Fins a 43 xiquets es queden sense plaça a Alcoi en disparar-se la demanda en 1 any
En la resta de cursos hi ha vacants en totes les escoletes i també a les aules de 2 anys dels col·legis El Romeral i Sant Vicent
L’etapa d’escolarització de 0 a 3 anys no és obligatòria –en realitat només ho és a partir dels 5 anys, quan comença Primària–, però hui dia l’educació infantil, entre altres avantatges, juga un paper determinant des del punt de vista de la conciliació laboral i familiar per als pares i les mares que treballen. I no ocorre tots els cursos, ja que depén de factors com la natalitat associada a l’any d’escolarització o, senzillament, coincideix que hi ha major o menor demanda de places a les escoles infantils públiques, però hi ha anys en què l’ofereix resulta insuficient per a satisfer les necessitats de les famílies alcoianes, tal com ha succeït en aquesta ocasió: un total de 49 xiquets s’han quedat fora una vegada completat el procés d’admissió en l’etapa de 0 a 3 anys en els centres de titularitat pública.
Cal recordar que per a cobrir aquesta etapa educativa, Alcoi compta amb tres escoles infantils de caràcter municipal, les conegudes com ‘escoletes’ –Zona Nord, Jesuset del Miracle (en Santa Rosa) i Batoi–; també disposa d’un centre dependent de l’administració autonòmica, com és El Partidor; i a més, els quatre col·legis públics –Miguel Hernández, Horta Major, El Romeral i Sant Vicent– estan dotats amb una aula (dues en el cas del Romeral) per a xiquets de 2 anys.
Respecte a les escoletes, Zona Nord i Jesuset del Miracle són les que tenen major capacitat, comptant amb tres aules de 12 alumnes cadascuna en 1 any (36+36) i encara així, no han pogut acceptar 18 sol·licituds de plaça en Zona Nord i una desena en El Jesuset. Batoi, per part seua, disposa de dues aules (24 xiquets), deixant sense atendre 12 peticions, mentre que a l’escoleta del Partidor, que compta amb una aula homologada per a 20 places, li han faltat tres enguany.
Per contra, en 2 anys ha vacants en els quatre centres: 6 en Zona Nord, on hi ha habilitades tres aules amb 54 places; 5 en El Jesuset, que disposa de 48 llocs escolars distribuïts en tres aules també; 7 vacants de 36 places (dues aules) en Batoi; i només ha sobrat una (de 28) en El Partidor.
També en bebés (aules de 0 anys) queden vacants encara en aquesta última, així com en El Jesuset i Batoi, mentre que en Zona Nord s’han esgotat quedant-se sense plaça només una sol·licitud. Finalment, les aules de 2 anys dels col·legis que més demanda han registrat han sigut les de Miguel Hernández i Horta Major, on s’han quedat fora 3 i 2 xiquets respectivament. En canvi, en El Romeral han sobrat 26 de les 36 places disponibles, i el mateix en Sant Vicent, on només s’han cobert dos de les 18 vacants.
El regidor d’Educació, Jordi Silvestre, remarca que encara són dades provisionals i a mesura que avancen les setmanes, fins i tot de cara a l’inici del pròxim curs, és probable que vaja augmentant la matrícula en aquesta etapa educativa, en la qual, segons incideix, es produeixen “pics puntuals de demanda” en determinats cursos o centres, alhora que destaca la dificultat de preveure aquest tipus de qüestions. “És obligatori escolaritzar a partir dels 5 anys, tot l’anterior és voluntari. Encara així, els ajuntaments amb les escoles municipals i des de la Conselleria, implementant aules de 2 anys, s’intenta que ningú es quede sense plaça, però es donen conjuntures i casos múltiples que porten al fet que hi haja anys que se saturen aules, passa en *escoletes i altres etapes”, assenyala.
Així mateix, Silvestre recorda que l’educació pública és competència de la Generalitat Valenciana i, en el cas de les escoles infantils de caràcter municipal, en l’actualitat compten amb “recursos humans i materials limitats i sense possibilitat de créixer a nivell d’instal·lacions. A partir d’ací, a Alcoi aquesta etapa la complementa una oferta privada que també registra una elevada demanda”, conclou.