FEDAC impulsa la prevenció de la mort per asfíxia en l’hostaleria de la comarca

Amb el patrocini de Diputació, llança una campanya per a implantar el major nombre de dispositius antiennuegada possible

FEDAC impulsa la prevenció de la mort per asfíxia en l'hostaleria de la comarca
Natxo Gómez, president de FEDAC, va presentar el projecte acompanyat del diputat provincial Carlos Pastor i el president d’Alacant Interior, Ramón Reche.

A Espanya hi ha més de 4.000 morts anuals per ennuegada, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), cosa que significa que, de mitjana, hi ha 11 defuncions al dia per aquest motiu. De fet, s’han convertit en la segona causa de mort accidental, per darrere dels suïcidis, i superant a les caigudes.

Moltes ennuegades es produeixen durant la ingesta d’aliments. Tots coneixem algun cas o hem presenciat, fins i tot pot ser que patit, una situació d’aquest tipus. Per a previndre i saber com actuar si una persona pateix asfíxia en un establiment d’hostaleria, la Federació Empresarial Alcoià-Comtat (FEDAC) treballa en un projecte encaminat a reforçar la seguretat del sector en matèria de primers auxilis.

“La idea va sorgir arran d’un accident per asfíxia que va haver-hi a Alcoi fa poc més d’un any, per a l’hostaleria és fonamental minimitzar riscos i li presentem el projecte a la Diputació d’Alacant, que ens va obrir la porta”, explica Natxo Gómez, president de FEDAC.

Es tracta d’un dispositiu patentat de desobstrucció de les vies respiratòries que elimina de manera ràpida i segura l’aliment o objecte que queda atrapat en la gola causant de l’asfíxia. FEDAC ha adquirit 50 d’aquests instruments que ha finançat la Diputació i els restaurants que estiguen interessats a disposar d’ell, podran sol·licitar-ho, condicionats a rebre primer formació.

“El dispositiu és totalment gratuït però no el pot utilitzar qualsevol, farem una jornada el 14 d’octubre en Europreven perquè almenys una persona de l’establiment estiga certificada”, assenyala el representant empresarial, qui detalla que la formació serà de quatre hores i estarà centrada no sols en la prevenció de les ennuegades, sinó que s’ampliarà a primers auxilis en general.

“Volem que els restaurants estiguen preparats per a atendre qualsevol accident dels seus clients i per a això farem totes les jornades que facen falta”, remarca Gómez.

El diputat Carlos Pastor, per part seua, destaca el caràcter pioner de la iniciativa, que “ampliarem a altres comarques de la província si és possible. La restauració és un motor econòmic que necessita de suport públic per a continuar atraient a clients”, assegura.

Els establiments que a partir del pròxim mes d’octubre disposen de l’equip homologat antiasfíxia denominat LifeVac, comptaran amb un distintiu per a identificar el local i que els clients puguen reconéixer fàcilment l’aparell, que també es pot utilitzar en xiquets.

Reconéixer per a actuar
Però com saber si una persona s’està ennuegant. Salma Roselló, infermera especialitzada en primers auxilis que serà l’encarregada d’impartir la certificació de l’equip LifeVac, explica que es pot reconéixer fàcilment observant la respiració sorollosa de la persona –produeix sons virolats molt aguts en inhalar– i el color de la seua cara, que pot arribar a posar-se blavosa en qüestió de pocs minuts.

“Els primers auxilis, amb tècniques com la maniobra de Heimlich, ajuden en cas d’ennuegada. La maniobra de *Heimlich és un procediment senzill i qualsevol pot patir una ennuegada, per això tots hauríem de conéixer-la. Actuar en els primers minuts és fonamental per a salvar amb èxit a la víctima, si tardem a intervindre, la falta d’oxigen pot derivar en un dany cerebral, i a partir dels deu minuts, probablement la persona mor”, afirma Roselló.

La coneguda maniobra de Heimlich comença per propinar cinc palmades fortes a l’esquena, entre els omòplats. Si encara així no s’allibera el cos estrany, cal abraçar a la persona per darrere col·locant el puny subjecte amb l’altra mà just per damunt del melic i estrényer amb força cap a dins i cap amunt, cinc vegades. “Cal repetir aquesta seqüència tantes vegades com siga necessari fins que el pacient l’expulse o es desmaie, i en aquest cas caldrà procedir a realitzar-li una recuperació cardiorespiratòria”, afig la sanitària.

Són tècniques senzilles que proporcionen seguretat, i conéixer-les evita el bloqueig davant accidents que poden ocórrer fins i tot en la nostra pròpia casa. “És important que tant els professionals de l’hostaleria com la ciutadania en general tinga una educació bàsica en primers auxilis des de la infància. Qualsevol pot necessitar assistència mèdica en un moment donat i al mateix temps tindre la capacitat de salvar vides fins que intervinga un professional”, conclou.

Advertisements

Send this to a friend