Guanyar demana continuar debatent el model de gestió de l’aigua
Acusa el govern de “buscar el camí fàcil” per acollir-se a la inviabilitat de la municipalització
Guanyar Alcoi ha mostrat la seua “preocupació” després de l’anunci fet pel govern municipal a través d’aquest periòdic sobre la seua intenció de portar a Ple, de manera imminent, la proposta de continuar amb un model de gestió indirecta de l’aigua potable i traure a licitació el nou contracte, ja que l’actual servei es troba ja en període de pròrroga . El govern basa la seua decisió en un informe sobre la viabilitat econòmica dels dos models de gestió possible, directa o indirecta, i en el qual es conclou que municipalitzar el servei seria deficitari per a l’Ajuntament.
Un informe que ha sigut qüestionat per la Carrasca, en primer lloc, en haver sigut realitzat per la mateixa empresa que ja al maig va presentar un primer estudi tècnic sobre el servei que, asseguren, era “un treball de molt baixa qualitat” que “falsejava dades fonamentals”, intentant “maquillar” així “la mala gestió d’Aqualia”, actual concessionària del servei. A la vista del seu informe anterior, els ecologistes consideren que “la credibilitat d’aquest segon estudi –on es resol que la gestió privada seria 420.000 euros més econòmica– seria nul·la”.
Paral·lelament, la plataforma ciutadana Iniciativa per la Gestió Pública de l’Aigua ha demanat que el govern municipal paralitze el procés. “Els nostres càlculs demostren que la gestió pública seria almenys 600.000 euros més barata que la privada. És una xifra prou elevada com per a demanar una segona opinió sobre aquest tema”, remarca el portaveu del col·lectiu, Josep Fuster.
En els mateixos termes s’ha expressat la regidora de Guanyar Alcoi, Sandra Obiol, que exigeix que “es repense” el model de gestió i que “se’ls escolte” els representants de la plataforma ciutadana. Per a això, la portaveu de la formació planteja que s’inicie un procés participatiu on es puguen debatre les diferents opcions sobre les taula.
Guanyar opina que el govern municipal “ha buscat el camí fàcil”, en paraules del regidor Pablo González, en acceptar les conclusions de l’informe que rebutja la municipalització del servei. Mentrestant, del costat de Guanyar consideren que “l’obligació del govern és defensar els públic”, ja que “el contrari és cínic per part seua”, assenyala Obiol.
Per part seua, el portaveu socialista i regidor d’Obres i Serveis, Jordi Martínez, objecta que jurídicament “no podem tirar avant un model de gestió que vaja a resultar deficitari per a l’Ajuntament”, com és el cas segons l’informe elaborat per a comparar una i una altra fórmula. Amb tot, Martínez es mostra obert a estudiar i valorar el document que segons Iniciativa per la Gestió Pública de l’Aigua parla d’un important estalvi passant a una gestió municipal. Amb el que sí que mostra el seu desacord és amb iniciar ara un nou procés participatiu, com reclama Guanyar, la qual cosa al seu judici suposaria “allargar innecessàriament els terminis” per a la renovació del servei.