Homenatge als ballets en el MAF

El Museu Alcoià de la Festa (MAF) ha obert una nova temporada d’exposicions, la primera de la nova directora, Carmina Nácher, i l’última de Mónica Jover com a assessora artística de l’Associació de Sant Jordi (ASJ)

Homenatge als ballets en el Museu de la Festa
Una visitant a l’exposició. QUIQUE REIG

Aquesta setmana s’ha inaugurat la primera exposició de la temporada del Museu Alcoià de la Festa, la qual té als ballets, una peça indispensable en les actuals festes de Moros i Cristians d’Alcoi, com a gran protagonista. La mostra es remunta als orígens de la participació de la dansa en les nostres festes i s’explica la història i trajectòria de diversos dels ballets que participen.

El Museu Alcoià de la Festa (MAF) ha obert una nova temporada d’exposicions, la primera de la nova directora, Carmina Nácher, i l’última de Mónica Jover com a assessora artística de l’Associació de Sant Jordi (ASJ).
Nácher va fer al·lusió a l’anterior director del MAF, José Pascual, mort de manera sobtada al novembre de 2022: “el MAF, des de la seua obertura en 2006 ha tingut una bona i reconeguda trajectòria, gràcies a la gran personalitat i persona de José Pascual”, unes paraules que van alçar l’aplaudiment dels nombrosos presents que havien en la inauguració de l’exposició.
La mostra, inaugurada aquesta setmana, ret homenatge als ballets, la participació dels quals en les festes de Moros i Cristians d’Alcoi es remunta a 1974 –encara que fins a 10 anys després no va tornar a eixir un altre en les citades festes, segons va comentar el president de l’ASJ, Juan José Olcina– i de la qual es compleixen 50 anys aquest 2024.
Mari Francis Richart, ballarina, coreògrafa i ex directora del Conservatori de Dansa, va ser la pionera, i a més de ser present en l’acte inaugural, també protagonitza una projecció en l’exposició en la qual narra en primera persona eixos inicis.
Richart, i la filà Chano, que en eixe 1974 va ostentar la ‘alferecía’, van formar el binomi que va obrir el camí als ballets, amb una idea com menys original per a l’època, i que ara ja està completament consolidada.
Precisament la recreació d’un disseny d’aquell ballet de 1974 és l’’Obra del mes’ i la que rep als visitants del MAF abans de pujar a la sala Fernando Cabrera per a veure a totalitat de la mostra.
Sobre Richart es va dir que va ser una inspiració, sense ser conscient, de tot el que anava a vindre en els anys posteriors referent als ballets en la Festa.
I és que, tant Mónica Jover com Olcina van remarcar el vital paper que tenen els ballets en els Moros i Cristians, sent “impensable veure un càrrec fester sense els ballets”, en paraules del president de l’entitat.
“Volem donar-li el valor que mereixen i fer que tot el públic fester entenga les hores de treball i l’esforç que tots aquests professionals dediquen perquè tot isca a la perfecció”, va indicar l’assessora artística de l’Associació durant la seua intervenció en la inauguració, i va afegir que “una vegada més, la creativitat, la perseverança, la personalitat i la dedicació de persones que creen en el seu treball ha conformat aquesta indústria de la qual hui ens sentim orgullosos, els nostres benvolguts ballets”.
Mónica Jover i Juanjo Olcina van al·ludir a la nombrosa participació que es dona cada any en les entrades, cada vegada superior: “els ballets ja no solen parar les entrades perquè porten anys en la palestra i saben com fer-ho”, va afirmar l’assessora, no obstant això tots dos van demanar la col·laboració general perquè tot puga eixir bé eixe dia.
En aquesta mostra han col·laborat els ballets d’Inma Cortés, Ana Botella, Virginia Bolufer, Carmina Nadal, Gawazi, Begoña Bravo, Elite Gabi Amador i Rafa Felipe, i sobre ells s’explica la seua història i trajectòria.
Així mateix, cal destacar que Juan Climent, Carrosses El LLombo i Festa Alcoi han sigut els encarregats de l’attrezzo i el disseny d’aquesta exposició que es pot visitar de dimarts a dijous de 10 a 14 i de 16 a 19 hores i els diumenges i festius d’11 a 14 hores.
El Quartet de corda de l’Orquestra Simfònica d’Alcoiana va amenitzar l’acte amb la interpretació de ‘Moro del Sinc’ de Rafael Giner Estruch, l’adaptació del qual ha sigut realitzada per José del Valle ex profeso per a l’esdeveniment.

Advertisements

Send this to a friend