Exigeixen actuar de manera urgent en l’edifici que va caure parcialment
Després de la revisió dels tècnics municipals s'ha iniciat l'expedient de declaració de ruïna
En la matinada del dimarts al dimecres d’aquesta setmana es va esfondrar part de la mitgera de l’edifici situat en el número 50 del carrer Sant Francesc –dels pocs que quedaven per a rehabilitar en aquest carrer–, en el qual ara s’ha determinat que no es pot viure, i l’Ajuntament d’Alcoi ha ordenat a la policia mantindre’l desallotjat, així com reforçar l’acordonament de la façana, entre altres mesures adoptades pel consistori després de la revisió dels tècnics municipals. Entre elles està l’inici de l’expedient de declaració de ruïna i exigir a la propietat actual que, en un termini de 48 hores –des d’aquest dijous 18 de juliol– faça les actuacions pertinents per a “garantir l’estabilitat i seguretat de l’edificació”, segons comenta la regidora d’Urbanisme, Vanessa Moltó.
En l’immoble únicament vivien els antics propietaris –fa al voltant d’un any un inversor el va adquirir amb la idea de rehabilitar-lo–, i es trobaven en el seu interior quan es va produir la caiguda, entre les 3 i les 4 de la matinada.
Es tracta d’una família conformada per una mare i tres fills, tots ells adults, que van eixir il·lesos.
RELAT DEL SUCCÉS
Un dels fills, David, relata a El Nostre el succeït: “comencem a escoltar sorolls com de pedres”. Ell mateix va traure el cap en diverses ocasions a l’escala –vivien en la segona planta de les quatre que hi ha–, per a intentar saber el que ocorria.
“Ens quedem en el primer pis” i amb el pas de pocs minuts “va caure tot i va començar a eixir fum. Des de la primera planta vam veure un dels forats”, detalla.
A l’arribada dels agents de policia, la família va rebre ordres d’abandonar l’edifici, segons apunta el mateix David.
No va ser fins a passades unes hores quan, sota la supervisió i acompanyament dels bombers, els membres d’aquesta família van poder pujar a la seua casa per a recollir algunes de les seues pertinences: “no tenim família, som al carrer”, afirma.
Des de l’Ajuntament d’Alcoi es remarca que se’ls va oferir la possibilitat d’allotjar-los a través Creu Roja de manera provisional i ajuda mitjançant els departaments d’Habitatge i Polítiques Inclusives.
Per part seua, David assenyala a aquest periòdic que durant el matí següent a la solsida la seua mare va rebre nombroses crides en les quals s’oferia ajuda però que en una d’elles se’ls va indicar que “si teniu ingressos, busqueu-vos un pis vosaltres”.
MULTES INCOMPLIMENT ITE
Cal assenyalar que els antics propietaris de l’edifici havien rebut diversos requeriments i 5 multes coercitives per no passar la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE). Després del canvi de propietat, el consistori va obrir expedient nou a causa d’aquests incompliments.
Després de la solsida, els tècnics municipals han analitzat l’edifici i des del consistori alcoià s’ha iniciat l’expedient de declaració de ruïna, al qual la propietat pot presentar al·legacions, segons explica l’edil Vanessa Moltó, qui comenta que s’ha enviat un requeriment amb diversos punts a la citada propietat, entre els quals està l’ordre d’intervindre d’urgència amb les actuacions necessàries, tal com s’ha indicat prèviament, amb l’objectiu de previndre i evitar danys tant a persones com materials–a última hora d’ahir no s’havia realitzat cap intervenció–.
En aquest requeriment també es fa al·lusió a un possible incompliment de les ordres assenyalades, que de donar-se, l’Ajuntament d’Alcoi adoptaria mesures, “inclosa l’execució forçosa”, detalla la regidora.
Moltó comenta que “la propietat ha manifestat la intenció de rehabilitar l’edifici”, alguna cosa que també ha assenyalat l’alcalde, Toni Francés, qui afirma que l’inversor propietari no ha intervingut en aquest temps “quan legalment estava obligat”.
Pot llegir la notícia completa en l’edició de El Nostre del dissabte 20 de juliol de 2024.