Composició de Música Festera va distingir una altra gran creació. A més, es va entregar el diploma als dissenyadors del nou vestit que estrenarà el sergent moro en la Glòria.
L’autor del cartell de Festes, Ximo Canet, també va tindre el seu homenatge abans del moment cim del descobriment, igual que Francisco Carchano, director de l’Himne d’enguany, que, malgrat una recent lesió, va reafirmar la seua voluntat de completar tot el recorregut en la Festa del Pasdoble.
El Concurs Antonio Aura de Fotografia va premiar les millors imatges d’un any intens, mentre que en l’àmbit teatral es va reconéixer la trajectòria d’Emilio Carbonell, autor de ‘Serpentins, confeti i castanyoles’, així com Rafael Conca, guanyador amb el micro sainet ‘El dimoni vist de negre’.
També va tindre el seu agraïment Ràdio Alcoi, una emissora que ha fet de la Festa una part essencial de la seua identitat. Cada matí, com va recordar l’acte, comença amb ‘Sospirs del Serpis’, i el seu compromís amb la cultura local va ser premiat amb el sisé Premi de Periodisme Sant Jordi, atorgat per la ASJ.
També es va distingir la labor de *Caixa Popular. La seua contribució li va valdre la concessió del Castell de Plata, una de les distincions més importants que atorga l’Associació.

El futur de la Festa
Més enllà dels homenatges i reconeixements, Vespra d’Abril va servir com un moment de reflexió col·lectiva sobre l’estat actual i els desafiaments de la Festa. Paco García va posar sobre la taula un fet indiscutible: el nombre de festers s’ha duplicat en deu anys, aconseguint els 12.000 participants. Un creixement que, si bé evidencia la força de la celebració, també suposa un repte logístic. “L’estructura és la mateixa que en els anys 60, però els participants s’han multiplicat per quatre”, alertava el president de l’ASJ.
Davant aquest escenari, García va destacar la necessitat d’evitar el “excés de lluïment”, que pot perjudicar el bon desenvolupament dels actes. “Ací no serveix això que més val demanar perdó que demanar permís, cal complir les normes. I si fa falta, les canviarem”, afirmava, deixant clar que el respecte per la normativa i la tradició és essencial per a garantir l’èxit dels festejos.
D’altra banda, va insistir sobre la necessitat de respectar la imatge tradicional dels balcons festers, ja que en els últims anys, s’ha detectat la incorporació de dissenys que alteren la norma establida des de 1901, quan es va adoptar la Creu de Sant Jordi com a element distintiu.