Filà Muntanyesos: devoció al patró i a la Festa des de fa cent anys

Repàs a la història, des dels seus difícils inicis fins a la seua consolidació

devoció al patró i a la Festa des de fa cent anys
La filà Muntanyesos per Sant Nicolauet en 2019, any en què va ostentar l’última alferecía

La tradició i la ferma devoció a Sant Jordi i a les seues creences han portat a la filà Muntanyesos a ser el que són hui dia, a crear la seua pròpia història que aconsegueix en aquest 2021 els 100 anys. La pandèmia obliga a aquesta filà a deixar per a més endavant la celebració, no obstant això, aquesta no és l’única dificultat a la qual han fet front els seus festers des que fóra conformada com filà l’any 1921.

Els seus inicis no van ser fàcils. De la mà d’un grup d’amics, entre els quals es trobaven Francisco Laporta, Ángel Zaragoza, José Conrado, Rafael Verdú, Carlos Ferrándiz i Rafael Ferrándiz, va nàixer la filà Muntanyesos amb la intenció de fer gala de les nostres tradicions i de devoció al Patró. La gran part dels esmentats homes es van veure involucrats en el procés de creixement de la filà, ocupant diversos càrrecs en ella.

Va ser en 1929 quan els Muntanyesos van ostentar el seu primer càrrec: una alferecía a la qual va donar nom José Gisbert Cerdà, encara que va ser Enrique Sirvent Armengol qui va actuar en representació de Gisbert, sent aquest el primer capità de la filà a l’any següent. En el relleu dels càrrecs han ressonat nombrosos noms, els més recents, Modesto Moiña en l’alferecía de l’any 2019, i Alfonso Moreno, que espera el seu moment per a mostrar la capitania que hauria d’haver eixit al carrer en 2020. Gran part de la història de la filà s’ha anat creant en les diferents seus per les quals han passat els Muntanyesos, i que ara mateix es troba al carrer Sant Anna.

Com a part d’aqueixa citada història estan les creences dels Muntanyesos respecte a la Festa, mostra d’això són els seus advertiments, fins i tot la seua dissolució en algun moment, per a fer-les efectives, com va succeir en 1932, davant la intervenció política en la celebració dels Moros i Cristians.

Les ganes i la devoció mostrada per part dels festers van fer ressorgir a aquesta filà, que després de diversos anys, va aconseguir consolidar-se dins de la Festa després dels càrrecs dels anys 1977 i 1978.

Amb el pas del temps, les singulars xapes de llautó en forma escatada van continuar desfilant, donant lloc a ser una de les protagonistes de la peça musical ‘Alcoi, Escata i Destral’, creada per Rafael Mullor amb motiu del 75 aniversari de la filà, celebrat en 1996.

Malgrat mantindre’s ferms en les tradicions, la filà Muntanyesos creix juntament amb l’evolució de la societat i de la Festa, i en el 2007, després de la inauguració d’un carrer amb el seu nom en el polígon Cotes Altes, la capitania d’aqueix any i la creació d’una comissió per al disseny femení, s’aprova un disseny amb unes condicions específiques per al seu ús, la qual cosa va fer possible la participació de les primeres dones dins dels actes de l’Entrada i de la Processó General aqueix mateix any.

En aquest sentit, el 29 de setembre de 2017, Raquel Pérez es va convertir en la primera dona de ple dret, sent a més l’encarregada d’arrancar la ‘entradeta’ de Mig Any.

Quant a noms propis, David Giner Abascal, va ser el primer Sant Jordiet de la filà Muntanyesos en 2013, després d’eixir el seu nom en el sorteig.

Advertisements

Send this to a friend