Informació sobre els terminis establits per a recuperar activitats quotidianes

web_recorte.jpg

El Govern d’Espanya ha presentat la seua estratègia de desescalada per a les pròximes setmanes i són moltes les preguntes que ens preocupen els ciutadans sobre què podem i què no podem fer a partir d’ara, però sobretot quan reprendrem activitats tan freqüents abans de l’estat d’alarma com acudir al gimnàs o traslladar-nos a la nostra segona residència els caps de setmana. O moltes parelles que han hagut de cancel·lar les seues noces aquestes setmanes arrere, voldran saber quan es podran casar.

El “pla per a la transició cap a una nova normalitat”, en paraules del president Pedro Sánchez, està distribuït en quatre fases (0, 1, 2 i 3) i en aquesta primera (0) ja podrem eixir al carrer totes les persones que no presentem símptomes del coronavirus, això sí, per franges horàries.

Tenint en compte que cadascuna de les fases durarà aproximadament dues setmanes, els informem, a continuació, sobre alguns terminis establits per a recuperar activitats quotidianes, considerant que la seua execució dependrà del fet que cada territori es trobe en la fase concreta que la permeta.

web_recorte.jpg

Quan es pot reprendre l’activitat social?

A partir de la fase 1 (11 de maig) es podrà establir el contacte social amb altres persones que no siguen majors, ni tinguen patologies prèvies ni siguen vulnerables. El nombre màxim de persones que podran trobar-se o mantindre una cita no està determinada i es limitarà en una futura ordre ministerial. Les trobades podran ser tant al carrer com en llars o locals. En els establiments es limitarà l’aforament: el 30% per a terrasses en la fase 1 (11 de maig), el 30% per a locals tancats en la fase 2 (26 de maig) i el 50% en la fase 3 (8 de juny). Una ordre ministerial precisarà com es poden produir les visites a majors en el futur, per a evitar el risc de contagi per contacte social.

Quan es podrà visitar als ancians que viuen en geriàtrics?

No podrà fer-se fins a la fase 3 (8 de juny) i les condicions en què es podran realitzar aqueixes visites hauran de definir-se.

I les visites als centres de discapacitat i a habitatges tutelats?

En la fase 2 (26 de maig).

Quan podran eixir al carrer les persones majors de 65 anys o vulnerables al coronavirus?

A partir del dilluns 4 de maig, en la fase 0, els majors i els col·lectius vulnerables al Covid-19 podran eixir a fer passejos de duració i distància limitats.

Quan podrà haver-hi vetles?

En la fase 1 (11 de maig) amb un xicotet grup de familiars i amb protocols de distància física i seguretat, i en la fase 2 (26 de maig) s’ampliarà el nombre de persones que poden acomiadar a un ser estimat que ha mort.

En quin moment podran celebrar-se noces?

En la fase 2 (26 de maig), però amb garanties de seguretat i distanciament.

Quan obriran les perruqueries i centres d’estètica?

Les perruqueries i centres d’estètica podran obrir en la fase 0 sempre que puguen concertar cites prèvies i el personal dispose d’equips de protecció individual. Hauran de complir les mesures exigides d’aforament. Si no ofereixen cita prèvia, hauran d’esperar a la fase 1 (11 de maig) per a recuperar la seua activitat.

S’ha determinat el moment per a reobrir els gimnasos?

Si les instal·lacions esportives són a l’aire lliure i les activitats no impliquen contacte físic (com el tennis o l’atletisme), es podrà acudir en la fase 1 (11 de maig). També en aqueix moment es podran realitzar activitats esportives individuals amb prèvia cita en centres esportius que no impliquen contacte físic ni ús de vestuaris. No obstant això, l’ús d’instal·lacions l’espai de les quals siga tancat s’haurà de posposar a la fase 2 (26 de maig) i només quan l’esport es faça sense públic i no requerisca contacte físic.

Quan podré asseure’m en una terrassa a prendre alguna cosa?

En la fase 1 (11 de maig) s’obriran terrasses però amb el 30% de les taules permeses en la llicència municipal de l’establiment, o més si l’ajuntament permet més espai disponible. En la fase 3 (8 de juny), aquest percentatge augmentarà al 50%.

I anar de botigues?

En la fase 1 (11 de maig) ja es podran obrir locals i establiments amb cita prèvia per a l’atenció individual de clients, però amb mesures de protecció, com a mampares.

Quan està prevista la reobertura de cinemes i teatres?

En la fase 2 (26 de maig) cinemes, teatres, auditoris i espais similars podran obrir però amb butaca preasignada i amb una limitació d’aforament de 1/3.

Es reprendrà el curs escolar?

Només els alumnes de 4t d’Això, 2n de Batxillerat, 2n d’FP de grau Mitjà i Superior i últim any d’Ensenyaments de règim especial, podran tornar a les aules en la fase 2 (26 de maig) amb caràcter voluntari i dividits en grups de màxim 15 estudiants.

Quan es podrà anar a la platja o a la piscina?

El gaudi del bany a les platges serà en la fase 3 (8 de juny) i requerirà una gran implicació de les autoritats locals. Quant a l’ús de piscines, es requerirà en el futur un nivell de detall més important per a permetre-ho.

I l’obertura de fronteres?

Encara no està definit. El Govern aborda amb molta prudència aquest assumpte, que necessitarà del treball conjunt amb els socis de la Unió Europea.

Quan es podrà viatjar entre províncies?

Només en la fase quatre, quan s’aconseguisca l’anomenada nova normalitat.

Es pot anar a la segona residència?

A partir de la fase 2 (26 de maig), però només si la segona residència es troba en la mateixa província en la qual es resideix.

Quan obriran els hotels?

En la fase 1 (11 de maig) ja hi haurà alguns usos autoritzats, sense permetre el gaudi de zones comunes, i sempre garantint les mesures de seguretat.

Quan es podrà tornar a cuidar l’hort?

En la fase 0 (4 de maig) si es tracta d’horts familiars, d’autoconsum o municipals sempre que estiguen en el mateix terme municipal que el del domicili o en un adjacent a aquest, i s’adopten les degudes precaucions higièniques o de distanciament social.

Quan es recuperarà l’atenció a persones amb discapacitat i les teràpies ocupacionals, de rehabilitació i psicosocials?

En la fase 1 (11 de maig), quan també es tornarà a parar atenció domiciliària i seguiment continuo a persones majors que no visquen en residències.

Send this to a friend