Història d’una aventura industrial exemplar en la Fundació Mutua Levante
La sala d'exposicions ofereix la mostra ‘Foradia. 40 anys d'indústria sostenible’
‘Foradia. 40 anys d’indústria sostenible’ és una cita obligada per a qualsevol persona que vulga conéixer una de les aventures empresarials més singulars de l’Alcoi contemporani. L’exposició recull quatre dècades d’història d’una signatura nascuda enmig d’una forta crisi, que de la mà dels seus propis treballadors s’ha convertit en un exemple d’adaptació a la modernitat i de compromís amb el territori.
La mostra es va inaugurar a la sala de la Fundació Mutua Levante de la plaça d’Espanya, en un acte presidit per l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés i el conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent.
L’exposició ens ofereix a través d’un sistema de panells un relat complet sobre la història d’un projecte que afona les seues arrels en la gran tradició industrial alcoiana, aportant una nova manera d’abordar la gestió empresarial i situant-se en un lloc de privilegi davant els reptes de la modernitat. Foradia sorgeix en 1980 enmig d’una forta convulsió econòmica, que arrasa amb bona part del potent sector del metall alcoià. Després del tancament de l’emblemàtica Olcina Miró, els treballadors de la signatura es fan càrrec de l’empresa, creant una societat anònima laboral, que s’associa amb el Grup Empresarial Cooperatiu Valencià, que trasllada a la Comunitat Valenciana el model d’èxit del cooperativisme industrial de Mondragón. Foradia representa una experiència atípica i exemplar de treball associat, en la qual la gestió dirigida pels mateixos treballadors permet superar èpoques difícils i consolidar una marca de prestigi en la fabricació de maquinària eina.
L’acte de presentació d’aquesta mostra es va obrir amb una intervenció del director general de Foradia, Pau de Gràcia. En el transcurs de la seua intervenció va descriure els quatre pilars fonamentals que han guiat a aquesta empresa des de la seua creació: compromís amb el territori i la tradició industrial d’Alcoi; aposta rotunda per la fórmula del treball associat i de l’ètica professional; protagonisme de la formació i de la professionalitat i capacitat d’adaptació a les noves realitats de l’economia amb una preocupació especial per la innovació. En el transcurs del seu parlament, Pau de Gràcia va tindre unes emocionades paraules de record per a la figura de Rafael Torregrosa, un dels principals impulsors d’aquest projecte empresarial.
Per part seua, Toni Francés va qualificar la trajectòria de Foradia d’“exemple de valentia i de capacitat empresarial”, subratllant que l’existència d’aquesta empresa és una clara demostració que “el principal capital de la nostra indústria són les persones”. L’alcalde d’Alcoi es va referir en el seu discurs a la crisi generada pel coronavirus, subratllant que la indústria és el sector que millor ha resistit aquesta forta recessió internacional i assenyalant que “la realitat ens ha donat la raó als quals defensàvem que la indústria és l’alternativa més sòlida per a afrontar un futur incert”.
Va tancar el torn d’intervencions el conseller d’Economia, Rafael Climent. El dirigent autonòmic va destacar que el camí marcat per Foradia és un exemple a seguir davant una realitat que s’enfronta temps molt difícils. Després de subratllar la importància del cooperativisme en l’economia valenciana, Climent va afirmar que aquesta empresa alcoiana s’ha convertit en un paradigma de com s’ha d’afrontar el desenvolupament d’un model industrial, centrant-se en aspectes fonamentals com: la formació, la innovació, la sostenibilitat i el compromís amb la societat. El conseller va acabar la seua intervenció assenyalant que en uns moments en els quals s’està produint una gran mortaldat d’empreses, el cas Foradia suposa un valor de solidesa econòmica i una confirmació del paper destacat que ha de jugar el sector industrial en el nou panorama productiu.
L’exposició “Foradia. 40 anys d’indústria sostenible” li ofereix al visitant una completa síntesi de la biografia d’una empresa que s’ha mogut al marge dels llits tradicionals i que s’ha convertit en tota una referència a nivell comarcal i autonòmic. La mostra, organitzada per la pròpia signatura i la Fundació Mutua Levante, ha comptat amb la col·laboració de Caixa Popular, Grup Empresarial Cooperatiu Valencià, FEVES, FEDAC i la Cambra de Comerç i Indústria d’Alcoi. Cal assenyalar, a més, que un grup expert i d’empreses ha participat en el procés de recollida i de preparació del material exposat.
L’exposició romandrà oberta al públic fins al pròxim 27 de novembre. Es pot visitar a la sala de la Fundació Mutua Levante de la plaça d’Espanya en horaris de matins de 10 a 14 hores i de vesprades, de 17 a 20 hores.