Generalitat i Diputació insten el Govern central a impulsar el tren Alcoi-Alacant
El divendres es va presentar en societat l'estudi que avala la viabilitat tècnica de la connexió per tren entre Alcoi i Alacant. Hi ha quatre opcions de traçat el cost del qual oscil·laria entre els 700 i mil milions
Després de dècades d’absència en els fòrums de debat, Alcoi Industrial ha tornat a posar sobre la taula la possibilitat de connectar per ferrocarril les comarques de l’Alcoià i del Comtat amb Alacant. En el marc d’una nova temporada del cicle de conferències ‘Alcoi mirant al futur’, l’entitat va organitzar divendres passat, juntament amb el Círculo Industrial, la Cámara de Comerç, el Campus d’Alcoi de la Politècnica i Caixa Popular, amb la col·laboració de El Nostre Ciutat, entre altres, la presentació d’un estudi de viabilitat que avala la construcció d’un tren feia la capital que donaria servei a més de mig milió d’habitants.
El president d’Alcoy Industrial, Enrique*Masiá, va ser l’encarregat de donar a conéixer l’informe tècnic, que ha sigut finançat íntegrament per la Diputació d’Alacant amb 20.000 euros. El seu president, Toni Pérez, va destacar que es tracta de “un projecte essencial per a la vertebració de la província i per a la mobilitat tant de viatgers com de mercaderies”.
Tal com feia palés, “fa ja dos anys que la Diputació es va comprometre en el desenvolupament d’aquest estudi per a obrir portes al present i al futur i ara, gràcies a les aliances públic-privades, el projecte ha arribat a bon port”. Es referia Toni Pérez al compromís adquirit en 2022 pel llavors president de la institució provincial, ara cap del Consell, Carlos Mazón, que va ser present també ahir, juntament amb alcalde d’Alcoi, Toni Francés, el secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència, Santiago Llumeneres, el secretari autonòmic d’Infraestructures i Transports, Javier Sendra, i el diputat provincial, Carlos Pastor, entre altres representants municipals i agents econòmics de la comarca.
Avantatges i desafiaments
L’estudi promogut per l’associació Alcoi Industrial i elaborat per l’empresa d’enginyeria Vielca ofereix diverses alternatives de traçat. Partint des d’Alcoi i sent comuns els deu quilòmetres inicials, la primera passaria per Xixona; la segona per Ibi, Tibi i Agost; la tercera per Ibi, Castalla i Agost; i una última opció que creuaria Ibi, Castalla i Villena. Com van explicar els responsables de la signatura redactora del projecte, per a la selecció de la ruta més favorable es tindran en compte aspectes com la funcionalitat del servei, l’impacte ambiental o les afeccions territorials.
Per part d’Alcoy Industrial, Alfonso Jordá, enginyer col·laborador i assessor tècnic, va incidir en què totes les alternatives són solucions “ajustades” que presenten “avantatges i desafiaments tècnics”, per la qual cosa requereixen “un estudi de viabilitat més profund”. Els traçats parteixen d’un punt entre l’estació de Cocentaina i Alcoi i d’ací es dirigeixen a l’Estepar, sent la majoria del recorregut fins a eixa zona “subterrani”. “El pas d’Alcoi a la Gerga i la Canal és el més dificultós mediambientalment”, va avançar.
Relacionat amb aquesta complexitat tècnica resultat de la intricada orografia del terreny i de les nombroses afeccions ambientals que caldria salvar, el cost estimat del projecte oscil·la entre 700 i els quasi mil milions d’euros al fet que ascendeix la més cara de les alternatives de traçat.
Les diferents opcions també plantegen una duració del trajecte d’entre 36 minuts i una hora, depenent de la longitud dels quatre recorreguts, que cobreixen una distància de 44 a 55 quilòmetres de nou traçat.
Prompte una “exigència”
Enrique Masiá va afirmar que es tracta d’un projecte estratègic per a aquestes comarques, com també destacava la importància de fer possible el transport de mercaderies fins al port d’Alacant. En termes similars es va pronunciar Mazón, que va ressaltar el suport del govern valencià a aquesta línia fèrria que “garanteix la competitivitat del teixit industrial i la mobilitat”.
Per al president, es tracta d’un estudi estratègic fonamental per a la província d’Alacant i per a tota la Comunitat Valenciana, “no sols és un somni, és un repte que assumim en primera persona”, apuntava. En la seua opinió, “es tracta de les potencialitats i capacitats de desenvolupament industrial, d’exportació, de tràfic de mercaderies i de persones que necessita Alcoi, les comarques d’interior i, per tant, la Comunitat Valenciana”.
Així, el cap del Consell oferia el suport de la Generalitat per a tots els informes necessaris i també per a “posar els recursos perquè aquesta iniciativa puga arribar a bon port”. En aquest sentit, Carlos Mazón i també el president provincial, instaven el Govern d’Espanya perquè “se sume a aquest projecte”, ja que és l’administració central la que té les competències en matèria d’infraestructures ferroviàries. Segons explicava, “és una petició que prompte es convertirà en una exigència, ja que no es tracta d’una despesa, sinó d’una inversió”.
Finalment, l’alcalde d’Alcoi afegia en la seua intervenció que “valora qualsevol document o estudi que contribuïsca a obrir un debat de futur sobre la millora de les comunicacions”, però que “enfront de debats complexos i a desenvolupar a llarg termini, cal destacar el compromís del Ministeri per complir amb la necessitat històrica de modernització de la línia Alcoi-Xàtiva, amb una inversió ja licitada i adjudicada de més de 124 milions d’euros”.